foto: Valsts kanceleja.
Pārāk salda dzīve Ādažos, bembis ietriecas bērnu ratiņos un iekrīt Amerikas viltus ģenerāļa lamatās: kriminālā province
Pirms gada jaunā "Laimas" ražotne Ādažu novada Birznieku ciematā tika atklāta krāšņā ceremonijā: bija ieradies premjers Krišjānis Kariņš, dejoja smukas meitenes, tika teiktas skaistas runas. Savukārt vietējiem prieks mazinājies, jo viņi nevarot izturēt saldumu smaku.
112
2022. gada 17. septembris, 06:08

Pārāk salda dzīve Ādažos, bembis ietriecas bērnu ratiņos un iekrīt Amerikas viltus ģenerāļa lamatās: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jelgavā kāds pārlieku aliņu pārdzēries vīrs ar savu “bembi” ietriecās tehnikas un inovāciju festivāla “Mehatrons” publikā, saplacinādams arī bērnu ratiņus, kuros par laimi tajā brīdī nebija mazuļa. Gribēja pārliecināties, cik skaļi viņa spēkrata salonā skan mūzika, bet pretī saņēma festivāla apmeklētāju baiļu kliedzienus.

Neveicas arī tās puses dāmām. Kādu Jelgavas novada iedzīvotāju tik ļoti apvārdojuši internetā iepazītie viltus precinieki no Amerikas, ka kundze viņiem ne no šā ne no tā pārskaitījusi vairāk nekā 28 tūkstošus eiro. Savukārt ādažniekiem dzīve ir pārāk salda un viņu sūdzas par saldumu fabrikas “Laima” kairinošajām šokolādes un cepumu smakām.

Ventspilī policistiem izdevies notvert kādu pārgalvīgu autobraucēju, kurš pa pilsētu nakts laikā traucies pārsniedzot ātrumu par 74 kilometriem stundā, bet Daugavpils likumsargiem problēmas nesagādā vis kontrabandistu noķeršana, bet gan aritmētika, kura viņiem jāveic, lai saskatītu viņu “vedumu”. 

Ādažos neizturami salda dzīve

foto: Valsts kanceleja.
Vairāki Ādažu puses iedzīvotāji par saldumu ražotņu darbu novadā nemaz nav tik lielā sajūsmā – viņiem dzīve ir pārāk salda! (Attēlā: konfekšu fabrika "Laima", par kuru gan nav tādu pretenziju, kā pret cepumu cepējiem).

Tieši pirms gada – 2021. gada septembrī – Ādažu novada Birznieku ciematā svinīgi atklāja jauno saldumu fabrikas “Laima” ražotni un Miera republikas iemītniekiem Rīgā nācās atvadīties no gadu desmitiem pierastās šokolādes smaržas vietējā apkaimē. Nu ar našķu cepēju radīto aromātu ir aplaimoti Ādažu puses iedzīvotāji, par ko viņi it nebūt neizrāda sajūsmu.

Birznieku iedzīvotāju forumā sociālajā tīklā “Facebook” rodams palīgā sauciens, jo vietējā pilsoniskā aktīviste Ineta Ūdre nevar izturēt cepumu smaku, kas nāk no “Laimas” ražotnei līdzās esošās biskvītu un vafeļu ražotnes, kas pieder tai pašai uzņēmumu grupai - "Orkla", kam "Laimas" rūpnīca. Ražotne, kas atrodas Laimas ielā, pēc visa spriežot, dažiem vietējiem iedzīvotājiem īpašu laimes sajūtu nerada. Ineta Ūdre raksta:

“Vai ir kāda iestāde, kura varētu palīdzēt ar gaisa “piesārņojumu” - precīzāk Cepumu smaku Birznieku ciematā un ne tikai, vietējiem iedzīvotājiem ir vairāki jautājumi un pretenzijas par šo!!! Neizturami ja tas jāpiedzīvo katru dienu! Mēs gribam dzīvot normālos apstākļos!” Ādažnieki steiguši komentēt šo “Facebook” ierakstu:

Meldra Tuliša: “Tad tas tik garšīgi smaržoja, domāju kaimiņi tik bieži gardumus cep”.

Reinis Laguns:  “Labi, ka tā nav putnu vai lapsu ferma”.

Pa Ventspili traucas ar neapdrošinātu auto, par 74 km/h pārsniedzot ātrumu

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde ziņo, ka tās patruļa pagājušās nedēļas naktī uz svētdienu Ventspilī, veicot satiksmes uzraudzību, fiksēja kādu ātrumpārkāpēju, kurš traucās ar ātrumu 124 kilometri stundā ar automašīnu “Mazda”, kurai pēc pusnakts vairs nebija spēkā obligātā civiltiesiskā apdrošināšana. 

