foto: LETA
Par rupju lamāšanos Gobzemu izslēgs no Saeimas sēdēm
Saeimas deputāts Aldis Gobzems Saeimas sēdes laikā.
Politika
2022. gada 21. jūnijs, 16:29

Par rupju lamāšanos Gobzemu izslēgs no Saeimas sēdēm

Jauns.lv / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien vienojās uz nākamajām sešām Saeimas sēdēm izslēgt parlamentārieti Aldi Gobzemu, kurš uz šo sodu reaģējis, kārtējo reizi solot nolikt deputāta mandātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Deputāta paziņojums par mandāta nolikšanu izskanēja pēc diskusijām politiķu starpā par ētikas pārkāpumu iesniegumiem, kuros ir iesaistīts Gobzems. Politiķis arī apgalvoja, ka vairs nekad nesarunāsies ar komisijas vadītāju Janīnu Kursīti-Pakuli.

Komisijas sēdē tās dalībnieki apsprieda deputātu iesniegtos priekšlikumus ierosināt ētikas pārkāpuma lietas pret Gobzemu un Sandi Riekstiņu. Gobzems iesnieguma izskatīšanas laikā atvainojās par savu rīcību, kad Saeimas sēdes laikā izteica apvainojošus vārdus, minot, ka viņam vajadzēja "noturēties un neatbildēt uz provokāciju". Vienlaikus viņš pauda, ka neesot pamata viņu sodīt.

Komisijas deputāti balsojumā nolēma, ka Gobzems ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa punktus, kas paredz, ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktus, ka deputāts ir morāli atbildīgs sabiedrībai par savu darbību - runām, balsojumiem un citām darbībām, kā arī, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli.

Kā soda līdzekli par pārkāpumiem Normunds Žunna ieteica izslēgt Gobzemu no dalības turpmākajās sešās Saeimas sēdēs. Komisija priekšlikumu atbalstīja, taču par to vēl būs jālemj Saeimā.

Iesnieguma izskatīšanas laikā Riekstiņš norādīja, ka starpsaucieni Saeimas sēžu laikā ir atļauti, turklāt, viņaprāt, izsaucienos neesot bijis nekā aizvainojoša, piebilstot, ka pārkāpumus savā rīcībā nesaskata. Komisija balsojumā lēma, ka lieta par ētikas pārkāpumiem pret Riekstiņu netiks ierosināta.

Sēdē tika izskatīts arī Gobzema iesniegums, kurā viņš paudis, ka Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece izdarījusi ētikas pārkāpumus, izslēdzot viņa mikrofonu Saeimas sēdes laikā. Iesnieguma izskatīšanas laikā politiķis paziņoja, ka pret viņu notiekot "politiska izrēķināšanās" no Mūrnieces un Kursītes-Pakules puses, liedzot viņam izteikties, tāpēc viņš atteikšoties no deputāta mandāta šajā Saeimas sasaukumā. Lieta pret Mūrnieci pēc komisijas locekļu lēmuma netika ierosināta.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar dažādiem iesniegumiem vērsušies vairāki deputāti, prasot vērtēt kolēģu iespējamos ētikas pārkāpumus.

Deputāti Uldis Budriķis, Marija Golubeva un Iveta Benhena-Bēkena aicina ierosināt lietu pret parlamentārieti Aldi Gobzemu par deputāta Sanda Riekstiņa apsaukāšanu par kretīnu un citos rupjos vārdos, kā arī uzkliegšanu Riekstiņam paklusēt Saeimas sēdē. Deputāti aicina piemērot atbilstošu sodu, lai atturētu Gobzemu no turpmākiem pārkāpumiem.

Savukārt Gobzems savā atbildē apgalvo, ka vārdu pārmaiņa notikusi Riekstiņa regulāro starpsaucienu dēļ, kas bijuši provocējoši un traucējuši debatēt. Politiķis arī uzskata, ka deputāti savā iesniegumā nav korekti atspoguļojuši notikušo, tāpēc aicina vērtēt, vai Budriķa, Golubevas un Benhenas-Bēkenas iesniegums nav vērtējams kā Ētikas kodeksa pārkāpums. Gobzems arī pauž, ka divi citi deputāti gatavi liecināt par to, kā Riekstiņš sēdē ir rīkojies.

Parlamentārieši Gobzems, Ēriks Pucens, Jūlija Stepaņenko, Ļubova Švecova, Karina Sprūde un Ralfs Nemiro Ētikas komisijā vērsušies par Riekstiņa izteikumiem un rīcību. Politiķi apgalvo, ka Riekstiņš Saeimas sēdē bļaustījies, traucējis debašu runu un ņirgājies. Parlamentārieši arī aicina vērtēt Riekstiņa izteiktos draudus un vēlmi nodarīt fizisku miesas bojājumus Gobzemam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Deputāte Līva Kreituse, Andrejs Judins un Mārtiņš Šteins vērsušies Ētikas komisijā gan par Gobzema izteikumiem pret Riekstiņu, gan arī ar aizdomām, ka deputāte Stepaņenko kādā no balsojumiem varētu būt nobalsojusi Gobzema vietā. Kreituse aicina vērtēt gan Gobzema izteikumus, gan Stepaņenko iespējamo rīcību. Iesniegumam pievienoti deputātu Jura Pūces un Judina apliecinājumi, ka balsojuma laikā Gobzems neatradās savā vietā.

Savukārt Gobzems aicina vērtēt Kreituses rīcību attiecībā uz viņas iesnieguma atbilstību ētikas normām.

Saeimas 9. jūnija sēdē Gobzemam uzstāšanās laikā Riekstiņš viņam veltījis kādas replikas. Pēc tam Gobzems Riekstiņu nosauca par kretīnu. Atsevišķi deputāti norāda, ka Gobzems Riekstiņam arī veltījis vārdu "pidarasts" - attiecīgais apzīmējums arī esot dzirdams publiskotā video.

Uz to reaģējot, Riekstiņš, rādot ar pirkstu Gobzema virzienā, sacīja: "Šitā tu pa muti dabūsi!", pēc kā Riekstiņš piecēlās un piegāja pie Gobzema. Pie abiem konfliktējošajiem parlamentāriešiem piesteidzās arī apsardzes darbinieks. Nekāda fiziska izrēķināšanās nesekoja, viss beidzās ar vārdu apmaiņu starp deputātiem.