foto: LETA
Norisināsies laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit"
Mediju ekskursija pa laikmetīgās mākslas izstādi "Survival Kit 11" bijušajā Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkā.
Kultūra
2022. gada 2. septembris, 11:29

Norisināsies laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit"

Jauns.lv/LETA

No šodienas līdz 16. oktobrim Rīgā norisināsies ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", kas šogad būs veltīts skaņas un vārda brīvībai un dažādām pretošanās formām, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji.

Festivāls iemājos Rīgas vēsturiskajā centrā - agrākajā "Unibankas" ēkā Doma laukumā, Pils ielā 23. Kopā ar LLMC 13. "Survival Kit" šogad veidos kuratore Liana Fokianaki un vairāk nekā 30 mākslinieku no visas pasaules, aptverot gan Āfriku, gan Āziju, gan Ameriku, gan Eiropu.

Ieceri izstrādājusi Fokianaki, atspēriena punktu rodot kultūras nospiedumā, kuru atstājusi Krievijas īstenotā Latvijas okupācija. Izstādes nosaukums "Putniņu vajag noķert" aizgūts, iedvesmojoties no tāda paša nosaukuma Ojāra Vācieša dzejoļa.

Elīnas Vītolas un Flo Kasearu darbs "Griezums" ("The Cut") Eduarda Smiļģa Teātra muzejā festivāla "Survival Kit 12" laikā

gallery icon

LLMC pārstāvji skaidro, ka Vācietis drosmīgi apsprieda sava laika politisko stāvokli, un savā darbā pievērsās padomju režīma īstenotajai apspiešanai, taču no Latvijas runāja arī par globālām sociālajām problēmām. Dzejolis sarakstīts Leonīda Brežņeva valdības laikā, 1970. gadu nogalē, kas sakrita ar Padomju Savienības vēlīno posmu, un tas brīdina, ka ir bīstami ļaut mazajam putniņam dziedāt, dēt olas un dzīvot dzīvi. Tā ir ironiska alegorija, kas iestājas par vārda brīvību un pret autoritārismu un apspiešanu. Mūsdienās, kad galēji labējais nacionālisms un autoritārisms apdraud vārda brīvību un pašnoteikšanās tiesības, dzejolis ir ieguvis akūtu, pašreizējā brīdī svarīgu skanējumu, norāda organizatori.

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 10.1" atklāšana

gallery icon

Izstāde, kas sākotnēji izplānota 2021. gada oktobrī, nu ieguvusi jaunu svaru saistībā ar brutālo karu, kuru, Fokianaki vārdiem, Putina režīma "narcistiski autoritārais valstisms [statism]" izvērsis pret Ukrainas tautu.

Vadoties pēc "Putniņu vajag noķert" tematikas, kuratore un viņas komanda šogad kā "Survival Kit" norises vietu izvēlējušies Rīgas vēsturisko centru, kur notika dziesmotās revolūcijas gājieni un demonstrācijas.

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 9" bijušajā LU Bioloģijas fakultātes ēkā

gallery icon

Izstādē piedalīsies mākslinieki "Kriminālistikas arhitektūra" ("Forensic Architecture"), Andrjus Arutjunjans, Semijs Baloži, Rufina Bazlova, Kendisa Breica, Juris Boiko un Hardijs Lediņš, Vera Hodzoglu, Saņa Ivekoviča, Kapvani Kivanga, Hrisanti Kumjanaki, Rožavas Filmu kopiena ("Rojava Film Commune"), Ansis Epners, Kristaps Epners, Dora Garsia, Almagula Menlibajeva, Marina Napruškina, Ahmets Ejits, Antonis Pits, Sūzana Filipsa, Lora Pruvo, Tabita Rezēra, Mikola Ridnijs, Krišs Salmanis, Erika Skurti, Indre Šerpītīte, Sabīne Šnē, Marjama Tafakorija, Vu Cans, Raeds Jasins, Valdis Villerušs, Antons Vidokle.