foto: Rojs Maizītis / Rīgas Viļņi
"Es pats to saku un atzīstu, un nenoliedzu" - Danilāns par savu atrašanos čekas maisos
Ārsts Anatolijs Danilāns
Politika
2022. gada 13. jūlijs, 20:32

"Es pats to saku un atzīstu, un nenoliedzu" - Danilāns par savu atrašanos čekas maisos

Jauns.lv

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) šodien kā pirmā iesniedza kandidātu sarakstu 14.Saeimas vēlēšanām, bet daudziem nepamanīts nav palicis fakts, ka viens no partiju apvienības kandidātiem uz Saeimu - pazīstamais gastroenterologs Anatolijs Danilāns - ir atrodams tā saucamajos "čekas maisos".

Iesniedzot sarakstus, kandidātiem ir jānorāda, vai viņi ir sadarbojušies ar PSRS specdienestiem.

Kā norāda LTV raidījums "Panorāma", Danilāns norādījis, ka Padomju laikā sadarbojies ar Valsts Drošības komiteju jeb "čeku". To viņš atzinis arī sarunā ar "Panorāmu".

"Es pats to saku un atzīstu, un nenoliedzu. Mans tētis strādāja savā laikā, būdams izglītots cilvēks, vācu policijā par rakstvedi. Viņu krievi ņēma ciet. Lai kaut ko tur varētu darīt, es piekritu viņiem pastāstīt," LTV stāsta ārsts.

"Es biju ārsts Preiļos un braukāju pa ārzemēm. Viņus interesēja, vai negrib kāds braukt prom. Tur mana atbilde bija ļoti vienkārša: "Nav neviena, kas grib braukt prom, visi grib palikt jaukajā Padomju savienībā!" Ar to tā mana saruna beidzās."

"Sistēma ar KGBešņikiem ir baiga. Lai pie velna viņi iet, un es darīšu visu iespējamo, lai Latvijā nekas tāds vairs nebūtu, ko mēs esam pārdzīvojuši," saka Danilāns.

Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa LTV skaidro, ka šī sadarbība neliegs Danilānam kandidēt vēlēšanās, jo viņš bijis VDK ārštata ziņotājs.

Aizliegums attiecas tikai uz PSRS specdienestu štata darbiniekiem, tādēļ kandidātu sarakstus pārbauda arī Latvijas attiecīgie dienesti.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas 1.oktobrī.