foto: Telegram
Rīgas dome devusi naudu bērnu organizācijai, kas intervēja Lukašenko. Tās audzēkne piedalījusies Baltkrievijas festivālā
Rozā kostīmā tērpusies sieviete ir Nadežda Bukharova - "Academy KidsTV" vadītāja. Satiekoties ar Lukašenko viņa pēcāk joko, ka labprāt ar bērniem paliktu Baltkrievijā.
Sabiedrība
2022. gada 19. jūlijs, 05:48

Rīgas dome devusi naudu bērnu organizācijai, kas intervēja Lukašenko. Tās audzēkne piedalījusies Baltkrievijas festivālā

Jauns.lv

Rīgā bāzētā bērnu organizācija “Academy KidsTV”, kas devās uz Baltkrieviju, lai izprasītu interviju ar diktatoru Aleksandru Lukašenko, reiz saņēmusi arī Rīgas domes atbalstu. Izrādās, ka vēl šogad jūlijā notikušajā festivālā piedalījušās vismaz divas dalībnieces arī no Latvijas.

Ik pa laikam publiski izskan triviāla un ne tik triviāla informācija, kas atkārtoti norāda, ka, par spīti kultivētajam vēstījumam, Latvija nebūt nav pilnībā sarāvusi savas saites ar kaimiņvalstīm, kuru valdības jau teju pusgadu terorizē Ukrainas tautu.

Minētās kaimiņvalstis šādus gadījumus teju nekad nepalaiž garām, kontrolētajos informācijas resursos tos izmantojot, lai veidotu priekšstatu, ka “nekur jau tās rietumvalstis no mums nav pazudušas – draudzējamies, kopīgi darbojamies”.

Savukārt, kad Rietumvalstīs pret atbildīgajiem tiek piemērotas kādas sankcijas vai nosodījums, parādās iespēja tās nolamāt par “represīvām” un “cilvēka rīcības brīvību ierobežojošām”.

Kultūras lauciņā, kā izrādās, nesen savu artavu šāda priekšstata veidošanai sniegusi Rīgas bērnu radio un televīzijas akadēmija “Academy KidsTV”.

Tās audzēkņi un pārstāvji devās uz Vitebsku Baltkrievijā, kur šogad norit festivāls “Slāvu bazārs”.

Lukašenko pietuvinātie avoti piebilst, ka Rīgas organizācija pirms tam pati sazinājusies ar prezidenta pārstāvniecību, lai lūgtu iespēju intervēt diktatoru. Šāda iespēja viņiem, protams, tika dota.

Ušakova laikā saņēmuši naudu no Rīgas domes

Viegli pamanāms, ka 2010. gadā dibinātās organizācijas mājaslapā arī redzams, ka starp tās partneriem ierakstīta arī Rīgas dome (RD).

Jauns.lv vērsās RD, lai noskaidrotu, kā tad izpaudusies vietvaras un jauniešu akadēmijas sadarbība.

RD Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis informēja, ka vēl 2017. gadā, kad Rīgas mēra pienākumus pildījis Nils Ušakovs (S), organizācija no domes saņēmusi finanšu līdzekļus, tiesa, salīdzinoši nelielā apmērā.

Konkrēti – Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments ar nodibinājumu “Fonds “Academy KIDSTV”” noslēdza līgumu Nr. DIKS-17-1518-lī “Par projekta īstenošanu”.

“Attiecīgā līguma priekšmets paredzēja īstenot projektu “Pasākumu cikls “Radošās darbnīcas filmu veidošanā Rīgas 9.-12. klašu audzēkņiem””. Projekta īstenošanai Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments piešķīra finansējumu 4311,04 eiro apmērā,” pastāstīja Vidauskis.

Putina un Lukašenko tikšanās Sočos. Ar viņiem kopā arī Baltkrievijas vadoņa dēls

Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko Sočos aizvadīja tikšanos divatā. Abi vienojušies par kredīta piešķiršanu Baltkrievijai, kā arī pārrunāja krievietes Sofijas ...

gallery icon

Bērnu organizācijas audzēkne startē šovā, cita latviete tikmēr darbojas žūrijā

Festivāla “Slāvu bazārs” sociālajos tīklos ir atrodama arī diezgan plaša informācija par šī festivāla dalībniekiem.

To starpā arī šogad ir pārstāve no Latvijas – dziedātāja Agnija Busila, kura pagātnē ir darbojusies arī “Academy KidsTV”.

foto: Ekrānuzņēmums
foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Starp pirmās dienas dalībniekiem atrodama arī dziedātāja no Latvijas - Agnija Busila.

Vēl publiski ir atrodama informācija par vairāku personu vēršanos Satversmes tiesā 2019. gadā ar ieceri panākt, ka Satversmes tiesa atzīst 2018. gada 22. marta likuma “Grozījumi Izglītības likumā” 1. panta pirmo un otro daļu par neatbilstošu Latvijas Republikas Satversmei.

Runa ir par pāriešanu uz mācībām latviešu valodā arī privātajās skolās (iegūstot vispārējo un profesionālo izglītību, izņemot tās skolas, uz kurām attiecas starptautiskie līgumi un mazākumtautību skolas). Starp vairākiem iesniedzējiem parādās vārdi Marija Busila un Agnija Busila.