11. septembrī ap pusčetriem naktī policisti Ventspilī, Dzintaru ielā, fiksēja transportlīdzekli “Mazda”, kuras vadītājs vietā, kur atļauts pavietoties ar ātrumu 50 kilometri stundā, traucās ar ātrumu 124 kilometri stundā, tādējādi pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu par 74 kilometriem stundā. Tāpat konstatēts, ka transportlīdzeklim nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, proti, šajā gadījumā apdrošināšana bija spēkā līdz iepriekšējai dienai, 10. septembrim.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas par notikušo uzsāka divus administratīvo pārkāpumu procesus: par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā, par ko piemēro naudas sodu no 540 līdz 680 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz 12 mēnešiem. Savukārt par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, par kuru nav veikta tā civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, piemēro naudas sodu no 85 līdz 120 eiro. 

Valsts policija aicina vadītājus nebūt pārgalvīgiem un atcerēties, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, kā arī citu ceļu satiksmes noteikumu prasību neievērošana apdraud ne tikai paša transportlīdzekļa vadītāja, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību un veselību.

“Bembis” tehnikas un inovāciju festivālā Jelgavā traumē publiku

Pagājušās nedēļas nogalē autoklizma kādam vadītājam gadījusies arī Jelgavā, pie tam pasākumā, kurš lielā mērā bija veltīts tehnikas un cilvēku drošībai. Bet, ko var gribēt, ja pie stūres sēžas dzērumā?

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē, ka sestdien, 10. septembrī Jelgavā tehnikas un inovāciju festivālā „Mehatrons” “vīrietis, novietojot automašīnu stāvēšanai, nenodrošināja tās neizkustēšanos no vietas, kā rezultātā notika negadījums – automašīna uzbrauca citam transportlīdzeklim un tukšiem bērnu ratiem, tos bojājot, un trīs personām, kurām mediķi, par laimi, nekonstatēja smagus miesas bojājumus. Pārbaudes laikā policisti vīrieša izelpā konstatēja alkohola reibumu. Likumsargi par notikušo sāka divus administratīvo pārkāpumu procesus, kā arī tiks vērtēta pasākumu organizatoru atbildība.

Festivāla „Mehatrona” ietvaros Pasta salā tika organizētas dažādas aktivitātes. 1988. gadā dzimis vīrietis ar automašīnu „BMW 330” piebrauca pie skatuves, lai piedalītos konkursā, kurā tika mērīta transportlīdzekļu mūzikas skaņas jauda, taču, atstājot vadītāja vietu, nenodrošināja transportlīdzekļa neizkustēšanos no vietas, un automašīna sāka ripot skatītāju virzienā. Lai arī vīrietim izdevās iekļūt atpakaļ transportlīdzeklī, viņš kļūdījās ar gāzes un bremzes pedāļiem, tāpēc „bembis” uzbrauca festivāla apmeklētājiem, kuri bija sapulcējušies skatuves tuvumā.

foto: Valsts policija
Festivāla “Mehatrons” laikā Jelgavā, kāds dzērājšofera stūrēts auto iebrauca publikā: no kājām nogāza vairākus skatītājus, sadragāja bērnu ratiņus un apskādēja citus transportlīdzekļus.

Cenšoties izvairīties no automašīnas, nokrita piecgadīga meitene, kuru mediķi apskatīja notikuma vietā. Viņai konstatēja maznozīmīgus miesas bojājumus, un bērns no hospitalizācijas atteicās. Kāda sieviete pēc sadursmes ar automašīnu nokrita un guva maznozīmīgus miesas bojājumus. Viņa atteicās no mediķu apskates. Savukārt slimnīcā tika nogādāts viens jaunietis un viena sieviete. Par laimi, abām personām tika konstatēti viegli miesas bojājumi un stacionēšana nebija nepieciešama.

Jāpiemin, ka neuzmanīgās rīcības rezultātā automašīna uzbrauca stāvēšanai novietotam transportlīdzeklim „Ford Focus”. Sadursmes rezultātā tika sabojāts arī blakus esošais „Audi A6” un bērnu rati, kuros, par laimi, neatradās bērns.

Pārbaudes laikā likumsargi 34 gadus vecā vīrieša izelpā konstatēja 0,99 promiles alkohola. Viņš pats atzina, ka esot izdzēris četras 0,5 litru tilpuma pudeles alus. Policijā par notikušo ir sākti divi administratīvo pārkāpumu procesi, proti, par ceļu satiksmes drošības nenodrošināšanu un transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles. Tāpat saistībā ar notikušo policisti vērtēs pasākumu organizatoru atbildību”.

Viltus precinieki no Amerikas apkrāpj 68 gadus vecu jelgavnieci

foto: Khosrow Rajab Kordi / Alamy/ Vida Press
Viltus “interneta precinieki” no Amerikas tik tālu apdullinājuši kādu Jelgavas novada iedzīvotāju, ka viņa krāpniekiem pārskaitījusi 28 412 eiro.

