Pārdot kapus Rīgas domes tramvajam - par šo baznīcas lēmumu pikti ir pat mācītāji
Atklāto vēstuli pret darījumu starp Rīgas domi un LELB kopumā parakstījuši pieci luterāņu mācītāji. Viņu vidū arī plašākai sabiedrībai labāk pazīstamais Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Krists Kalniņš.
Sabiedrība
2016. gada 6. decembrī, 07:02

Pārdot kapus Rīgas domes tramvajam - par šo baznīcas lēmumu pikti ir pat mācītāji

Jauns.lv

Rosība ap Lielo kapu jautājumu nerimstas. 372 000 eiro – tāda ir cena, par kādu Rīgas dome plāno no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) atpirkt Lielo kapu teritoriju, kā arī Jēkaba kapu teritoriju. Tikmēr pret darījumu starp baznīcu un pašvaldību iestājušies vairāki mācītāji, tostarp Krists Kalniņš, kurš kopā ar citiem domubiedriem garīdznieku aprindās, parakstījis atklātu vēstuli amatpersonām.

Pārdot kapus Rīgas domes tramvajam - par šo baznīc...

Lielo kapu teritorijas darījuma cena atklāta vakar, 5.decembrī pēc Rīgas domes Sabiedrības vajadzībām nepieciešamo nekustamo īpašumu atsavināšanas komisijas slēgtās sēdes, kurā tika izskatīts jautājums par Lielo kapu teritorijas atlīdzības noteikšanu un atpirkšanu no LELB. Sēdē piedalījās komisijas locekļi, kā arī LELB virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš.

Kapu tramvaja oponenti palikuši aiz durvīm 

Vides Aizsardzības kluba (VAK) viceprezidente Elita Kalniņa skaidro, ka pamatā ir iestājusies par zaļās zonas saglabāšanu Lielo kapu tuvumā un pauž, ka kopumā teritorijas īpašnieku maiņa nav negatīvs notikumu pavērsiens, jo līdzšinējā apsaimniekošana esot bijusi zem katras kritikas.

Taču, viņasprāt, spriest par Lielo kapu pārdošanu aiz slēgtām durvīm neesot bijis pamata. „Tiek taču spriests par iepirkumu, ko veic Rīgas dome, vai tas ir kas slēpjams?” vaicā Kalniņa. „Rīgas dome lepojas ar savu komunikāciju ar sabiedrību, taču tramvaja līnijas sakarā atsakās sarīkot publisko apspriešanu,” turpina VAK viceprezidente.

Slēgtajā sēdē klāt bija deputāts Valdis Gavars (V), kurš arīdzan iestājas pret Rīgas domes transporta līniju attīstīšanas plāniem Skanstē blakus Lielajiem kapiem. „Sēde esot bijusi slēgta, jo tajā apspriesti sensitīvi dati. Uzskatu, ka cilvēkus no malas neielaida, jo ir zināms, ka netrūkst tādu, kuri aktīvi protestē, kuriem ir savs viedoklis šajā sakarā,” komentējot notikušo apspriedi, izteicies deputāts. Kā pastāstīja VAK pārstāve Kalniņa, sākotnēji šķitis, ka komisijas sēdē piedalīties tiks atļauts, taču īsi pirms tam Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks paziņojis, ka tā būs slēgta.

Garīdznieki ir pret kapu nodošanu pašvaldībai

Spriežot pēc nesenās atsavināšanas komisijas sēdes, kapu teritorijas sakopšanas un pielāgošanas plāni lēnām kustas uz priekšu, taču, kā informē biedrības „Lielo kapu draugi” pārstāve Rita Eva Našeniece, pret Lielo kapu nodošanu Rīgas domes rīcībā iestājušies vairāki mācītāji – Guntis Kalme, Linards Rozentāls, Normunds Celmiņš un Dr. Gundars Ceipe. Viņu vidū arī plašākai sabiedrībai labāk pazīstamais Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Krists Kalniņš, komponista Imanta Kalniņa dēls.

Garīdznieki pauduši savu nostāju, parakstot atklātu vēstuli atbildīgajām amatpersonām.

„Pateicamies par drosmi tiem luterāņu mācītājiem, draudžu locekļiem un luterāņiem, kuri, zinot LELB vēlmi atbrīvoties no kapiem spiedošu finansiālu apstākļu dēļ, bija pret Lielo kapu nonākšanu Rīgas domes rokās. Lielie kapi pat šādā skumjā un aizmirstā stāvoklī joprojām ir unikāls Rietumu protestantiskās pasaules kapu kultūras piemineklis. Tas atbilst luteriskās kultūras ētiskajam, vēsturiskajam un garīgajam kanonam. Baznīcas virsvara var kalpot laicīgās pasaules varenajiem, bet tas nemaina luteriskās pasaules garīgo būtību,” garīdznieku soli komentē Našeniece.

LELB plāno celt jaunu baznīcu

LELB sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists Kaspars Upītis baznīcas ieplānoto darījumu ar Rīgas domi komentēja īsi: „Nav noslēpums, ka gadiem ilgi notiek strīdi par to, kam kas ir jāuzkopj. LELB piekrita darījumam ar Pašvaldību, jo tādējādi varam mēģināt sakārtot šīs lietas.”

LELB pārstāvis Upītis izteicās, ka iegūto summu - 372 000 eiro - varētu tērēt baznīcas celšanai. Kā aģentūrai LETA atklāja īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, LELB tiks rezervēts 4000 kvadrātmetru liels īpašums Imantā, tomēr konkrēti cik no tā atvēlēs baznīcai lems tad, kad tiks saņemti konkrēti būvniecības priekšlikumi no LELB.  Ameriks piebilda, ka īpašums tiek rezervēts dievnama celtniecībai, bet netiks uzdāvināts LELB. Luterāņu baznīcai tiks piedāvāta iespēja īpašumu pirkt, iegūt maiņas ceļā vai nomāt.

Lielo kapu liktenis pagaidām neskaidrs

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka ministrija ir solījusi nostiprināt aizsardzības mehānismus, lai nodrošinātu Lielo, Pokrova un Jēkaba kapu neaizskaramību, veicot papildinājumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā. Tādējādi neatkarīgi no kapu teritorijas īpašuma tiesībām tiks izslēgta iespēja Lielajos kapos veikt apbūvi vai citas darbības, kuru rezultātā pastāv kapu teritorijas samazināšanās risks vai tās funkciju maiņa.

Tāpat ziņots, ka Rīgā ir iecerēts izbūvēt jaunu tramvaja līniju Skanstes ielas virzienā Lielo kapu tuvumā, kas satracinājis daļu rīdzinieku, kuri pārmet mirušo piemiņas zaimošanu. Rīgas dome un „Rīgas satiksme” gan ir solījušas, ka tramvaja līnija ies tikai pa Senču ielu, neaizskarot Lielo kapu teritoriju, taču Rīgas domes Satiksmes departaments ir izsūtījis vēstules 46 zemes īpašniekiem par teritoriju, kas atrodas ielu sarkanajās līnijās, atsavināšanu.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka, Zane Bitere, Ieva Makare, Evija Trifanova/LETA