foto: Ekrānuzņēmums no TV raidījuma "TV3 Ziņas".
FOTO: saskaņietis Kabanovs Saeimā skatās “Z” propagandu datorā, tad stāvus aplaudē Zelenskim
Kādu tieši informāciju Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs iegūst, atrodoties darbavietā?
Politika
2022. gada 30. maijs, 06:11

FOTO: saskaņietis Kabanovs Saeimā skatās “Z” propagandu datorā, tad stāvus aplaudē Zelenskim

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Par saiknēm ar Krieviju allaž aizdomās turētajai partijai “Saskaņa” nudien nav gājis viegli kopš 24. februāra. Tās vadība izvēlējās nekavējoties publiski kritizēt Krievijas agresiju Ukrainā, un kādreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs pat izteicās, ka šogad 9. maija svētki Uzvaras parkā nebūtu jāsvin. Tikmēr citi partijas biedri publiski turpina izpausties pietiekami neskaidri un sūtīt visdažādākos signālus.

Pagājušajā nedēļā, 26. maijā, notika kārtējā Saeimas sēde, kura mediju uzmanību izpelnījās, pateicoties dienaskārtībā ietilpstošajai Civilās savienības likuma izskatīšanai un todien gaidāmajai Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska attālinātajai uzrunai.

Torīt netālu no Saeimas LGBT tiesību aizstāvji bija sapulcējušies uz piketu, bet Volodimirs Zelenskis uzrunu Latvijas parlamentā sāka ar vārdiem: “Labdien, dārgie draugi!”.

Saeimas deputātus un Latvijas tautu uzrunā Zelenskis

gallery icon

Pikets "Par visu ģimeņu aizsardzību"

Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas šorīt piketē, lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. ...

gallery icon

Vakarā TV ziņu raidījumos tika atstāstīti tās dienas notikumi parlamentā, ik pa laikam rādot deputātus, kuri pēc ilglaicīgas distancēšanās Covid-19 dēļ nu atkal biedrojās un dažādi pavadīja laiku Saeimas sēžu zālē.

Uzmanību momentā sev pievērsa kāds no parlamentāriešiem, kurš “TV3 Ziņas” operatora kadrā bija iekļuvis brīdī, kad savā klēpja datorā vērās interneta dzīlēs.

Deputāta ekrānā tobrīd bija atvērts sociālā tīkla “Telegram” kanāls “AnnaNews”.

Vairumam konkrētais informācijas resurss droši vien neko daudz neizteiks, taču der zināt, ka tas ir viens no lielākajiem “Telegram” kanāliem, kurā Kremlim tīkamā veidā tiek atspoguļoti notikumi kara pārņemtajā Ukrainā.

Kabanovs neizvairās sniegt godīgu atbildi

Nebija īpaši jāiespringst, lai noskaidrotu, ka tuvplānā, no aizmugures nofilmētais Saeimas deputāts ir “Saskaņas” deputātei Regīnai Ločmelei blakus apsēdinātais partijas biedrs Nikolajs Kabanovs.

Ņemot vērā to, ka tautas ievēlētais deputāts šo “Telegram” kanālu apmeklēja darbalaikā, un, atrodoties savā darbavietā – Latvijas Republikas Saeimā – nepakautrējāmies sazināties ar viņu, lai uzdotu pāris precizējošus jautājumus.

Konkrēti:

“Kādu interneta resursu tobrīd, 26.05.2022., Saeimas sēdes laikā apmeklējāt un ar kādu nolūku?”

Kabanovs savā atbildē neizvairījās un teica: “Labdien, konkrētā brīdī, apmeklēju “Telegram” kanālu “AnnaNews” ar nolūku saņemt informāciju par “Switchblade” droniem, ko ASV piegādā Ukrainai.”

Deputāts savā atbildē nav melojis ne grama, taču ir patiešām vērts palūkoties, kādu tieši informāciju par ASV piegādātajiem bezpilota lidaparātiem Kabanovs tobrīd ieguva no šī “Telegram” kanāla.

Lūk, ko vēstīja “AnnaNews” ieraksts, kuru todien Saeimā lasīja saskaņietis Kabanovs:

“Drosmīgie [tā kanālā dēvē Krievijas karavīrus] pārtvēra amerikāņu kamikadzes-dronu “Switchblade” kravu. Gaidām episkus video, kuros ukraiņu tankus un artilēriju iznīcina ierocis, par kura iegūšanu viņi tā lūdzās.”

foto: Ekrānuzņēmums no TV raidījuma "TV3 Ziņas".
foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
"AnnaNews" ieraksts, kuru todien lasīja Kabanovs.

Teksts gan nav pašu “AnnaNews” sacerēts – kanāls ir dalījies ar “Operācija Z: Krievu pavasara kara korespondenti” kanāla materiālu.

Šis arī nav nekāds izņēmums attiecībā uz “AnnaNews” publicēto saturu.

Kanāls ir pilns ar ierakstiem, kuros krievu okupanti tiek dēvēti par “drosmīgajiem” un “savējiem”, kamēr Ukrainas bruņoto spēku pārstāvji tiek saukti par “ienaidnieku” un “nacionālistiem”.

