foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Lindermana dzīvesbiedre iekļauta melnajā sarakstā
Oksana Čeliševa savu dzīvesbiedru Lindermanu tik drīz nesatiks.
Sabiedrība
2022. gada 7. novembris, 05:02

Lindermana dzīvesbiedre iekļauta melnajā sarakstā

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

“Kas Jauns Avīzes” rīcībā nonākusi informācija, ka iekšlietu ministrs Kristaps Eklons iekļāvis melnajā sarakstā prokremliskā aktīvista Vladimira Lindermana dzīvesbiedri Oksanu Čeliševu.

Lindermanu 21. jūnijā aizturēja Valsts drošības dienests (VDD), uzsākot kriminālprocesu par genocīda, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu. Viņš ilgstoši bijis VDD redzeslokā, viņš bijis aktīvs nacionālboļševiku partijas biedrs gan Latvijā, gan Krievijā, kur arī piedzīvojis arestu.

Brīvībā pret 6000 eiro

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Lindermans plašam lokam pieejamās interneta vietnēs regulāri izplatīja informāciju, to atspoguļojot Kremlim izdevīgā veidā un attaisnojot agresiju pret Ukrainu. Prokuratūra viņam cēlusi apsūdzību par Krievijas izvērstā kara attaisnošanu un slavināšanu un centieniem provocēt nacionālo naidu.

22. oktobrī viņu pēc četriem mēnešiem apcietinājumā atbrīvoja pret 6000 eiro lielu drošības naudu. Drošības līdzeklis gan liedz izbraukšanu no valsts, tāpēc satikt savu dzīvesbiedri Lindermanam būs problemātiski.

Čeliševa šobrīd Latvijā neatrodas, jo uzturas Somijā un Krievijas propagandas ruporos nodēvēta par sabiedrisko darbinieci un cilvēktiesību aizstāvi. Viņa sniegusi komentārus par situāciju Latvijā, paužot ierastās Kremļa nostādnes par neizdevušos valsti un krievvalodīgo apspiešanu. Čeliševa iekļauta arī Ukrainā veidotajā nevēlamo personu datu bāzē “Mirotvorec.center”.

Vienlaikus viņa saistīta ar čečenu organizāciju “Krievu–čečenu draudzības sabiedrība”, kas Krievijā pasludināta par ekstrēmisku – tas rada par viņu šķietamu iespaidu kā par Putina režīma pretinieci. Tiesa gan, tas Čeliševai nav traucējis jau kopš 2014. gada paust Krieviju atbalstošus komentārus par Ukrainas it kā uzbrukumiem Donbasā.

foto: Edjis Pālens/LETA
Vladimirs Lindermans savu dzīvi pavada kā profesionāls revolucionārs vai drīzāk – reakcionārs, runājot viņam pašam tuvā terminoloģijā.

To viņa ir darījusi ne tikai Krievijas medijos, bet arī LTV7 raidījumā “Bez obid”. Pēc Krievijas februāra iebrukuma Ukrainā Čeliševa gan nedaudz pieklususi, viņas “Facebook” kontā redzamā informācija liecina, ka vismaz no šā kara tieša atbalsta viņa atturas.

Draud ar bērza krustu

Tikmēr tepat Latvijā uzmanību sev kārtējo reizi pievērsusi Liepājas kremlina Jevgēņija Osipova sieva Jeļena Osipova, kura šajās Saeimas vēlēšanās startēja kā pirmais numurs no Latvijas Krievu savienības Kurzemē, gan neveiksmīgi visam sarakstam kopumā.

Savā |Tik Tok” kontā Osipova publicējusi videoierakstu, kurā ir visai nepārprotami  draudi: “Šodien Liepājā nojauca pieminekli pilsētas atbrīvotājiem. Vairāk nekā divdesmit gadus mēs brīdinājām – ja nedosim pretsparu nacistiem, viņi kļūs nekaunīgi un sāks ar kājām mīdīt mūsu vēsturisko pagātni, to pārrakstot un iznīcinot pieminekļus. Mums neticēja, pārmeta radikālismu un vēlēšanās atbalstīja dažādus populistus, samierinieciskos spēkus un vienkārši tukšmuldētājus. Tas, ko mēs teicām jau pirms divdesmit gadiem, jau ir piepildījies, bet tagad paklausieties, kas būs tālāk. Tieši tā izskatīsies to cilvēku nākotne, kuri cenšas mūs pazemot – maksimums bērza krusts un sarūsējusi ķivere. Atcerieties šodienu, tas piepildīsies tāpat kā viss, par ko mēs brīdinājām.”

foto: ekrānuzņēmums no “Tik Tok”
Jeļena Osipova par Liepājas pieminekļa nojaukšanu draud ar bērza krustu un sarūsējušu ķiveri.

Video arī no bērza izgatavots krusts ar ķiveri. Osipova 2013. gadā pie savas mājas izkāra PSRS karogu, it kā protestējot pret tolaik izskatāmajiem likuma grozījumiem par totalitārisma simbolikas aizliegšanu. Toreiz viņa par to sodīta netika.

Tiesa lemj par labu zaimošanai

Pret Osipovas vīru pirms vairākiem gadiem bija uzsākts kriminālprocess par Latvijas valsts karoga zaimošanu. Osipovs “Facebook” ierakstīja, ka meita no skolas atnesusi sarkanbaltsarkanu figņu. Tās skolēniem dalītas Lāčplēša dienā, un viņš aizliedzis savam bērnam spraust pie apģērba lentīti “puvušu asiņu krāsā”.

Tiesāšanās ilga trīs gadus, un Augstākā tiesa Osipovu attaisnoja, jo lentīte neatbilstot valsts simbola statusam un tiekot lietota tikai dekoratīvām vajadzībām.

Uz padomju pieminekļu nojaukšanas fona politisko kapitālu cenšas vairot arī citi darboņi. Bijušais “Saskaņas” politiķis, Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins no automašīnas filmētā video, braucot garām vietai Pārdaugavā, kur atradās “Uzvaras piemineklis”, sola, ka tas drīz tiks atjaunots pilnā apjomā. Interneta komentētāji izsakās, ka tas būtu iespējams tikai situācijā, ja Krievija iekarotu Latviju, un retoriski vaicā, vai Mamikinam varētu būt kāda konkrēta informācija par šādiem Maskavas plāniem.