foto: Juris Rozenbergs
Svētie vīri un sievas Saeimas vēlēšanu sarakstos. Vēlēšanas gaidot: ar Dieva vārdiem uz lūpām
Šajās Saeimas vēlēšanās par deputātu kandidātiem dažādās partijās ir pulciņš kristīgo aktīvistu, kuri pēdējos divos gados piedalījušies skaļajos antivakseru protestos.
Politika
2022. gada 19. septembris, 05:55

Svētie vīri un sievas Saeimas vēlēšanu sarakstos. Vēlēšanas gaidot: ar Dieva vārdiem uz lūpām

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Uzrunājot vēlētājus, partijas apelē pie elektorāta vissvētākajām jūtām. Arī pirms 14. Saeimas vēlēšanām daudzas partijas nekautrējās piesaukt Dieva vārdu, kristīgās un cita veida svētās vērtības. Kāda savos deputātu kandidātu sarakstos iekļāvusi arī pa sludinātājam vai teologam. Jauns.lv skaidro partiju piedāvājuma sakrālo vērtību.

Garīguma cienītāji un sargi var atrast savu interešu aizstāvjus gan pragmatiskajās lielpartijās, gan populistiskajās sīkpartijās. Tā kā izvēle ir plaša…

foto: Unimedia/Shutterstock/ Vida Press
Ulda Pīlēna saraksts Saeimas plenārsēžu zālē sapņo ieviest Vatikāna pāvesta ievēlēšanas kārtību – kamēr neparādās baltie dūmi par lēmuma pieņemšanu, neviens deputāts no likumdošanas zāles neiziet.

Apvienotā saraksta (Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība, Liepājas partija) premjera amata kandidāts ir uzņēmējs Uldis Pīlēns, kura vārds gan nav deputātu kandidātu listēs, bet kura nopelnu uzskaitījumā nav tikai veiksmīgs bizness un jau iepriekš redzama darbošanās politikas lauciņā, bet arī darbība garīgās izaugsmes placdarmā. Starp viņa redzamākajiem panākumiem šai sfērā var minēt Integrālās izglītības institūta izveidi, kurā darbojas no Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas aizgājušie liberālie garīdznieki ar Juri Rubeni priekšgalā. Tiešas atsauces uz to gan vēlēšanu piedāvājumā nav, bet vēlme darboties pēc reliģisko institūciju iedibinātās kārtības gan ir jaušama. Par to liecina kaut vai priekšvēlēšanu programmas pirmā rindkopa: “Šis nav laiks, kad ļauties garām runām. Šis nav laiks populismam un ilūziju sēšanai. Šis ir apņēmīgi un atbildīgi pieņemamu lēmumu laiks. Ja vajag, jārīkojas kā Vatikānā, vēlot pāvestu, – kamēr nav pieņemts lēmums, no telpas ārā nenāk.”

Bet Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Dieva vārdu piesauc savas programmas otrajā teikumā (uzreiz aiz galvenā mērķa – latviskas Latvijas): “Mūsu vērtības: latviešu nācija, tās valoda un kultūra, tautas varoņu gods un piemiņa, Latvijas neatkarība un izaugsme, labklājība un taisnīgums, ģimene un laulība, cilvēka dzīvība, daba un Dievs.”

Arī “Attīstībai/Par!”, pēc visa spriežot, nav svešas garīgās vērtības. Katrā ziņā starp deputātu kandidātiem ir zinošs cilvēks, kas tās spēj noformulēt – Rīgas domniece, Latvijas Universitātes teoloģijas zinātņu doktore Laima Geikina.
 
Zaļo un zemnieku savienība savā Latgales listē ar 13. numuru ierakstījusi Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Virsvaldes locekli no Balvu iecirkņa, laju pārstāvi Edgaru Abramu, kurš deklarējis, ka viņš grib panākt “jaunas sociālo priekšstatu politikas veidošanu” atbilstoši Eiropas civilizācijas priekšstatiem.