Kāds no ierakstiem, kurš atkal aizgūts no “Operācija Z: Krievu pavasara kara korespondenti”, vēsta: “Krievijas armija šturmē Limanu, ienaidnieks atkāpjas [...].”

Limana ir pilsēta Ukrainas austrumos, Doņeckas apgabalā:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Citā ierakstā, kurš “AnnaNews” ievietots no kanāla “Kotsnews”, lasām un skatāmies, kā “drosmīgo artilērija strādā pa nacionālistu pozīcijām” iepriekšminētās pilsētas tuvumā.

“Uz priekšu, drosmīgie!” beigās tiek piebilsts:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Vēl kādā ierakstā tiek atrādīti kadri, kuri it kā tapuši Mariupoles aizstāvju, Ukrainas bruņoto spēku sastāvā ietilpstošā “Azov” bataljona “morgā”:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Zelenska priekšā pieceļas kājās

Šāda satura “AnnaNews” kanālā iekš “Telegram” netrūkst un tam ir teju 300 000 abonentu.

Pats “AnnaNews” kanāls ir mazāk zināmās, 2011. gadā izveidotās Krievijas prokremliskās ziņu aģentūras “ANNA News” izstrādājums.

“ANNA News” atšifrējas kā “Analītiskā tīkla ziņu aģentūra” (no angļu “Analytical Network News Agency”).

Tās izveidotājs ir krievu ekonomists, žurnālists Marats Musins un galvenais redaktors šobrīd – militārais eksperts Anatolijs Matvijčuks.

“ANNA News” izveidotais “Youtube” kanāls tika slēgts 2020. gada maijā, kad tam bija ap 288 000 abonentu.

Krievijas Ārlietu ministrija tolaik to nodēvēja par “Kārtējo piemēru, kad ASV kontrolētās interneta platformas diskriminē krievvalodīgos ziņu resursus”.

Vēl 2016. gada aprīlī aģentūras tīmekļa vietni uzlauza ukraiņu hakeru grupējums.

Šis gan vēl gan nav iepriekš aprakstītās Kabanova mizanscēnas noslēgums.

Fotoattēli, kuros iemūžinātas tās dienas norises Saeimā liecina, ka arī viņš ir piecēlies kājās, lai paustu cieņu todien attālināti runu teikušajam Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim:

foto: Latvijas Republikas Saeima
Saeimas deputāti Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska attālinātās uzrunas laikā. Apakšā, otrais no kreisās puses ir Nikolajs Kabanovs.

Kabanova “Baltijas nacisms” un citas epizodes

Nikolajs Kabanovs, kurš parlamentārieša gaitas uzsāka jau 2002. gadā, 8. Saeimā,  iepriekš vairākkārt izpelnījies mediju uzmanību, pateicoties dažādām publiskām izdarībām.

Vēl 2006. gadā, kad Kabanovs bija prokremliskās partijas “Latvijas krievu savienība” (LKS) priekšteces “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) biedrs, viņš tika izslēgts no Saeimas Ārlietu komisijas.

Iemesls – Kabanovs publiski atbalstījis tolaik Krievijā tapušo Latviju nomelnojošo filmu “Baltijas nacisms”.

Šādi par filmu 2006. gadā “Latvijas Vēstnesī” izteicās Saeimas Prezidijs:

“Saeima ir saņēmusi vēsturnieku komisijas izvērtējumu par Krievijas Federācijas kompānijas “Trešā Roma” uzņemto dokumentālo filmu “Baltijas nacisms”.

Izvērtējumā norādīts, ka Latvijai šī filma ir absolūti nepieņemama, jo tai ir provokatīvs raksturs, tā satur antilatvisku propagandu un kurina naidu starp tautām.

“Filma ir rupjš vēstures sagrozīšanas mēģinājums, lai cīnītos pret jebkādu Otrā pasaules kara izcelšanās un norišu objektīvu interpretāciju,” teikts vēsturnieku atzinumā.

“Baltijas nacisms” satur arī daudz faktoloģisku kļūdu un absurdu interpretāciju.

Saeimas Prezidijs nosoda filmu “Baltijas nacisms” un aicina Saeimas frakciju vadītājus rūpīgi izvērtēt to materiālu saturu, kas tiek demonstrēti Saeimas telpās.”

Kabanova politiskās darbības vēsturē ir arī citi ne Latvijai, ne viņa pārstāvētajai partijai, ne arī pašam glaimojoši momenti.

Piemēram, 2012. gada oktobrī mediji vēstīja, ka Kabanovam – tolaik vēl “Saskaņas centra” pārstāvim Saeimā – izteikts “bargākais Saeimas Kārtības rullī paredzētais sods” – rakstveida brīdinājums.

Iemesls – iespējama atrašanās Saeimā, alkohola reibumā.

Šis, starp citu, nebūt nav vienīgais vēlētāju simpātijas izpelnījies “Saskaņas” biedrs, kurš apvīts ar līdzīgām leģendām.

Vēl pērn Jauns.lv rakstīja, ka Daugavpilī, streipuļojot un knapi turoties kājās, nofilmēts domnieks Mihails Lavrenovs.