112
2022. gada 16. jūlijs, 06:50

Sit logus aizslēgtai baznīcai, nezināmā virzienā aizpeld pontons, kārtējais “bembja” rekords: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Grobiņā kāds prātu pārdzēris vīrs pēkšņi atcerējies par Dievu un svētvakarā, izsitot logu, centies ielauzties aizslēgtā baznīcā. Tomēr svētības vietā viņš ticis pie krimināllietas. Savukārt Lielupē plašajos un nezināmajos ūdeņos aizpeldējis pie Mežotnes pilskalna ierīkotās pontona laipas platforma.

Nav snauduši arī policisti Latgalē un Vidzemē. Vecpiebalgā notverts kārtējais “lidojošais bembis”, bet Daugavpilī policisti kādā pamestā dzīvoklī uzgājuši marihuānas audzētavu. Savukārt vides inspektori parūpējušies par to, lai tiktu aizvākti gadu gadiem krājušies atkritumi Augšdaugavas novada Eglaines pagastā.

Vīrs pamatīgā dzērumā laužas Grobiņas svētajā namā

foto: redzet.eu
Pirms nedēļas kāds pamatīgā „pālī” esošs vīrs mēģināja izsist logu un iekāpt Grobiņas baznīcā. Tikai nekādu svētumu gan viņš nesaņēma, bet tika pie krimināllietas.

Tieši pirms nedēļas – sestdienas, 9. jūlija pievakarē pie Grobiņas luterāņu baznīcas valdīja neierasta rosība: tur bija sabraukuši gan Valsts, gan pašvaldības policisti. Vietējie pamatīgi satraucās: ka tik Dieva namā nav atgadījies kas nelāgs?

Izrādījās, ka Visaugstākajam netīkamas darbības tur veica kāds pamatīgā žvingulī esošs aptuveni 40 gadus vecs “spēka mitriķis”, kurš lauzās iekšā aizslēgtajā dievnamā, pie tam visnotaļ agresīvi.

Draudzes priekšniece Egita Bublauska, kura baznīcā ieradusies pēc policijas izsaukuma, portālam liepajniekiem.lv pastāstīja, ka sestdien ap pusastoņiem vakarā kāds vīrietis alkohola reibumā izsitis baznīcas loga stiklu un mēģinājis ielauzties: „Garāmgājēja dzirdēja stikla plīšanas troksni un ieraudzīja, ka vīrietis ir uzlēcis uz palodzes un mēģina atlauzt logu. Viņa mērķis acīmredzot bija iekļūt baznīcā”.

Sieviete skaļi uzsaukusi un vainīgais meties bēgt. Tad garāmgājēja izsaukusi policiju. Pateicoties aculiecinieces aprakstam un novērošanas kamerām, policija vīrieti ātri vien aizturēja. Vaininieks nebija vietējais un nevarēja paskaidrot kādēļ svētvakarā lauzies iekšā aizslēgtajā baznīcā.

Uz notikuma vietu bijis izsaukts arī eksperts, kurš noņēmis pirkstu nospiedumus. Draudzes priekšniece stāsta, ka vīrietis savu rīcību nav varējis paskaidrot, jo apgalvo, ka bijis stiprā alkohola reibumā un ne pie pilnas saprašanas. Pēc draudzes priekšnieces stāstītā, baznīcā tobrīd nekas vērtīgs nav atradies. Vainīgais mēģinājis meklēt izlīgumu un piedāvājis kompensēt nodarītos bojājumus.

Pret vīrieti policija ierosinājusi krimināllietu. Valsts policijas pārstāve Madara Šeršņova pastāstīja: 

“Pēc aizturēšanas tika veikta alkohola pārbaude vīrieša izelpā un konstatēts, ka viņš atradies 3,14 promiļu reibumā”. Pret viņu uzsākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu un turpinās izmeklēšana, lai noteiktu soda apmēru. Saskaņā ar Krimināllikumu par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Nezināmos ūdeņos aizpeldējis pontons no Mežotnes pilskalna

foto: Bauskas novada pašvaldība
Kaut kur pirms pāris nedēļām pa Lielupi no Mežotnes pilskalni pa straumi “aizlaidās” pontonu laipas platforma. Policijai to vēl nav izdevies notvert.


Lielupē pie Mežotnes pilskalna pazudusi pontonu laipas peldošā platforma. Pastāv divas versijas, kur palikusi makšķernieku un atpūtnieku iemīļotā platforma – vai nu tā nozagta, vai arī palaista pa straumi, raksta laikraksts “Bauskas Dzīve”.

Policija saistībā ar no pāris tūkstošu vērtās laipas pontona pazušanu sākusi kriminālprocesu un apstākļu noskaidrošanu. Pagaidām zināms, ka pontons “aizpeldējis” laikā no 30. jūnija līdz 5. jūlijam. 

