Sabiedrība
2022. gada 6. jūlijs, 12:07

Ne tikai nemaksāja, bet dzīvokli atstāja arī nekārtīgu un ar defektiem. Izīrētājs sašutis par Saeimas deputāta palīdzes rīcību

Jauns.lv

Namīpašnieks Andris Pilvers, kurš pirms pusotra gada izīrēja dzīvokli Rīgas centrā, Avotu ielā, ir sašutis par īrnieces - Saeimas deputāta Riharda Kola (NA) palīdzes, Saeimas darbinieces - rīcību, nemaksājot par dzīvokļa īri. Turklāt dzīvokli, visbeidzot, viņa atstājusi nekārtīgu un ar defektiem, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Negodprātīgā īrniece iekrājusi prāvu īres un komunālo maksājumu parādu. Kopējā summa sasniegusi apmēram 5,5 tūkstošus eiro.

Jāpiebilst, ka īrniecei šis bijis ļoti izdevīgs darījums: par dzīvokļa Rīgas centrā īri saimnieks prasījis vien 300 eiro. Turklāt dzīvoklī viņa nav dzīvojusi viena, bet gan kopā ar draugu.

Kā raidījumam norādīja dzīvokļa izīrētājs Pilvers, jau sadarbības sākumā īrniece nemaksāja par īri un komunālajiem pakalpojumiem.

"Parādījās problēmas. Ir rakstiski brīdinājumi. Pirmie jau 2021. gada martā. Pēc tam ir parakstītas vienošanās pie notāra par parāda dzēšanas kārtību. Pēc pirmā vienošanās akta netika maksāts. Ja minam par maksājumiem, šogad samaksāts vienu reizi – 20. aprīlī. Iepriekšējais maksājums novembrī – 180 eiro. Šobrīd parāds ir vairāk nekā 5,5 tūkstoši eiro," skaidro izīrētājs.

Pilvers norādīja, ka īrniece sarakstēs bieži solījusi, ka apmaksās parādu, taisnojusies, kāpēc nenorēķinās par īri un komunālajiem pakalpojumiem. "Skaidros bankā, kāpēc maksājums nav “aizgājis”. Teica, ka ir samaksājusi. Solīja, ka tūlīt, tūlīt nākamnedēļ būs visi maksājumi, ka visas lietas sakārtos. Teica, ka kopīrniekam ir ļoti labs darbs, ka viss tūlīt tiks samaksāts. Šobrīd viņa vairs uz vairākkārtējiem zvaniem neatbild un ignorē mani," pauž Pilvers.

Viņš raidījumam uzrādīja vairākus īrniecei adresētus brīdinājumus par nepieciešamību samaksāt parādu, kā arī divas pie notāra tapušas, pušu parakstītas vienošanās par apņemšanos dzēst parādu. Tomēr arī šīs vienošanās īrniece nav ievērojusi.

"Dzīvoklis beidzot tika atbrīvots 17. jūnijā. Bija netīrs. Trīs reizes dzīvokli nepieņēmām. Visa virtuve ir netīra, dzīvoklī jāveic ģenerāltīrīšanu. Mūsu sarakstē vairākkārt figurē solījums, ka ģenerāltīrīšana tiks veikta. Tādu dzīvokli nevarējām pieņemt, tas bija jātīra. Ar mēbeļnieku sarunājām, ka mainīs [virtuves] skapja durtiņas, kas izmirkušas. Mums tas viss apnika, 17. jūnijā pieņēmām dzīvokli, lai steidzīgi remontētu," atminas Pilvers.

Avotu ielas nama dzīvokļa kādreizējā īrniece ir Saeimas deputāta Riharda Kola (NA) palīdze, Saeimas darbiniece, kura, kā raidījumu informēja Saeimā, no valsts budžeta mēnesī nopelna 1016 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Darbu Saeimā deputātu palīgi mēdz apvienot ar citu darbu.

"Nav saprotams, kā Saeimas darbinieks var šādi uzvesties. Ja strādā Saeimā, vajadzētu rādīt priekšzīmi pārējiem. Šādi, manuprāt, neadekvāti nevajadzētu uzvesties," uzskata izīrētājs.

Dzīvokļa saimnieks Pilvers daudzus gadus izīrē dzīvokļus, bet konkrēto sadarbību raksturoja kā reti nepatīkamu. Viņš apņemas piedzīt parādu tiesas ceļā.

Saeimas deputāts Rihards Kols raidījumam norādīja, ka viņu neinteresē konkrētais palīdzes konflikts ārpus darba laika.

"Neredzu nekādas problēmas ar viņas profesionālo pienākumu pildīšanu. Kas attiecas uz notiekošo ārpus darba, privātajā sfērā, – nav komentāru. Es atturēšos plašāk komentēt. Tā ir cilvēka privātā dzīve. Ārpus deputāta palīga pienākumu pildīšanas, ja kaut kādas lietas ir, aicinu risināt ar konkrēto personu," norāda Kols.

Tikmēr politoloģe Lelde Metla-Rozentāle deputātu gan aicināja aizdomāties, vai palīdzes rīcība nemet ēnu uz viņu kā politiķi. "Palīgs tomēr ir cieša persona deputātam. Palīgs zināmā mērā arī reprezentē deputātu. Ja palīgam ir šaubīga situācija privātajā dzīvē, piemēram, juridiskajās saistībās, ko nav nokārtojis, protams, tas met ēnu arī uz deputātu. Deputātam jādomā par savu reputāciju. Reputāciju veido ļoti daudzas lietas: gan viņa paša uzvedība, gan viņam tuvu stāvošu cilvēku uzvedība."

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.