Tautsaimniecības komisija galīgajam lasījumam Saeimai nodod grozījumus likumā "Par piesārņojumu"
foto: LETA
Pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrāle Nr.3.
Politika
2022. gada 12. jūlijā, 14:06

Tautsaimniecības komisija galīgajam lasījumam Saeimai nodod grozījumus likumā "Par piesārņojumu"

Jauns.lv / LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien nodeva otrajam un galīgajam lasījumam skatīšanai Saeimas plenārsēdē grozījumus likumā "Par piesārņojumu. Mērķis ir noteikt deleģējumu Ministru kabinetam izstrādāt noteikumus par Modernizācijas fondu un apstiprināt tā daudzgadu darbības programmu. Fonds ir jauns finansēšanas mehānisms ar mērķi atbalstīt oglekļa mazietilpīgus ieguldījumus virzībā uz klimatneitralitāti.

Tautsaimniecības komisija galīgajam lasījumam Saei...

Komisijas deputāti otrdien apstiprināja, ka Ministru kabinetam prasības un kārtība, kādā novērtē satiksmes un rūpniecisko objektu radīto vides troksni, būs jāizdod līdz nākamā gada 30. aprīlim.

Kā iepriekš informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), laikposmā līdz 2030. gadam 2% no kopējā Eiropas Savienības (ES) emisijas kvotu daudzuma Eiropas Investīciju banka (EIB) izsola, lai finansētu Modernizācijas fondu.

Latvijas daļa veido 1,44% no fonda kopējā finansējuma.

"Modernizācijas fonda finansējums ir nozīmīgs, lai reaģētu uz straujo energoresursu cenu kāpumu, mazinātu atkarību no fosilo energoresursu importa un izmantošanas Latvijā, kā arī īstenotu enerģētikas sistēmu modernizēšanu un veicinātu energoefektivitātes uzlabošanu. Šī daudzgadu programma kurā Latvijai būs pieejami vairāk nekā 100 miljoni eiro, būs vēl viena iespēja transformēt ekonomiku tā, lai tā kalpo par dzinējspēku tautsaimniecībai ilgtspējīgas pasaules interesēs, neatstājot aiz sevis piesārņojuma, emisiju un atkritumu "jūru"," norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Laika posmā no 2022. gada līdz 2030. gadam pēc investīciju priekšlikumu iesniegšanas EIB un Modernizācijas fonda Investīciju komitejā atbilstības gadījumā Latvijai virzībai uz klimatneitralitāti būs pieejams EIB turējumā esošais fonda finansējums.

Fonda finansējuma apmērs ir atkarīgs no emisijas kvotu cenas tirgū un veidosies pakāpeniski katru gadu, EIB izsolot vienādu apjomu emisijas kvotu.

Investīciju priekšlikumus EIB un speciāli Modernizācijas fondam izveidotā Investīciju komitejā var iesniegt jebkurā brīdī, taču līdzekļu izmaksas notiks divos ciklos - pirmā un otrā pusgada izmaksu ciklos, tas ir, ik pēc Investīciju komitejas sanāksmes divas reizes gadā.

Fonds darbojas saņēmēju ES dalībvalstu atbildībā. Ņemot vērā, ka spēkā esošajā Latvijas normatīvo aktu regulējumā nav noteikts Modernizācijas fonds un turpmākā tā darbības nodrošināšana nacionālā līmenī, ir nepieciešams izstrādāt regulējumu fonda darbībai.

Papildus likumprojektā tiek noteikts deleģējums valdībai izstrādāt prasības un kārtību satiksmes un rūpniecisko objektu radītā vides trokšņa novērtēšanai, lai papildinātu esošo vispārīgo vides trokšņa regulējumu.

Tāpat arī tiks novērsta ierobežojoša situācija iekārtu un gaisa kuģu operatoriem attiecībā uz no darījumiem ar emisijas kvotām iegūtajiem līdzekļu izmantošanas periodu, aizstātas atsauces uz aktuālāko uz šo brīdi spēkā esošo regulu, kā arī noteikta nepieciešamība izstrādāt kārtību ziņojumu par pielāgošanos klimata pārmaiņām sagatavošanai.