“Bauskas Dzīve” raksta: “Apsekojot tūrisma infrastruktūru Rundāles pagastā, atklājies, ka pazudusi peldošā platforma, kas bija daļa no pontonu laipas pie Mežotnes pilskalna.

Bauskas apvienības pārvaldes vadītājs Aleksandrs Gurkovskis pastāstīja, ka fotogrāfija ar pazudušo peldošo objektu ir izplatīta makšķernieku vidū, pieļaujot, ka platforma ļaunprātīgi ir atvienota un palaista pa straumi peldus. “Varbūt pusaudži pastrādājuši negantu joku un bija izdomājuši ar to pavizināties Lielupē. Iespējams, konstrukcija kaut kur ir aizķērusies un nobāzējusies upes krastā,” pieļauj Gurkovskis un turpina:

“Par publisko naudu infrastruktūras objekts izveidots, tālab sekoja nekavējoša reakcija ar ziņojumu policijai. Nav izslēgts, ka platforma ir nozagta. Ja pie krasta pievelk, ar tehniku to var izdarīt, bet izmēri ir gana prāvi – seši reiz divi metri un transportējot šādu objektu vajadzētu kādam pamanīt”.

Pontonu laipa Lielupē pie Mežotnes pilskalna nesen tika ierīkota Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projekta ietvaros, un tās vērtība ir 2019 eiro.

Augšdaugavas novadā uziet septiņas tonnas atkritumu

foto: Valsts Vides dienests.
Vairāku gadu garumā Eglaines pagasta iedzīvotāji vairākas tonnas atkritumu bija izgāzuši nelegālā „atkritumu poligonā”: teritorija pirms un pēc sakopšanas.

Valsts vides dienests (VVD) ziņo, ka tam izdevies likvidēt sadzīves atkritumu izgāztuvi, ko daudzu gadu garumā Augšdaugavas novada Eglaines pagastā nelegāli bija izveidojuši paši iedzīvotāji. Šoreiz izdevās ne tikai sakopt vidi, bet arī atklāt un novērst piegružošanas cēloņus. Tomēr nevienu mēslotāju aiz rokas gan neizdevās notvert.

VVD Latgales reģionālā vides pārvalde maijā konstatēja, ka uz Augšdaugavas novada pašvaldībai un vienai privātpersonai piederošiem īpašumiem jau vairāk nekā gadu tiek izgāzti mājsaimniecību radītie sadzīves atkritumi. Atsevišķās vietās atkritumi jau bija apauguši ar zāli, kas norādīja, ka izgāztuve šajā vietā ir veidojusies vairāku gadu garumā. Minētajā vietā vides inspektori konstatēja vairāk nekā 30 kubikmetru jeb septiņu tonnu atkritumu pretlikumīgu apglabāšanu. Konstatēto atkritumu sastāvs, izvietojums un citas pazīmes norādīja, ka izgāztuvi izveidojuši neapzinīgie iedzīvotāji, kuriem visticamāk nebija noslēgti līgumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Augšdaugavas novada pašvaldībai tika nekavējoši uzdots veikt Eglaines pagasta teritorijā dzīvojošo iedzīvotāju apzināšanu, lai noskaidrotu vai visām mājsaimniecībām ir noslēgti līgumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu jeb izvešanu. Pašvaldība veica situācijas izvērtējumu un konstatēja 31 mājsaimniecību, kas Eglaines pagastā nepiedalās pašvaldības izveidotajā atkritumu apsaimniekošanas sistēmā. Minētajām personām tika nosūtīti brīdinājumi par nepieciešamību noslēgt līgumus ar atkritumu apsaimniekotāju.

Tagad Augšdaugavas novada pašvaldība sadarbībā ar piesārņoto privātīpašumu īpašnieku aktīvi iesaistījās izveidotās izgāztuves sakopšanas darbos, dažu nedēļu laikā izgāztuve tika sakārtota un tajā uzglabātie atkritumi nodoti apglabāšanai poligonā.

“Minētais notikums spilgti parāda, ka iesaiste kopīgajā atkritumu apsaimniekošanas sistēmā ir katra iedzīvotāja ieguldījums mūsu valsts vides kvalitātes saglabāšanai. Atgādinu, ka ikvienai mājsaimniecībai jābūt noslēgtam līgumam par sadzīves atkritumu savākšanu. Visā Latvijas teritorijā vēl joprojām ir liels privātmāju, lauksaimniecību un dārzkopību sabiedrību skaits, kur pašvaldības šo jautājumu vēl nav atrisinājušas,” atzīmē VVD Latgales pārvaldes direktore Iveta Lobanoka.

