foto: No personīgā arhīva/Facebook.com
"Viltus izvadītājs" priesteris-mūks Augustīns skaidro, kāpēc viņu neieredz Latvijas pareizticīgā baznīca
Neatkarīgais pareizticīgo priesteris-mūks Augustīns (Zaščirinskis) teic, ka oficiālā Latvijas pareizticīgā baznīca viņu neieredz tādēļ, ka viņš aicina ticīgos “atkratīties” no Ukrainas karu atbalstošā Maskavas patriarhāta..
Sabiedrība
2022. gada 12. augusts, 06:12

"Viltus izvadītājs" priesteris-mūks Augustīns skaidro, kāpēc viņu neieredz Latvijas pareizticīgā baznīca

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Priesteris-mūks Augustīns (Zaščirinskis), kuru jūlija beigās Maskavas patriarhātam kanoniski pakļautā Latvijas pareizticīgā baznīca (LPB) apvainoja aizgājēju radinieku muļķošanā, vadot bēru ceremonijas, ietērpjoties pareizticīgo un katoļu garīdznieku tērpos, Jauns.lv skaidro, kāpēc viņu tik ļoti neieredz LPB. Iemesls tam esot viņa vēlme nodibināt neatkarīgu latviešu pareizticīgo draudzi, kas nebūtu atkarīga no čekistu vadītās organizācijas, kura atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Jauns.lv jau rakstīja, ka LPB Preses dienests pašās jūlija beigās izplatīja paziņojumu, kurā aicināja cilvēkus uzmanīties no viltus bēru ceremoniju vadītāja, kurš sevi dēvē par “tēvu Augustīnu”, par kuru jau vairākus mēnešu bija saņemtas sūdzības no dažādu konfesiju kristiešiem.

“Šis cilvēks ir arhimandrīts Augustīns (Zaščirinskis). Viņš nav Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieks, bet tikai dzīvo Latvijā kā privātpersona. Pēc pēdējās zināmās informācijas, viņš, kaut arī dēvē sevi par arhimandrītu, tāds nav. Viņam nav tiesību kalpot dievkalpojumus un privātas dievkalpošanas (izvadīšanas un aizlūgumus), jo Krievijā pret viņu ierosināta lieta Baznīcas tiesā, notiek Baznīcas tiesas izmeklēšana un viņam ir aizliegums kalpot.
 
Bez tiesībām kalpot dievkalpojumus un privātas dievkalpošanas arhimandrīts Augustīns ne tikai izvada pareizticīgos kristiešus, apmānot mirušā piederīgos, bet arī, ietērpjoties katoļu garīdznieka tērpā, izvada arī katoļus. Mums pat tiek nestas fotogrāfijas, kurās viņš redzams katoļu garīdznieka tērpā. Apmānot cilvēkus, viņš saka, ka veido draudzi Konstantinopoles patriarhāta jurisdikcijā. Viņa darbība Latvijā ir ne tikai nelikumīga, bet arī kaitē starpkonfesionālajām attiecībām,” bija teikts LPB paziņojumā.

Šo LPB apvainojumu Augustīns (Zaščirinskis) Jauns.lv komentēja šādi: “Maskavas Patriarhāta Latvijas Pareizticīgās baznīcas (MPLPB) paziņojums satur mani apmelojošu un manu reputāciju graujošu informāciju.

Paskaidrošu konflikta būtību. Es, priesteris-mūks Augustīns, līdz šim neesmu bijis saistīts ar MPLPB, attiecīgi man nav nekādu pienākumu atskaitīties šai institūcijai. Kā zināms, Latvijas Republikā baznīca ir šķirta no valsts, tāpēc MPLPB nav kādu likumisku tiesību liegt man darboties kā garīdzniekam, un man nav pienākums saņemt no šīs institūcijas kādu darbības „licenci”.

foto: Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Preses dienests.
Latvijas pareizticīgās baznīcas Preses dienests publicējis ar slēpto kameru uzņemtas fotogrāfijas, kurās redzams garīdznieka tērpā ģērbtais Augustīns (Zaščirinskis), kuram uz to neesot nekādu tiesību.

