Kultūra

Latvija un Japāna sadarbosies izglītības, zinātnes, jaunatnes, sporta un kultūras jomā

Jauns.lv

Valdība šodien atbalstīja Latvijas un Japānas izglītības ministriju saprašanās memoranda parakstīšanu par sadarbību izglītības, zinātnes, jaunatnes, sporta un kultūras jomā.

Latvija un Japāna sadarbosies izglītības, zinātnes...

Memorands tiks parakstīts starp Latvijas Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Japānas Izglītības, kultūras, sporta, zinātnes un tehnoloģiju ministriju. Ministre Mārīte Seile saprašanās memorandu parakstīs rīt, 29.aprīlī, IZM telpās.

Līgums paredz veicināt sadarbību izglītības un zinātnes jomā ar skolēnu, skolotāju, studentu, pētnieku, akadēmiskā personāla, izglītības amatpersonu, ekspertu un speciālistu apmaiņu, īpaši sekmējot sadarbību starp augstskolām un zinātniskajām institūcijām. Abas puses ir ieinteresētas piesaistīt vairāk Japānas studentu studijām Latvijas augstskolās. Plānots arī veicināt jauniešu apmaiņu un dalību abu valstu organizētās sportiskajās aktivitātes, festivālos un citos pasākumos un veidot ciešāku savstarpējo sadarbību kultūras jomā starp abu valstu valstspiederīgajiem.

Starp Latviju un Japānu līdz šim nav noslēgti starpvaldību vai starpministriju līgumi par sadarbību izglītībā, zinātnē un kultūrā, taču sadarbība starp abām valstīm šajās jomās notiek, it īpaši izglītības jomā. Sadarbība ar Japānu notiek arī Āzijas-Eiropas sanāksmju laikā. Latvija ir ļoti ieinteresēta veidot ciešāku sadarbību ar Japānu, it īpaši ņemot vērā, ka patlaban Rīgā norisinās Āzijas-Eiropas izglītības ministru sanāksme, skaidro IZM.

Saprašanās memorandā paredzēto saistību izpildi koordinēs IZM sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Šodien Āzijas-Eiropas izglītības ministru sanāksmē ministri akcentējuši vajadzību pēc taustāmākiem Āzijas un Eiropas sadarbības rezultātiem - kvalitātes nodrošināšanā un atzīšanā, uzņēmējdarbības vides iesaistīšanā izglītībā, sabalansētā mobilitātē un mūžizglītībā, kas aptver arī tehnisko un profesionālo izglītību un apmācību.

"Juridiski saistoši līgumi ir nākamais solis, kas sperams vien tad, kad pastāv noturīgs starpvaldību dialogs. Valsts līmeņa dialogs bruģē ceļu uz stipendijām, diplomu atzīšanu, kredītpunktu pārnesi, kopīgiem projektiem starp izglītības iestādēm," norādīja sanāksmes priekšsēdētāja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Sanāksmes laikā Rīgā noritēja vairāk nekā 20 divpusējās tikšanās, un ministriju līmeņa sadarbības līgumi par augstākās izglītības kvalifikāciju un studijās iegūto grādu savstarpēju atzīšanu tika noslēgti starp Ķīnu un Igauniju, kā arī Ķīnu un Lietuvu.

LETA