foto: alūksniešiem.lv
Notāres kļūdas dēļ cilvēks “nomirst” uz trīs dienām
Armands Pogulis
Sabiedrība
2022. gada 23. jūlijs, 06:19

Notāres kļūdas dēļ cilvēks “nomirst” uz trīs dienām

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Ne pārāk bieži dzīvam cilvēkam izdodas izbaudīt, ko nozīmē viņa izsludināšana par mirušu personu. Izrādās, ka digitālajā laikmetā tas nes līdzi arī kaudzi ar problēmām un faktiski pilnīgu dzīves apstāšanos. Tā ir atgadījies Latvijas Bankas darbiniekam Armandam Pogulim, kurš notāres rupjas kļūdas rezultātā tika iekļauts mirušo cilvēku sarakstā.

Kā pieteikšanās uz mantojumu pārtapa nomiršanā

Jelgavniekam Armandam Pogulim šī gada 8. jūnijā nomira brālis Kaspars Pudulis un 18. jūlijā viņš devās pie vietējās notāres Daces Elksnes noformēt mantošanas iesniegumu, kur arī iesniedzis visus nepieciešamos datus. Liels bija viņa pārsteigums, kad 20. jūlija Pogulis konstatēja, ka nav iespējams norēķināties ar SEB bankas karti.

Sākotnēji domājot, ka ir radušās kādas problēmas konkrētajā bankā, vispirms viņš ir zvanījis uz klientu apkalpošanas daļu, taču tur esot rinda divu nedēļu garumā. Mēģinājis apzvanīt arī citas bankas, bet tajās ar viņu neviens pat neesot ielaidies nekādās sarunās.

Par cik SEB bankā viņam ir gan hipotekārais kredīts mājai un līzings automašīnai, Pogulis ielūkojies arī Kredītlīgumu reģistrā un konstatējis, ka abus līgumus banka ir vienpersoniski lauzusi.

foto: alūksniešiem.lv
Notāre Dace Elksne

Visam tam vēl klāt nākušas problēmas ar visām iespējamām autorizācijām gan mobilo sakaru jomā, gan saistībā ar komunālajiem maksājumiem. Tad nu viņam ir radušās nelāgas aizdomas par to, ka šīs situācijas cēlonis meklējams vizītē pie notāres. 

“Es ielūkojos oficiālajās publikācijās ”Latvijas vēstneša” sadaļā - mantojuma ziņās, un manas aizdomas apstiprinājās. Konstatēju, ka notāre Elksne ir pieļāvusi rupju kļūdu un sajaukusi manu vārdu ar mirušā brāļa vārdu un publikācija ir sekojoša:

“Pie zvērināta notāra, kurš izsludinājis mantojuma atklāšanos, tiek uzaicināti pieteikties visi mantinieki, kreditori un citas personas, kurām ir tiesības uz mantojumu. Pieteikšanās termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas.

Mantojuma atstājējs Armands Pogulis. Sajūtas ko tādu izlasot ir visai neparastas, un tad tev jāsāk domāt, kā tad tagad nokļūt atpakaļ dzīvo pasaulē,” tā Pogulis. 

Atpakaļceļš tik ātrs nebūs

Pēc sazināšanās ar notāres Elksnes palīdzi kļūda ir labota un “Latvijas Vēstnesī” 22. jūlijā ir ievietots oficiāls kļūdas labojums: “Tā kā es, zvērināta notāre Dace Elksne, reģistrējot mantojuma lietu esmu kļūdaini mantojuma atstājēja datu vietā ievadījusi mantinieka datus, ar šo lūdzu publicēt iepriekš norādītās publikācijas atsaukumu kā spēkā neesošu no tā publicēšanas brīža.

Notāres palīdze telefona sarunā ar Jauns.lv arī apgalvoja, ka šāds paziņojums nosūtīts arī bankām. Pogulis gan uzskata, ka šī notāres kļūda ir tagad izraisījusi citu nepatīkamu situāciju:

“Visa šī rezultātā mani sensitīvie personas dati kopā ar personas kodu būs atrodami šajās oficiālajās publikācijas – mirušam cilvēkam būtu vienalga, bet mani tas tomēr zināmā mērā uztrauc, jo nav nekādas garantijas, ka kāds tos neizmanto ļaunprātīgi.” 

Piektdienas pēcpusdienā situācija joprojām nebija mainījusies un Pogulis vēl joprojām bija miruša cilvēka statusā. Viņš par notikušo ir arī informējis savas darbavietas, “Latvijas Bankas” vadību – par laimi, viņam apsolīts, ka vismaz no darba neatlaidīs. 

Viņš tagad ir vērsies ar oficiālu iesniegumu Latvijas Zvērinātu notāru padomē, kurā lūdz saukt notāri Elksni pie atbildības un ļaut pārcelt mantošanas lietu pie cita notāra. Tāpat Pogulis arī lūdz novērst un atlīdzināt viņa materiālos zaudējumus, kādi jau ir radušies un vēl radīsies šīs notāres kļūdas rezultātā. 

Notāre Elksne intervijā Jauns.lv apstiprināja, ka šādu neuzmanības kļūdu ir pieļāvusi: “Atzīstu, ka šāda kļūda ir gadījusies un es, diemžēl, pamanīju to tikai tad, kad sāku gatavot klientam nākamo dokumentu. Tad arī uzreiz, piecos no rīta nosūtīju atsaukumu uz “Latvijas Vēstnesi.”

Emocionāli man pašai tas ir ļoti nepatīkami, un ja klientam būs radušies reāli zaudējumi, tie visi tiks atlīdzināti. Notāru darbs ir apdrošināts un ar to nekādu problēmu nebūs.”

Visas Zvērinātu Notāru padomes vadošās amatpersonas diemžēl atrodas atvaļinājumos un Jauns.lv izdevās sazināties ar padomes locekli, notāri Ilzi Metuzāli, kura informēja: “Ja tiks saņemts oficiāls iesniegums, padome, protams, šo gadījumu izskatīs.

Es šim kungam varu tikai atvainoties visu notāru vārdā – tā ir ļoti nepatīkama notāra cilvēciska kļūda, kas, par laimi, ir labojama. Tomēr ņemot arī vērā, ka tā nav bijusi ļaunprātīga rīcība, smagas sekas konkrētajai notārei es neparedzu.” 

Pats Pogulis, rezumējot situāciju, secina: “Protams, ka var atcerēties Marka Tvena teikto par to, ka ziņas par viņa nāvi ir stipri pārspīlētas, taču tādā situācijā es nenovēlu nokļūt nevienam, jo tās sajūtas, ka visa dzīve ir apstājusies, ir neparakstāmas.”

Piektdienas pēcpusdienā viņa konti atjaunoti.

Tēmas