Agnija Busila gan nav vienīgā Latvijas pārstāve festivālā, kuru savu spalvu pucēšanai un slāvu tautu vienošanas idejas popularizēšanai izmanto Lukašenko.

Festivāla žūrijā, saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, darbojas arī latviešu dziedātāja Jana Kļaviņa.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"

Ārlietu ministrija (ĀM) ir lūgusi atbildīgās instances izvērtēt Rīgas bērnu radio un televīzijas akadēmijas “Academy KidsTV” braucienu uz festivālu Baltkrievijā, portālā “Twitter” iepriekš pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Organizācijas vadītāja joko, ar bērniem labprāt paliktu Baltkrievijā

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Rīgā bāzētā “Academy KIDSTV” nodibinājuma valdē ietilpst kāds Jurijs Bukharovs, Nadežda Bukharova un Kristīna Naumenko, kas identificēti arī kā patiesie labuma guvēji.

Redzams arī, ka 2020. gada 29. oktobrī nodibinājuma patieso labuma guvēju personas datos notikušas izmaiņas, Nadeždai Bukharovai nomainot piederības valsti no Latvijas Republikas uz Krievijas Federāciju.

Akadēmijas pamatdarbība iekļauj bērnu un jauniešu izglītošanu un apmācīšanu mediju darbā.

Datubāzē “Lursoft” nodibinājuma pārstāvji informē, ka “Academy KIDSTV” darbības mērķi, cita starpā, ir: “sekmēt kultūras, izglītības un komunikatīvās integrācijas procesus, stiprināt kultūras sakarus, attīstīt mazākumtautību kultūru intereses, saglabāt mazākumtautību etnisko savdabību un attīstīt starpetnisko un starpnacionālo dialogu; [...].”

Par to, ka Latvijā bāzētā organizācija devusies uz Baltkrieviju, kur pati izprasījusi iespēju intervēt Lukašenko, informēja viņa preses dienestam pietuvinātais sociālo tīklu resurss “Pul Pervogo”.

Sociālo tīklu ierakstā, kura fotogrāfijā redzams diktators un akadēmijas simbolikā tērpies pusaudzis, lasāms: “Pirms ierašanās festivālā Vitebskā bērni paši uzrakstīja vēstuli prezidenta preses dienestam ar lūgumu palīdzēt intervijas organizēšanā ar “Pirmo” [tā kanāls dēvē Lukašenko]!”

Sociālajos tīklos ir arī pieejami video, kuros kāds Lukašenko pārstāvis parūpējies iefilmēt gan diktatoru, gan Latvijas organizācijas pārstāvjus, tostarp Nadeždu Bukharovu, kura tikšanās pirmajos momentos, acīmredzamas sajūsmas pārņemta, sarunā visu un kaut ko.

“Kā kaimiņi dzīvo?” satiekot organizācijas pārstāvjus, jautā Lukašenko.

“Jūs jau esat lietas kursā. Nezinām, kas ar mums būs, kad atbrauksim mājās,” atbild Bukharova.

“Bet taču palieciet!” jokojot ierosina Lukašenko, uz ko Bukharova atbild: “Bet gribam jau arī! Jau nodibinām kontaktus!”

Lukašenko gan nebūt nav pirmā Kremlim pietuvināta augsta līmeņa amatpersona vai Krievijā strādājoša, Putina režīmam netraucējoša slavenība, kuras intervēšanu “Academy KidsTV” bērniem ir noorganizējusi vadība.

Vēl pērn intervēts Putinam pietuvinātais Starptautiskās Šaha federācijas FIDE prezidents, bijušais Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs un latviešu izcelsmes dziedātāja Liene Greifāne, Sočos.

Tikmēr pēc Latvijas ĀM reakcijas uz šo notikumu, Krievijas un Baltkrievijas propagandas medijos jau pagūts izplatīt vēsti par “represīvo Latvijas varu”, kas nu grasās sodīt bērnus par vienkāršu kultūras pasākuma apmeklēšanu.

Vērts atgādināt, ka Baltkrievijas ilggadējais līderis Aleksandrs Lukašenko varu saglabāja pēc 2020. gada 9. augusta vēlēšanām, kas Baltkrievijā izsauca plašus, asiņainus protestus un Rietumos tika atzītas par nedemokrātiskām un negodīgām.

Kā zināms, kopš 24. februāra, kad Krievija sāka agresīvu iebrukumu Ukrainā, Lukašenko režīms ir pastāvīgi ļāvis būtisku daļu militāro manevru un kaujas uzdevumu izvērst no Baltkrievijas teritorijas.

Tieši pieeja Baltkrievijas teritorijai, ko atļāvis Lukašenko, palīdzēja Kremļa okupantu spēkiem iebrukt Ukrainas ziemeļos un bīstami tuvu pietuvoties Kijivai.

Daudzstāvu dzīvojamā ēka Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, kuru 2022. gada martā iznīcināja Krievijas raķetes

gallery icon

Tāda bija Ukrainas galvaspilsēta skaistā Kijiva pirms Putina kara posta

gallery icon