foto: LETA
Ijabs komentē "Attīstībai/Par!" sliktos rezultātus Saeimas vēlēšanās
Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).
Politika
2022. gada 5. oktobris, 20:36

Ijabs komentē "Attīstībai/Par!" sliktos rezultātus Saeimas vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Politika nav spēle, kurā visu laiku vari cerēt uz uzvaru, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP), komentējot partiju apvienības "Attīstībai/Par!" sliktos rezultātus Saeimas vēlēšanās.

Viņš atzina, ka zaudēt vēlēšanās ar 250 balsu trūkumu un rezultātu 4,97% ir ļoti nepatīkami, taču partija tiks tam pāri. Turklāt rezultāti pauž Latvijas tautas gribu un esot respektējami.

Ijabs atzīmēja, ka pie zemajiem rezultātiem vainojami vairāki iemesli. Viņa vērtējumā, partijas ministri bijuši atbildīgi par jomām, kuras daļā sabiedrības lielu popularitāti nav iemantojušas. Piemēram, Veselības ministrijas bijusi atbildīga par plāniem Covid-19 infekcijas apkarošanai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija - par administratīvi teritoriālo reformu, bet Iekšlietu ministrija - par patvēruma meklētājiem.

Tāpat "Attīstībai/Par!" bijušas iekšējas problēmas, un partiju apvienību veidojošo partiju savstarpējās attiecības ne vienmēr bijušas gludas. Ijabs pieļauj, ka "kaut kas no tā kaut kādā mērā" ir nonācis arī publiskajā telpā, un tas ir iemesls mācīties no kļūdām.

"Mums tagad ir veseli četri gadi līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, lai varētu šo visu izvērtēt. Tā pirmā emocionālā reakcija vēl nav pāri," sacīja deputāts.

Viņš norādīja, ka Latvijas politiskajā vidē nav vietas vairāk nekā vienam liberālam reformu spēkam, līdz ar to patlaban ir grūti komentēt partiju apvienības nākotni līdzšinējā vai citā formātā, taču spēki ir jākonsolidē.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka partijas rezultātā neviens konkrēts nav vainojams, un apvainojumi ne no vienas puses nekādu labu rezultātu nenesīs. Veiksme vai neveiksme šajā gadījumā ir kopīga, sacīja Ijabs.

Jau ziņots, ka aizvadītajās parlamenta vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 16, "Apvienotais saraksts" - 15, Nacionālā apvienība - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10, bet "Latvija pirmajā vietā" - deviņus mandātus.

Saeimas vēlēšanas izrādījās liktenīgas valdošās koalīcijas politiskajiem spēkiem "Attīstībai/Par!" un "Konservatīvajiem", kā arī krievvalodīgo elektorāta ilggadējai līderei "Saskaņai", kas nespēja pārvarēt 5% vēlēšanu barjeru un palika ārpus nākamā parlamenta sasaukuma.