Sabiedrība
2022. gada 4. jūlijs, 21:21

"Maigi izsakoties, bija šoks," - vīrietis no Daugavas izvelk zivi, kas lielāka par viņu pašu

Jauns.lv

Madonietis Jānis 26. jūnijā no Daugavas izvilcis neticami lielu zivi, kas svērusi 91 kilogramu, bet garumā sasniegusi 241 centimetru, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Makšķerēt Jānis devies kopā ar dēlu. Cīņa ar lielo zivi, kas vēlāk izrādījies sams, bijusi ilga un nogurdinoša trīs stundu garumā. Taču Jānim ir speciāli paņēmieni, kā samu pievilināt. Sākumā zivi sauc ar ierīci, ko dēvē par kvoku.

"Divas stundas bija bez variantiem, tikai vienā virzienā tā spēle notikās un ne jau manā. Bet pēc tās otrās stundas es jau varēju viņu mazliet pacelt, tad viņš atkal aizgāja, tad atkal pacēlu. Kā viņš iegāja 20 metru dziļumā - tur tāda bedre ir - tā arī pret straumīti mēģināja atbrīvoties. Pēc divarpus stundām sams jau bija paguris, tad nolēmu, ka jāvelk ir uz krastu. Tad ar vismazāko ātrumu braucām uz krasta pusi. Tad no krasta turpinājām viņu vilkt ārā. Tur bija arī citi makšķernieki, kurus pasaucu palīgā," stāsta Jānis. 

Izvelkot zivi, viņš nav ticējis savām acīm. Uzliekot lielo lomu uz svariem, tie rādījuši 91 kilogramu, bet izmērot – 241 centimetru.

"Kad pirmo reizi ieraudzīju, tad, maigi izsakoties, bija pārsteigums, šoks," teic Jānis.

Lai viņš varētu pretendēt uz rekordu, viņam zivs vispirms ir jāved uz Valsts zinātnisko institūtu "Bior", lai noteiktu tās vecumu.

"Zivīm vecumu var noteikt pēc dažādām metodēm. Pamatprincips ir tieši tāpat kā kokam. Mēs, redzot nozāģētu celmu, varam saskaitīt gadskārtas. Tieši tāpat ir zivīm, pamatprincips ir tāds, ka zivis ziemā aug lēnāk, vasarā – ātrāk. Veidojas šīs ātrās un lēnās augšanas zonas. To mēs varam noteikt gan pēc zvīņām, gan pēc mugurkaula skriemeļiem, bet vislabāk pēc kauliņiem, ko sauc par osmolītiem," stāsta "Bior" pārstāvis Didzis Ustups.

Pavisam iespējams, ka Jānis tik tiešām ir izvilcis lielo lomu, taču, lai rekordu iegūtu, jāvēršas pie Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas un jāaizpilda speciāla forma. Pēdējais lielākais sama rekords ir fiksēts 2010. gadā, kas bija 87,4 kg.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā video.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās