foto: Publicitātes foto
Izskan neoficiāla informācija, kas ir Mārtiņa Bunkus slepkavības iespējamie organizētāji
Mārtiņš Bunkus.
112
2022. gada 24. maijs, 18:37

Izskan neoficiāla informācija, kas ir Mārtiņa Bunkus slepkavības iespējamie organizētāji

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Jauns.lv rīcībā ir nonākusi neoficiāla informācija, ka aizdomās par savulaik nogalinātā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības pasūtīšanu un organizēšanu, iespējams, ir aizturēti Mihails Uļmans un Aleksandrs Babenko.

Uļmans ir uzņēmuma “Mego” dibinātājs, kā arī "LPB Bank" padomes priekšsēdētāja vietnieks. Savukārt Babenko ir Uļmana partneris un uzņēmuma “Mego” līdzīpašnieks.

Starp Bunkus un Uļmanu ir sens konflikts, kura sākumi meklējami vēl 2008. gadā, kad Bunkus kļuva par pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmuma “Rego Trade” maksātnespējas administratoru.

Viņš konstatēja ļaunprātīgas maksātnespējas pazīmes, jo īsi pirms uzņēmums bija pārdots ārzonas kompānijai, no tā bija izņemti visi kaut cik vērtīgie aktīvi, bet valdē iecelti vairāki bezpajumtnieki.

Pie Brāļu kapiem nošauts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus

gallery icon
46

Rezultātā Bunkus caur tiesu izdevās piedzīt no īpašniekiem visai ievērojamas naudas summas. Vairāki kriminālprocesi, konflikti un dažāda veida tiesāšanās un starp Bunkus, Uļmanu un Budovski turpinājās līdz pat administratora nāves dienai.

Zīmīgi, ka arī pēc viņa nāves “Rego Trade” caur tiesu mēģināja pat kļūt par Bunkus mantinieku, apgalvojot, ka tieši viņš kompānijai ir nodarījis milzu zaudējumu.

Pie krematorijas nodedzis furgons, kas izmantots Bunkus noslepkavošanā

gallery icon
46

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Uļmans darbojas daudzos uzņēmumos. Laikā no 2015. līdz 2017.gadam viņš bija uzņēmuma "Mego" līdzīpašnieks. Patlaban 60% "Mego" kapitāldaļu pieder SIA "Gruodis", kura vienīgais īpašnieks ir Babenko.

AS "LPB Bank" vienīgais īpašnieks ir SIA "Mono". Savukārt "Mono" īpašnieki ir Uļmans (49,4%), ASV pilsonis Aleksandrs Plotkins (32,7%) un Kajems Biomins (17,9%), liecina "Firmas.lv" informācija. Pēc aktīvu apmēra "LPB Bank" 2020.gada beigās bija 10.lielākā banka Latvijā. "LPB Bank" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar peļņu 5,4 miljonu eiro apmērā.

Valsts policija (VP) otrdien paziņoja, ka četrus gadus veiktā izmeklēšana tā sauktajā Bunkus slepkavības lietā vainagojusies panākumiem - ir gan noskaidrota noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēde sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam, gan šodien rūpīgi plānotas operācijas laikā aizturētas vairākas personas tostarp izpildītājs un pasūtītājs.

VP šobrīd atturas komentēt konkrētu personu skaitu, dzimšanas gadus un lomu sadalījumu noziegumā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Nogalinātā advokāta Mārtiņa Bunkus ekskluzīvā kapavieta Rīgas I Meža kapos

Plašu sabiedrības ievērību izpelnījusies pērn nogalinātā maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus kapavietas ierīkošana I Meža kapos, iepretim pirmā Latvijas ...

gallery icon
6

VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins atzīst, ka šī ir viena no VP vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām.

"Jāteic, ka izmeklēt šāda līmeņa lietas ar tik intensīvu publisko interesi nav vienkāršs uzdevums un nereti policija arī atteica sniegt plašāku ieskatu par paveikto, lai netraucētu tās virzībai," pauda Jašins. "Bet nu izmeklēšana ir tajā stadijā, kad varam droši teikt – tā vainagojusies panākumiem. Esam noskaidrojuši gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēdi, sākot no slepkavības pasūtītāja, organizētāja līdz izpildītājam un šodien, 24. maijā, VP rūpīgi plānotas operācijas laikā veikusi aizturēšanas."

Atvadas no noslepkavotā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus

Atvadas no noslepkavotā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus

gallery icon
134

Šobrīd lieta pārkvalificēta pēc Krimināllikuma 118. panta piektās daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziedzīgu nodarījumu personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Patlaban, kad izmeklēšana nonākusi jau nākamajā posmā un ir aizturētas personas, turpinās kriminālprocesuālās darbības, tāpēc VP vēl nevar sniegt nekādu detalizētāku informāciju nedz par izmeklēšanas gaitu, nedz veiktajām aizturēšanām un citām izmeklēšanas niansēm.

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.