Šī gada 8. jūlijā es iesniedzu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā dokumentus jaunas draudzes – Konstantinopoles Patriarhāta Rīgas svētā Pētera un Pāvila draudzes saskaņā ar 1936. gada statūtiem reģistrācijai un šobrīd gaidu atbildi no minētā valsts reģistra.

Kā zināms, Latvijas Pareizticīgā baznīca joprojām saglabā uzticību Maskavas Patriarhātam, kurš, gan sava galvas, patriarha Kirila (Vladimira Gundjajeva), gan citu locekļu personā klaji atbalsta Vladimira Putina noziedzīgo režīmu un tā agresīvo karu pret Ukrainu. Tieši šis karš bija iemesls tam, ka Ukraina Konstantinopoles Patriarhātā apstiprināja savu autokefālo baznīcu, kas ir neatkarīga no Maskavas. Līdzīga rīcība būtu ļoti loģiska arī Latvijā, kuras pareizticīgā baznīca atradās Konstantinopoles pakļautībā līdz padomju okupācijai 1940. gadā. To panākt es uzskatu par savu misiju, un minētās draudzes reģistrācija ir pirmais solis ceļā uz šo mērķi.
 
Man ir kategoriski nepieņemami, ka Latvijas pareizticīgo kopiena joprojām ir saistīta ar baznīcu, kura atbalsta agresorvalsti tās noziedzīgajā rīcībā, kas rada iespaidu, ka viņi visi netieši atbalsta šo agresiju un ar to saistītos konkrētos noziegumus. Latvijai ir vajadzīga pareizticīgā baznīca, kurā aizlūgtu par Ukrainas tautas uzvaru! Tāpat man ir nepieņemami, ka Latvijas pareizticīgās baznīcas priekšgalā ir cilvēks (metropolīts Aleksandrs Kudrjašovs), kura sadarbība ar PSRS Valsts drošības komiteju ir atklājusies, publiskojot tā saucamo „čekas maisu” saturu.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Augustīns Zaščirinskis jau šopavasar sociālajos tīklos paziņoja, ka veido neatkarīgo pareizticīgo draudzi, kas būtu pakļauta Konstantinopoles patriarhātam.

Tieši mana darbība, mēģinot atjaunot Latvijā Konstantinopoles patriarhātam pakļautu pareizticīgo baznīcu, ir iemesls tiem apmelojumiem un maldinošajiem apgalvojumiem, kurus pret mani vērš MPLPB.”

Interneta plašumos par pareizticīgo “buntavnieku” Augustīnu Zaščirinski nekādu dižo informāciju neatrast. Agrāk sociālajos tīklos viņš pārsvarā dalījies ierakstos par pareizticīgo tematiku, viedokli par politiskajiem jautājumiem nav paudis. Vien, tuvojoties Rīgas pašvaldības vēlēšanām pirms diviem gadiem, viņš dalījies ar ierakstu, kas cildināja proklemisko bijušā eiroparlamentārieša Aleksandra Mirska vadīto partiju “Alternative”. Viņš Jauns.lv skaidro, ka nav šīs partijas atbalstītājs – informācija par viņa sadarbību ar politiķiem esot “nekorekta”:

“Viens no šīs partijas (“Alternative”) dibinātājiem Valērijs Petrovs ir mans otrās pakāpes brālēns. Retas tikšanās ģimeniskos notikumos ir vienīgais, kas mūs saista. Es esmu godīgs garīdznieks.”

Phenjanā nosvin vienīgās Ziemeļkorejā esošās pareizticīgās baznīcas 15. gadadienu

2021. gada 13. augustā Phenjanas (KTDR) pareizticīgais Trīsvienības vārdā nosauktais dievnams atzīmēja savu 15. gadadienu. Ziemeļkorejas pareizticīgo draudzi apmeklē KTDR ...

gallery icon
12

Pareizticīgais „Šaitana templis” Piemaskavā

Piemaskavas Odincovā 14. jūnijā svinīgi atklāja Krievijas Bruņoto spēku templi – trešo lielāko pareizticīgo baznīcu Krievijā, piedaloties augstākajai Krievijas augstākajai ...

gallery icon
22

Vladimira Putina stils 2020. gada pareizticīgo Ziemassvētkos

gallery icon
7