foto: LETA
Ukrainas bēgļu izmitināšanai līdz 60 dienām paredz segt lielāku atbalstu
Ukrainas bēgļi Kongresu namā.
Sabiedrība
2022. gada 20. jūlijs, 15:22

Ukrainas bēgļu izmitināšanai līdz 60 dienām paredz segt lielāku atbalstu

Jauns.lv/LETA

Valdība šodien pieņēma grozījumus noteikumos par primāri sniedzamā atbalsta nodrošināšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas paredz Ukrainas bēgļu izmitināšanai līdz 60 dienām paredzēt segt lielākas izmaksas.

Grozījumu šodien ne vien pieņemti, bet arī izsludināti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājušies spēkā.

Grozījumu anotācijā atzīmēts, ka valdībai bija uzdots sagatavot priekšlikumus grozījumiem tiesību aktos, nosakot vēl vienu izmitināšanas termiņu līdz 60 dienām, paredzot izmaksu segšanu lielākos apmēros nekā paredzēts līdz šim.

Grozījumi paredz, ka primārā atbalsta sniegšana Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek noteikta attiecīgi 60 vai 120 dienas. Gadījumā, ja izmitināšana nodrošināta līdz 120 dienām, valsts atbalsts tiks nodrošināts saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Savukārt, ja izmitināšana notiks tikai līdz 60 dienas ilgu periodu, tad pašvaldības Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai saņems lielāku valsts atbalstu īres līgumu slēgšanai - līdz 600 eiro mēnesī, kas ietvers visus ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus. Summa tiks piešķirta, izvērtējot īres tirgus situāciju konkrētajā pašvaldībā. Tādējādi ar grozījumiem tiks noteikts, ka pašvaldībām ir tiesības, samazinot izmitināšanas termiņu līdz 60 dienām, par 50% palielināt izdevumus Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai.

Grozījumos arī atrunāts, ka, sākot Ukrainas civiliedzīvotāja izmitināšanu, pašvaldība izvēlēsies izmitināšanas ilguma veidu un informēs par to Ukrainas bēgļus.

Valsts turpinās nodrošināt bēgļu izmitināšanu, bet pašlaik atbalsts plānots ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem tā nepieciešama arī pēc 60 vai 120 dienu perioda, ja persona atbalsta pagarināšanas brīdī atbilst Ukrainas civiliedzīvotāju likumā noteiktajiem kritērijiem.

Tāpat paredzēts, ka izmitināšanu uz 60 dienām varēs piemērot tikai tās pašvaldības, kuras sasniegušas izmitināšanas kvotu saskaņā ar noteikumiem par pašvaldībās izmitināmo Ukrainas civiliedzīvotāju skaitu.

Kā ziņots, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis šovasar solīja pārtraukt galvaspilsētā uzņemt jaunus Ukrainas bēgļus, jo valsts nodrošinātais atbalsts esot pārāk mazs un neļaujot bēgļiem sameklēt adekvātus mitekļus.

Saeima pagājušajā nedēļā atbalstīja papildu atbalsta ieviešanu Ukrainas bēgļu izmitināšanai līdz 60 dienām. Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā paredzēja Rīgas prasītās izmaiņas attiecībā uz mājokļa atbalsta mehānisma sniegšanu. Tajos gadījumos, ja pašvaldības noslodze attiecībā uz bēgļu izmitināšanu ir liela, tad varēs paredzēt, ka izmitināšanas atbalsts no valsts ir 60 dienas.

Grozījumi arī paredzēja paplašināt pašvaldības kompetences atbalsta sniegšanas jautājumos, kā arī tiesiskās skaidrības nodrošināšanai precizētas arī citas normas.