foto: Ekrānuzņēmums no "ctv.by"
"Academy KidsTV" vadītāja Baltkrievijas medijos muld, ka Latvija varētu atņemt bērnus Lukašenko intervētāja mātei
“Academy KidsTV” vadītāja Nadežda Bukharova jau kādu laiku ir Krievijas pilsone, kura šobrīd turpina sniegt intervijas Baltkrievijā, stāstot, cik milzīgas represijas viņai draud, atgriežoties Latvijā.
Sabiedrība
2022. gada 22. jūlijs, 05:13

"Academy KidsTV" vadītāja Baltkrievijas medijos muld, ka Latvija varētu atņemt bērnus Lukašenko intervētāja mātei

Jauns.lv

Baltkrievijas režīmam draudzīgajiem medijiem ļoti iepaticies pēdējo dienu stāsts par Rīgā bāzēto bērnu organizāciju, kura devās uz Vitebsku un intervēja Lukašenko un viņa dēlu Nikolaju. Pašlaik kaimiņvalsts propagandisti izvērsuši teātri, kura ietvaros pats Lukašenko no Latvijas varasiestāžu represijām “sargā” akadēmijas audzēkņus, bet tās vadītāja medijiem stāsta, cik ļoti bail viņai ir.

Ārlietu ministrija (ĀM) jau sākotnēji reaģēja uz bērnu organizācijas braucienu, norādot, ka šādi ir klaji ignorēti ministrijas ceļošanas drošības ieteikumi.

Līdz šim atkārtoti ir izskanējuši arī aicinājumi “neiekrist” Baltkrievijas vai Krievijas propagandistu nagos, kļūstot par instrumentiem šo valstu naratīva izplatīšanai, kā arī Latvijas valstspiederīgie ir brīdināti, ka Baltkrievijā šobrīd Latvijas puses iespējas sniegt konsulāro palīdzību var būt ierobežotas.

Taču visu šo incidentu ar kaimiņu diktatora intervēšanu par kļūdu nosaukt ir grūti.

Nepilngadīgais Lukašenko intervētājs, (kura vārds ir zināms, taču saprotamu iemeslu dēļ paliek neminēts), jau paziņojis, ka sen grib Baltkrievijā veidot militārista karjeru.

Tikmēr pati “Academy KidsTV” vadītāja Nadežda Bukharova jau kādu laiku ir Krievijas pilsone, kura šobrīd turpina sniegt intervijas Baltkrievijā, stāstot, cik milzīgas represijas viņai draud, atgriežoties Latvijā.

Aleksandrs Lukašenko un viņa jaunākais dēls Nikolajs

gallery icon

Dažas interesantas sakritības

Vienā šādā intervijā medijam “Minskaja Pravda” Nadežda Bukharova atklāj, ka 30 gadu bijusi nepilsone Latvijā.

Tad, pirms diviem gadiem, ir “sajutusi, ka būs kaut kādi notikumi”, pieņēmusi Krievijas pilsonību, bet – nokārtojot pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā.

Šeit atkāpei prasās piebilst dažas interesantas sakritības, kuras izveidojušās vēl pirms skaļās Lukašenko intervijas, kuru pašlaik, šķiet, līdz pēdējai pilītei plāno izslaukt kaimiņvalsts režīmam draudzīgie mediji.

Proti – Bukharova ir Krievijas pilsone. Viņai diez vai jebkad varētu būt vajadzīga Latvijas konsulārā palīdzība, par kuras ierobežotību ir brīdinājusi ĀM.

Tajā pašā laikā nepilngadīgais “Academy KidsTV” intervētājs, kuram esot Latvijas pilsonība un baltkrievu saknes, ir apgalvojis, ka jau iepriekš izvēlējies militāro karjeru Baltkrievijā.

Kā informē “Minskaja Pravda”, tieši Vitebskā – uz kuru akadēmijas audzēkņi devušies, iepriekš sazinoties ar Lukašenko pārstāvjiem un gatavojoties intervijai – atrodas skola, kurā puisis plāno iestāties.

“Slāvu bazārs” un Lukašenko neļaus Latvijai atņemt sievietes bērnus

Pēc šīs informācijas kaimiņvalsts medijs apgalvo, ka visa šī “neviennozīmīgā situācija” ir bīstama jaunajam puisim un Rīgā viņam atgriezties nevajadzētu.

Šajā vecumā varot iestāties kriminālatbildība un viņu jau “varot apsūdzēt valsts nodevībā”. Vienīgais variants esot lūgt Baltkrievijā patvērumu.

“Mans vīrs jau atveda zēna mammu uz Vitebsku. Rīgā viņai palika vēl divi mazi bērni, kurus viņa audzina viena. Visi bērni ir labi un gudri. Viņi arī ir Latvijas pilsoņi, bet māte ir nepilsone,” intervijā “Minskaja Pravda” stāsta Bukharova.

Te pēkšņi seko žurnālistes jautājums: “Vai tad sanāk, ka mātei šobrīd var pat piedraudēt ar bērnu atņemšanu?”

Bukharova uz šo jautājumu atbild šādi: “Mums ir bažas, tāpēc bērni ātri jāved uz Vitebsku. Visu šo situāciju savā kontrolē tur pats Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Vakar jau pieslēdzās Baltkrievijas Ārlietu ministrija un festivāla “Slāvu bazārs” vadība.”

