Skujenes pagastā uz autoceļa nolaižas lidmašīna

Skujenes pagastā (Cēsu novads) uz autoceļa Garkalne – Alauksts trešdienas, 26. novembra, vakarā slikto laika apstākļu dēļ bija spiesta nolaisties ...

gallery icon
7
Novadu ziņas
2022. gada 2. novembris, 13:08

Skujenes pagastā slikto laikapstākļu dēļ uz autoceļa nosēžas lidmašīna. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Skujenes pagastā (Cēsu novads) uz autoceļa Garkalne – Alauksts trešdienas, 26. oktobra, vakarā slikto laikapstākļu dēļ bija spiesta nolaisties vienvietīgā mazmotora lidmašīna “Socata-Rallyue 100 light”, kura bija ceļā no Viļņas uz Pleskavu. Ekstremālos apstākļos nolaidušamies lidaparāts vairākas dienas bija aplūkojams teju pašā pagasta centrā – pie vietējās luterāņu baznīcas mūriem.

Notikuma aculiecinieks Māris Kalniņš Jauns.lv pastāstīja, ka lidmašīna nosēdās trešdien ap sešiem vakarā. No sākuma lidmašīna vairākas reizes riņķoja virs Skujenes līdz vienā brīdī pazemināja augstumu un pazuda aiz kokiem. Māris uzreiz devās lūkot, kas noticis – varbūt ir nepieciešama kāda palīdzība?

Tomēr nekas traģisks nebija noticis – lidmašīna bija veiksmīgi nosēdusies uz tā dēvētā Skujenes apvedceļa. Aculiecinieks pastāstīja: “Lietuviešu lidotājam ar 15 gadu pieredzi šī bija pirmā piespiedu nosēšanās mūžā. Viņš sliktu laikapstākļu dēļ (todien bija vējš, lietus un migla, kā arī iestājās tumsa), pusceļā no Lietuvas uz Rīgu, nolēma, ka tomēr prātīgāk būs pārtraukt lidojumu.

Bija dīvaini, ka lidmašīna lēnām riņķoja virs Skujenes vairākas reizes: likās, kāds kaut ko kāds fotografē tik nepatīkamā laikā. Bet, kad lidmašīna aiz kokiem pie apvedceļa pazuda no redzamības, bija jāsteidz skatīties. Labi, ka viss bija kārtībā. Sarunājoties angliski, pirmais pilota jautājums bija: “Vai tu zini, kur es šeit varētu noparkot lidmašīnu?”. Jautājums Skujenei labs, bet skujenieši ātri izfunktierēja, kur un kā raiti dabūt lidaparātu nost no galvenā ceļa, pēcāk arī policija piesteidzās palīdzēt. Dažas dienas lidaparāts pastāvēja skujeniešu gādībā pie Skujenes baznīcas un pēc dažām dienām jau cēlās gaisā. Labi, ka viss labi. Droši vien neko līdzīgu Skujene nākošos 100 gadus nepieredzēs, ja vien kāds īstu lidlauku te neuztaisīs”. 

Sestdien mazmotora lidmašīna "atvadījās" no Skujenes:

Skujenes pagasta pārvaldes vadītāja Vita Demešenkova Jauns.lv pastāstīja, ka šis Skujenei bija varens notikums. Cilvēki ne tikai devās ekskursijā aplūkot lidmašīnu, bet arī spēja saliedēties. Vietējie uzreiz meklēja pilotam naktsmājas, kāds vietējais mednieks rūpējas par lidmašīnas drošību uz zemes. Viņa ar gandarījumu stāsta, ka neierastās situācijās vietējie cilvēki uzreiz spēj atsaukties un piedāvāt palīdzību. Par laimi, šoreiz tā nebija vajadzīga. Pilots trešdienas vakarā aizbrauca atpakaļ uz Lietuvu, lai jau sestdien ierastos pēc sava lidaparāta un paceltos gaisā tai pašā vietā, kur nolaidās. Šoreiz tas vairs nenotika tik ekstremālos apstākļos, bet gan policijas uzraudzībā: policisti bija nobloķējusi satiksmi, lai lidmašīna bez kavēkļiem varētu veiksmīgi pacelties gaisā.

Civilās aviācijas aģentūras (CAA) Operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs Jauns.lv norādīja: 

“Pilots izvēlējās piemērotu lauku ceļu, kur veikt ārkārtas nosēšanos, jo strauju meteo apstākļu pasliktināšanas rezultātā lidojumu turpināt kļuva bīstami. CAA ieskatā pilots ir pieņēmis pārdomātu, savlaicīgu lēmumu un to izpildījis veiksmīgi. Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs, ievērojot, ka nav cietušo un no trešajām personām pretenziju nav, veikt izmeklēšanu neuzskatīja par nepieciešamu.

Šāda tipa gaisa kuģis ir konstruēts tā, ka tas var veikt nosēšanos un pacelšanos arī ārpus lidlaukiem ar asfalta vai betona segumu, proti, var veikt pacelšanos/nosēšanos arī no pļavām”.

foto: Aculiecinieka foto
Pagājušās nedēļas trešdienas vakarā Cēsu novada Skujenes pagastā slikto laika apstākļu dēļ bija spiesta nolaisties lidmašīna.