foto: LETA
Ministre: aizejošā Saeima pagūs Skultes LNG terminālim noteikt nacionālo interešu objekta statusu
Ekonomikas ministre Ilze Indriksone.
Sabiedrība
2022. gada 19. septembris, 23:49

Ministre: aizejošā Saeima pagūs Skultes LNG terminālim noteikt nacionālo interešu objekta statusu

Jauns.lv / LETA

Aizejošais Saeimas sasaukums būs tas, kas Skultes sašķidrinātās gāzes (LNG) terminālim piešķirs nacionālo interešu objekta statusu, pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Mums noteikti vēl ir laiks, lai to izdarītu, uzsvēra politiķe.

Saeimā notiek darbs, lai atvieglotu administratīvās procedūras un ietekmes uz vides novērtējumu, stāstīja ministre, parlamenta komisijas turpinās strādāt, lai projekta īstenotu pēc iespējas īsākā laikā.

Partijas "Konservatīvie" līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns izteica nožēlu, ka koalīcija šodien nevarēja pieņemt lēmumus par to, kad valdība atbalstīs likumprojektu Skultes LNG termināļa projekta izveides atvieglošanai. Lēmums vēl netika pieņemts, jo auditori vēl nebija sagatavojuši savu ziņojumu.

Bordāns cer, ka ziņojums tiks saņemts un lēmumus varēs pieņemt "straujā tempā".

Jautāta, kāpēc LNG termināļa izvērtējumi ir iekavējušies, Indriksone pauda, ka ziņojuma sagatavošana nav vienkāršs process. Viņa paļaujas, ka auditoru kompānija vērtējumu gatavo. Tuvākajās dienās ministrija sāks ar to iepazīties un ar iecerēto likumprojektu un lēmumiem virzīsies uz apstiprināšanu, apgalvoja ministre.

Kā ziņots, valdība sākotnēji uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) padziļināti vērtēt LNG termināļu projektus, kurus ir pieteikusi "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā, bet vēlāk vienojās piešķirt nacionālo interešu objekta statusu Skultes LNG terminālim. Plānots, ka EM līdz 20.septembrim iesniegs valdībā likumprojektu nacionālā interešu objekta statusa noteikšanai Skultes LNG terminālim. Gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

LNG termināļa izveidošana ir svarīga Latvijas energoneatkarības nodrošināšanai.