Pārējās lielās partijas, kuras ir socioloģisko aptauju reitingu augšgalā, kā, piemēram, “Progresīvie”, “Jaunā vienotība”, Konservatīvie, Latvijas Krievu savienība un “Saskaņa” kristīgās jeb kādas citas sakrālas vērtības savās priekšvēlēšanu programmās nav uzsvērušas. Kaut gan “Saskaņas” līderis Jānis Urbanovičs nule ir reaģējis uz visaktuālāko “kristīgi politisko” jautājumu, kad ar Saeimas lēmumu Latvijas pareizticīgā baznīca tikai atbrīvota no pakļautības Maskavas patriarhātam, nosodot “nacionālistu” īstenoto vīziju - “tīrīšanu baznīcas vadībā, iejaukšanos pareizticīgo dievkalpojumu ritos, baznīcas valodā un tradīcijās”: “Manā ieskatā, saglabāt vienotu Latvijas pareizticīgo baznīcu, neiejaukties tās kanonos un rituālos ir viens no svarīgākajiem iekšējās drošības jautājumiem mūsu valstij.”

foto: Paula Čurkste/LETA
Draudzes “Kristus pasaulei” mācītājs Mārcis Jencītis ir redzamākais garīdznieks, kurš startē 14. Saeimas vēlēšanās (skandalozais antivakserists uz parlamentu tēmē no “Latvija pirmajā vietā” saraksta).

Protams, bez kristīgo un tradicionālo vērtību piesaukšanas nav iztikusi arī daudzo “mācītājpartiju” veidotāja Aināra Šlesera kārtējais projekts – “Latvija pirmajā vietā”, kura izcēlās ar lielajiem antivakserisma protestiem. Partijas Rīgas saraksta 21. numurs ir skandalozais evaņģēlisko kristiešu draudzes “Kristus pasaulei” vecākais mācītājs Mārcis Jencītis. Drīz vien aiz Jencīša Rīgas sarakstā (25. vietā) ir “antivakserisma brīnumūdens” – “Memory water” radītājs Jānis Pļaviņš. Tāpat “Latvija pirmajā vietā” Rīgas sarakstā ir arī garīgās prakses pārstāvis, kuram ar kristietības dogmām ir maz sakara – Starptautiskās profesionālās dziedniecības akadēmijas dziednieks Normunds Rozenšteins.

Savukārt “Latvija pirmajā vietā” Vidzemes sarakstā ar trešo numuru startē kādreizējais Tieslietu ministrijas Reliģisko lietu pārvaldes priekšnieks un valsts galvenais notārs Ringolds Balodis, kurš par reliģiju Latvijā zina tik daudz, kā reti kurš. Toties saraksta lejasgalā varam atrast džeza mūziķu pāri Jolantu Gulbi-Paškeviču un Denisu Paškeviču, kuri antivakserima protestu laikā piedalījās harizmātisko draudžu pasākumos. Bet Latgales saraksta 15. numurs ir Latviešu katoļu studentu un akadēmiķu apvienības “Dzintars” prezidents Jānis Valtervitenheims, kurš jau iepriekš neveiksmīgi startējis dažāda ranga vēlēšanās no sīkpartijām. Katrā ziņā “Latvija pirmajā vietā” sevi uzskata par kristīguma bastionu, jo, kā teikts tās programmā, tā “apvieno Latvijas patriotus, kuri atbalsta ģimenes un kristīgās vērtības”.

14. Saeimas vēlēšanās ar 6. listes numuru startē Kristīgi progresīvā partija, kura pēc socioloģisko aptauju rezultātiem ir teju pēdējā vietā. Spriežot pēc nosaukuma, varētu padomāt, ka šis nu būtu politiskais spēks, kura programmā Bībeles citāti seko viens aiz otra un kuras rindās ir neskaitāmi draudžu locekļi. Tomēr tā nav. Programmā uz to tikai vispārīga atsauce: “Mēs cienām latviešu tautas ģimeņu vērtības un Latvijas iedzīvotāju kristīgas vērtības. Kristīgas vērtības ir mūsu valsts vērtības.”

