foto: LETA
Pakāpeniski mazinās ukraiņu skolēnu skaits, kas jaunajā mācību gadā mācīsies latviešu skolās
Klase.
Sabiedrība
2022. gada 31. augusts, 14:34

Pakāpeniski mazinās ukraiņu skolēnu skaits, kas jaunajā mācību gadā mācīsies latviešu skolās

Jauns.lv/LETA

Pakāpeniski samazinās ukraiņu skolēnu skaits, kas jaunajā mācību gadā mācīsies latviešu skolās, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē skaidroja izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols.

Šāda tendence saskatāma, jo vairākas ukraiņu ģimenes izvēlas atgriezties Ukrainā, kā arī daļa vecāku izvēlas bērnu izglītību iegūt tālmācības ceļā.

Saskaņā ar aktuālajiem Valsts Izglītības informācijas sistēmā ievāktajiem datiem secināts, ka pašreiz izglītību jaunajā mācību gadā gatavi sākt 3126 ukraiņu skolēni. Šādu izglītojamo skaits ir par 1018 mazāks, nekā tas bija 31. maijā, kad ukraiņu skolēnu skaits kopumā bija 4144.

Sekojoši 1279 ukraiņu bērni apmeklēs bērnudārzus, bet 1847 skolēni mācīsies skolās.

Valsts Izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko norādīja, ka pēc 5.septembra būs precīzāka informācija, cik daudz ukraiņu skolēnu mācās izglītības iestādēs jaunajā mācību gadā.

Izglītības un zinātnes ministrija plāno turpināt nodrošināt dažādus atbalsta mehānismus ukraiņu bērnu mācību procesā, piemēram, katram bērnam izglītības iestādēs būs izstrādāts individuāls mācību plāns, tiks nodrošināta mācīšanās grupas latviešu valodas apguvei, kā arī katru mēnesi VISC turpinās organizētās sanāksmes un konsultācijas.

Savukārt Rīgas Domes Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis norādīja, ka lielākais pieprasījums ukraiņu vidū joprojām ir par izglītības ieguves iespējām Rīgas Ukraiņu vidusskolā, kur tiek prognozēts, ka jaunajā mācību gadā mācīsies ap 150 ukraiņu skolēni.

Balamovskis arī izcēla, ka esot daudz ukraiņu bērnu, kas ir atbraukuši vasarā vai vasaras beigās uz Latviju un tādēļ viņi nav paspējuši mācīties ne Latvijas skolās, ne vasaras nometnēs.

Papildus deputāte Evija Papule norādīja, ka arī ukraiņu vecākiem, kuru bērni nemācās latviešu skolās, ir nepieciešams nodrošināt ar bērnu un bērnu mācību pabalstiem, kas pašreiz netiek darīts.