Savukārt kāda dāma otrdien, 13. septembrī, Valsts policijas Jelgavas iecirknī iesniedza iesniegumu, kurā informēja, ka diviem interneta iepazīšanās vietnēs iepazītiem vīriešiem labprātīgi pārskaitījusi 28 412 eiro un rezultātā palikusi gan ar tukšu maku, gan salauztu sirdi.

“Izmantojot iepazīšanās vietnes internetā, Jelgavas novada iedzīvotāja virtuālajā vidē pirms aptuveni diviem mēnešiem sāka saraksti angļu valodā ar diviem Amerikas Savienoto Valstu pilsoņiem, kuri apgalvoja, ka viņu nolūks it kā esot izveidot nopietnas attiecības. Viens no viņiem esot ģenerālis ANO Drošības padomē, savukārt otrs – atraitnis, kas viens pats audzina dēlu, kurš slimo ar leikēmiju.
 
Jau iepazīšanās sākumā izveidojusies ļoti draudzīga un sirsnīga saruna, un abi vīrieši iemantoja 1954. gadā dzimušās sievietes uzticību. Lai gan sieviete aizvadītajā gadā jau bija kļuvusi par romantiskā krāpnieka upuri internetā, un gaidītā laimīgā kopdzīve un mūžīgā mīlestība beidzās ar finansiāliem zaudējumiem, viņa arī šoreiz noticēja abu ārzemnieku izdomātajām leģendām un sūtīto dokumentu rekvizītiem, zīmogiem un ģerboņiem.
 
Viens no vīriešiem lūdzis pārskaitīt naudu, kas nepieciešama viņa bērnam leikēmijas ārstēšanai. Otrs bijis daudz radošāks – savaldzinājis sievieti ar sirreāliem stāstiem par dimantiem, kas tikuši atrasti pie viņa lidostā, par apcietinājumu un nepieciešamo izpirkuma maksu no cietuma un citiem ziliem, zaļiem un debesu brīnumiem. Tādējādi kopumā sieviete savām simpātijām, kuras nebija dzīvē redzējusi nevienu reizi, divu mēnešu laikā labprātīgi pārskaitījusi 28 412 eiro.
 
Jāpiemin, ka šobrīd turpinās sarakste ar viltus ģenerāli, jo esot cerība, ka izdosies noskaidrot viņa īsto personību. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā. Par šādu noziedzīgu nodarījumu ir paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās,” informē Valsts policija un piemetina:

“Tāpat vēršam uzmanību, ka nekad dzīvē neredzētai personai nevajadzētu atklāt tādu personisko informāciju kā pilnu dzimšanas datumu, bankas konta numuru, personas kodu, mājas adresi un darba adresi, kā arī neatvērt e-pastā pievietotās saites vai pielikumus”. 

Latgalē konfiscē tūkstošiem nelegālu cigarešu un degvielas mucas 

foto: Valsts policija
No Baltkrievijas Latvijā nelegālos smēķus ieved paslēptus dzelzceļa kravas vagonos.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde informē, ka tai pagājušajā nedēļā izdevies izņemt nelegālās cigaretes un dīzeļdegvielu:

“5. septembrī Daugavpils iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki atklāja un izņēma 10 000 nelegālo cigarešu (500 paciņas) bez Latvijas Republikas akcīzes markām, savukārt jau nākamajā dienā 6. septembrī Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļa Līksnas pagastā izņēma 10 000 cigarešu bez Latvijas Republikas akcīzes markām un Daugavpilī aizturēja personu, pie kuras izņēma nelikumīgi uzglabāto dīzeļdegvielu - 1250 litrus. Uzsākti divi kriminālprocesi un administratīvā pārkāpuma process.

Septembra sākums Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbiniekiem bija veiksmīgs apkarojot nelegālo akcīzes preču apriti. Tā 5. septembrī Daugavpilī, pārbaudot iepriekš iegūto operatīvo informāciju, Daugavpils iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki, vilciena sastāva vagonā konstatēja nelikumīgas 10 000 cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām. Par notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta 1. daļas.

Savukārt 6. septembrī, Augšdaugavas novada Līksnas pagastā, Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas darbinieki operatīvi veicot darbu nelegālo akcīzes preču apkarošanā, pārbaudes laikā, vienā no vilciena vagoniem atklāj 10 000 nelikumīgas cigaretes „NZ8” ar Baltkrievijas akcīzes markām, par ko arī tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta 1. daļas.

Jāatgādina, ka pēc Krimināllikuma 221. panta 1. daļas, proti par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu (ražošanu), uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

foto: Valsts policija
Kāda Daugavpils rūpniecības uzņēmuma noliktava kalpoja par kontrabandas dīzeļdegvielas “cisternu”.

Šajā pašā dienā kādās Daugavpils rūpniecības teritorijas telpās, kas pieder 1953. gadā dzimušajam vīrietim, konstatēja 1250 litrus nelikumīgi uzglabātas dīzeļdegvielas. Par notikušo vīrietis uz vietas tika aizturēts un šobrīd ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process.