Augšdaugavas novada pašvaldība norāda, ka nelegālo atkritumu izgāztuvju radītājiem par neatbilstošu atkritumu apsaimniekošanu var nākties samaksāt administratīvo sodu līdz 2800 eiro.

Vecpiebalgā policisti dzenas pakaļ ar 185 km/h braucošajam “bembim”

“Aizvadītajā svētdienā, 10. jūlijā, pulksten 13.15 Vidzemes reģiona pārvaldes amatpersonas, veicot ceļu satiksmes uzraudzību autoceļa Cēsis-Vecpiebalga-Madona 41. kilometrā (Vecpiebalgas pagastā), fiksēja automašīnu BMW, kas virzienā no Madonas pārvietojās ar ātrumu 185 km/h. Konkrētajā ceļa posmā atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h, līdz ar to vīrietis, kurš vadīja automašīnu, atļauto braukšanas ātrumu pārsniedza par 95 km/h.

Par notikušo Valsts policija uzsākusi administratīvā pārkāpuma procesu pēc Ceļu satiksmes likuma 55. panta divdesmit trešās daļas, proti, par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā. Par šādu pārkāpumu transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu no 360 līdz 480 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz sešiem mēnešiem”.

Šis notikums sociālajos tīklos izraisīja komentāru gūzmu. Desmitu desmitiem interneta lietotāju izteicās par BMW vadītāja “varoņdarbu” un policijas “ātro” reaģēšanu (video redzams, ka policijas ekipāža, lai dzītos pakaļ pārkāpējam, visnotaļ apdomīgi un lēni apgriezās braukšanai pretējā virzienā. Beigās jau pārkāpēju notvēra, jo viņš, ieraugot policijas auto, samazināja ātrumu). Lūk, daži “Facebook” ieraksti:

Rolands Roms: “Tik zibenīgi apgriežoties brīnums, ka vispār panāca”.

Edvīns Kukša: “Tas nav mentu apgrieziens, atpakaļgaitā un uz priekšu, šitā omes griežas uz vietējās nozīmes ceļiem”.

Valdis Mellis: “Sūdīgs bembis, normālam bembim 200+ jāvar neiespringstot”.

Edgars Kļaviņš: “Tas ir BMW, tam drīkst, bet varbūt spidometrs nepareizi rādīja”.

Hanis Dombrovskis: “Un kas tur traks? Cilvēks steidzās… Un?”

Mudīte Rudzīte: “Ne jau velti saka, ka BMV nav automašīna, bet slimības diagnoze”.

Daugavpils dzīvoklī uziet marihuānas fermu

foto: Valsts policija
Kādā pamestā dzīvoklī Daugavpilī Valsts policija uzgājusi marihuānas audzētavu.

Kādā pamestā dzīvoklī Daugavpilī Valsts policija uzgājusi marihuānas audzētavu. Valsts policijas Latgales reģionālā pārvalde vēsta:

“Policija ieguva informāciju par personu, kura, iespējams, ir saistīta ar nelegālu marihuānas audzēšanu. Operatīvās informācijas pārbaudei, Valsts policijas Daugavpils iecirkņa Kriminālpolicijas amatpersonas veica operatīvos un izmeklēšanas pasākumus, to starp arī kratīšanu kādā neapdzīvotā dzīvoklī, kuras rezultātā tika uzieta nelikumīga marihuānas audzētava. Turpat notikuma vietā tika noskaidrota aizdomās turamā persona. Izmeklēšana turpinās.

4. jūlijā, ierodoties kādas personas īpašumā, policisti konstatēja, ka vienā no neapdzīvota dzīvokļa istabām ir ierīkota nelegāla marihuānas audzētava. Kopumā kratīšanas laikā tika izņemti 29 augoši, marihuānas augiem līdzīgi, stādi, kā arī aptuveni 2285 grami zaļganbrūnas, izkaltētas augu izcelsmes vielas, kas visdrīzāk ir marihuāna un 3030 grami neizžāvētas augu izcelsmes vielas.

Kratīšanas laikā tika izņemts arī audzēšanai nepieciešamais aprīkojums.
Turpat notikuma vietā tika aizturēta arī iespējamā vainīgā persona - 1978. gadā dzimis vīrietis, kurš iepriekš nebija nonācis policijas redzeslokā.

Pašlaik policija turpina izmeklēšanu, lai noteiktu precīzu konfiscēto vielu daudzumu un sastāvu –  nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, savukārt personai par minētajiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība pēc krimināllikuma 256. panta 2. daļas - par narkotiskās vai psihotropās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu lielās platībās, vai ja to izdarījusi organizēta grupa, ar ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas”.