Vienu garīdznieku varam atrast arī no “Saskaņas” aizbēgušā, bijušā Rīgas domnieka Alekseja Rosļikova vadītās partijas “Stabilitātei” sarakstā – luterāņu mācītāju Jāni Gaisiņu, kurš vēl pavisam nesen bija Piltenes draudzes mācītājs, bet nu baznīcas mājaslapā varam izlasīt, ka viņš vairs “draudzēs nekalpo”. Viņš ir Kurzemes sarakstā ar 3. numuru. Zīmīgi, ka partijas Kurzemes saraksta līdere ir “Stabilitātei” labklājības ministres nominante Sanita Petere, kurai ar kristietības dogmām maz sakara; viņa ir ezotēriķe, kuru dēvē arī par balto jeb Kurzemes raganu. Tomēr kādā intervijā Petere izteikusies: “Ārsts, mācītājs un ragana ir tāda kā svētā trīsvienība!” Vēl “Stabilitātei” sarakstā no Zemgales parlamentā ar otro numuru mēģinās iekļūt Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes padomes loceklis Dmitrijs Kovaļenko.

Savukārt vēl viens uz šīm Saeimas vēlēšanām parādījies politiskais spēks – “Tautas kalpi Latvijai” proponē, ka “Latvijas cilvēku dzīvesveida pamatā ir saulgriežu rits un gadskārtu svētki, kam pakārtojama sabiedrības dzīve, kultūra un izglītība, tādēļ vēlamies atjaunot latviskajā dzīves ziņā sakņotu izglītības modeli”. Tomēr ne jau tik dievturiska ir šī partija, jo tās Latgales saraksta lokomotīve ir kāda Ukrainas tirdzniecības centra valdes loceklis Aivars Smans, kurš izcēlies ne tikai ar to, ka bijis tiesāts par pasu viltošanu, bet arī ar to, ka kopā ar meitu Evelīnu pērn uzstājies “Jaunās paaudzes” dievkalpojumos un kopā ar “Jaunās paaudzes” līderi Alekseju Ļedjajevu rīkojis ģimenes svētkus, kuros iestājās pret “homoseksualitātes propagandu”.

foto: Ieva Čīka/LETA
“Suverēnās varas” Zemgales saraksta līdere ir katoļu Rīgas Augstākā Reliģijas zinātņu institūtā teoloģes izglītību ieguvusī Silvija Šimfa.

Vēl jāpiemin, ka no KPV LV ievēlētās Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko veidojuma “Suverēnā vara” Zemgales saraksta līdere ir katoļu Rīgas Augstākā Reliģijas zinātņu institūtā teoloģes izglītību ieguvusī Silvija Šimfa, kura pirms tam pabijusi gan partijā “No sirds Latvijai”, gan Reģionu apvienībā, bet Atmodas gados bija Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātes Itas Kozakevičas palīdze.

Vēl ticīgo vēlētāju interesi var izraisīt sīkpartijas “Apvienība Latvija” deputātu kandidātu personības. Rīgas saraksta līderis ir kādreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra ārštata padomnieks Jānis Riņķis. Viņš norāda, ka ir beidzis Eiropas Kristīgo akadēmiju, kas gan nav kaut kāda ārzemju augstskola, bet gan mūsu pašu Jūrmalā bāzētā Latvijas Kristīgā akadēmija. Tā īsti pa tām studijām tā kā nav sekmējies – sācis studēt teoloģiju, bet pēc tam pārsviedies uz vadības organizāciju. Bet saraksta 10. numurs - Anita Lasmane plašākai publikai pazīstama kā ezotēriķe, dziedniece un psiholoģe, kura ar praktiskās maģijas palīdzību piesaista mīlestību. Viņas dziedniecības portāls mudž no viedu zinību uzskaitījuma, pietiek vien paust, ka viņa ir zinoša gan Eņģeļu medicīnā, gan darbā ar bailēm. Šādas spējas jau nebūtu nekas nosodāms, bet uzmanību piesaista viņas oficiālā darba vieta – musulmaņu konsultācijas centra “ASA” valdes locekle! Te nu cepuri nost – drosmīga sieva. Dziedniece un pagānu rituālu speciāliste konsultē musulmaņus! Kurš katrs to nespētu. Uzņēmumu reģistru datu bāzē gan rodams ieraksts, ka “ASA” nav vis kaut kāds garīgs centrs, bet gan tulkošanas birojs.

Latvijas kristīgo baznīcu kultūras notikums "Baznīcu nakts"

Aizvadīto Latvijas kristīgo baznīcu kultūras notikums "Baznīcu nakts" pulcējis 30 500 apmeklētāju un no Latvijas reģioniem visaktīvāk pasākums apmeklēts Kurzemē ...

gallery icon
42