“Slāvu bazārs”, kā zināms, ir mūzikas festivāls, kuru apciemoja Lukašenko, pa ceļam ļaujot akadēmijas audzēkņiem sevi intervēt, kā iepriekš, vēl pirms organizācijas ierašanās Baltkrievijā, sarunāts.

Vitebskā, iepretim Latvijas konsulātam jau aizritējusi arī šķietami mākslīgi organizēta protesta akcija, kuras ietvaros vietējie kauninājuši Latviju, turot rokās Baltkrievijas pašreizējo oficiālo sarkani-zaļo karogu.

Bukharovai Latvijā bijis “dikti par šauru”

“Academy KidsTV” vadītāja arī norāda, ka Rīgā organizāciju sagaida aizklapēšana.

Bukharova piebilst, ka “nepieciešamie iemesli noteikti atradīsies”, norādot uz iespējamu varasiestāžu tīšu, bet ne visai godīgu rīcību.

Taču īpaši un pavisam reāli iemesli sankcijām nebūt nav tālu jāmeklē. Medijos jau izskanējis Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) paziņojums, ka “Academy KidsTV” nemaz nav bijusi izsniegta derīga licence interešu izglītības programmas īstenošanai.

Arī pati Bukharova norāda, ka Latvijā nedomā atgriezties. Tur viņu gaidot vai nu uzturēšanās atļaujas anulēšana, vai arī “arests par spiegošanu”.

Bukharova, kura tomēr bija izkārtojusi sev uzturēšanās atļauju par spīti Krievijas pilsonības iegūšanai, intervijas beigās piebilst, ka Latvijā viņai pēdējā laikā “ir bijis dikti par šauru”.

Nākotni viņa redz Baltkrievijā, kur tikšot dibināta identiska organizācija.

Interviju viņa beidz, sakot, ka šobrīd uzturas viesnīcā un gaida sava jautājuma sakārtošanu, priecājoties par Lukašenko vārdiem: “Mēs savējos nepametam!”

Iepriekš ziņots, ka, komentējot “Academy KidsTV” rīcību, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) paziņoja, ka aicinās atbildīgās iestādes izvērtēt šādu rīcību:

Kā Jauns.lv informēja ārlietu ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris, pirmdien ministrija ir vērsusies pie Satversmes aizsardzības biroja, Valsts drošības dienesta, Labklājības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas, vienlaikus aicinot informēt un skaidrot sabiedrībai šādas rīcības iespējamās sekas un riskus.

Intervē arī citas Kremlim tīkamas vai nekaitīgas personas

Lukašenko un viņa dēls gan nebūt nav pirmās Kremlim pietuvinātās personības vai Krievijā strādājošas, Putina režīmam netraucējošas slavenības, kuru intervēšanu “Academy KidsTV” bērniem ir noorganizējusi vadība.

Putina un Lukašenko tikšanās Sočos. Ar viņiem kopā arī Baltkrievijas vadoņa dēls

Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko Sočos aizvadīja tikšanos divatā. Abi vienojušies par kredīta piešķiršanu Baltkrievijai, kā arī pārrunāja krievietes Sofijas ...

gallery icon

Vēl pērn intervēts Putinam pietuvinātais Starptautiskās Šaha federācijas FIDE prezidents, bijušais Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs un latviešu izcelsmes dziedātāja Liene Greifāne.

“Zerkalo” pārstāvim pievēršoties kara tematikai un 2020. gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, Bukharova piepeši paziņo, ka nevēlas par to runāt, jo politikā nav tik ļoti iedziļinājusies.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Rīgā bāzētā “Academy KidsTV” nodibinājuma valdē ietilpst kāds Jurijs Bukharovs, Nadežda Bukharova un Kristīna Naumenko, kas identificēti arī kā patiesie labuma guvēji.

Organizācija dibināta 2010. gadā. Vēl Nila Ušakova laikos Rīgas dome tai sniegusi arī nelielu finansiālu atbalstu projekta realizēšanai – 4311,04 eiro.

Vērts atgādināt, ka Baltkrievijas ilggadējais līderis Aleksandrs Lukašenko varu saglabāja pēc 2020. gada 9. augusta vēlēšanām, kas Baltkrievijā izsauca plašus, asiņainus protestus un Rietumos tika atzītas par nedemokrātiskām un negodīgām.

OMON Baltkrievijā brutāli aiztur protestētājus

Baltkrievijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 250 cilvēkus demonstrācijās pret centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanos reģistrēt augustā paredzētajām prezidenta vēlēšanām opozīcijas kandidātus, ...

gallery icon

Kā zināms, kopš 24. februāra, kad Krievija sāka agresīvu iebrukumu Ukrainā, Lukašenko režīms ir pastāvīgi ļāvis būtisku daļu militāro manevru un kaujas uzdevumu izvērst no Baltkrievijas teritorijas.

Tieši pieeja Baltkrievijas teritorijai, ko atļāvis Lukašenko, palīdzēja Kremļa okupantu spēkiem iebrukt Ukrainas ziemeļos un bīstami tuvu pietuvoties Kijivai.