Sabiedrība
2022. gada 13. maijs, 05:52

Kas ir nīderlandiešu ziedu firma, kam nepaveicās nonākt "uzvaras dienas" svinībās?

Jauns.lv

Daļa, iespējams, pamanīja, cik bieži 9. maija svinētāju vidū Uzvaras parkā bija sastopams kaut kas līdzīgs dažādiem šobrīd nedemonstrējamiem simboliem, tostarp Georga lentām un “Z” burtiem. Interesanti ir gadījies arī ar kādu Nīderlandes ziedu audzētāju, kura zīmols šajās dienās pamanīts parkā.

Pēc Latvijā faktiski divas dienas ilgušajām “uzvaras dienas svinībām” īpatnēju foto un video mirkļu netrūka.

Portāls Pardrosibu.lv vēl 10. maijā publicēja informatīvu materiālu par to, cik bieži Uzvaras parka apmeklētāju apģērbā un līdzi paņemtajā atribūtikā ir saskatāms kaut kas līdzīgs nepieļaujamajiem PSRS armiju un Krievijas agresiju slavinošajiem simboliem.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Uzvaras parkā guldīti arī ziedi ar “Z” burtu

Vietne arī publicēja fotogrāfijas, kurās redzams 9. maijā parkā notiekošais.

Tajās bija redzamas virsjakas Krievijas karoga krāsās, apkaklītes Georga lentītes krāsās, specifiski piemeklēti t-krekli, apavi un dažādi aksesuāri, nemaz nerunājot par tiešiem Krievijas atbalstīšanas piemēriem, tostarp Krievijas karoga demonstrēšanu.

Kādā no bildēm bija redzama sieviete, kurai rokās ir ziedu pušķis. Tas bija ietīts papīrā, uz kura ir redzams liels, balts, ar apli apvilkts “Z” burts.

Nedaudz papētot, izrādījās, ka ziedi ietīti papīrā, kas apzīmēts ar Nīderlandē bāzēta puķu audzētāja “Zentoo” logo.

Šos ziedus ir iespējams nopirkt ziedu bāzēs arī Latvijā.

foto: Pardrosibu.lv
Attēlā redzama sieviete, kura Uzvaras parkā ierodas ar ziediem, kas ietīti papīrā ar kāda Nīderlandes ziedu audzētāja logo.
foto: Ekrānuzņēmums no Zentoo.nl
Nīderlandiešu firmas "Zento" vizuālā identitāte.

Firmas vēsture ir pietiekami sena, un tā ir viena no kompānijām, kurām problēmas ar vizuālo identitāti ir sagādājis Vladimirs Putins ar savu nežēlīgos kara noziegumos balstīto militāro intervenci Ukrainā.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Tieši “Z” burts ir kļuvis par vispopulārāko no visām atpazīšanās zīmēm, kuras okupanti uzšņāpuši uz savas kara tehnikas (vēl ir arī “V”, “O”, dažādas trīsstūra variācijas u.c.).

Tādēļ virkne kompāniju kā Latvijā, tā citviet ir izlēmusi distancēties no “Z” un pat pārstrādāt logo, mainīt nosaukumu.

Tikmēr citas firmas izvēlas to nedarīt un ir grūti šādus komercdarbības veicējus nosodīt.

Galu galā firmas zīme taču ir daudz senāka nekā Vladimira Putina 24. februārī uzsāktais iebrukums un ar labu, nevis ļaunu reputāciju.

Ļaut vai neļaut Krievijai sabojāt šī latīņu burta auru, atsakoties no tā vai paturot to, joprojām ir diskutabls jautājums.

“Piedāvājam klientiem ietīt šos ziedus citā papīrā”

Spriežot pēc visa, konkrētie nīderlandiešu puķu audzētāji vismaz pagaidām to nedara.

Intereses pēc vērsāmies pie vietējiem ziedu tirgotājiem, lai noskaidrotu, kur šādi ziedi Latvijā ir nopērkami, un vai tirgotāji ir novērojuši aizdomīgas izmaiņas, jebko neierastu klientu plūsmā 9. un 10. maijā.

Zvanot un vaicājot, vai ir iegādājami nīderlandiešu firmas “Zentoo” ziedi, Latvijas puķu tirgotāja SIA “Zaļā Bāze” pārstāve uzreiz pavaicāja, kādēļ tieši interesē šī firma, un vai tas “Z” burta firmas logo dēļ.

Nācās vien atklāt patiesos zvana nodomus, un sarunas turpinājumā tirgotāja pārstāve laipni informēja, ka bāze ir pamanījusi to, kā šobrīd izskatās iepakojumi, kuros savus ziedus ietīsta nīderlandiešu audzētāji.

“Mēs piedāvājam cilvēkiem iztīt puķes un ietīt citā papīrā,” Jauns.lv telefonsarunā informēja bāzes pārstāve.

Tirgotājs norādīja, ka teju puse no viņu krizantēmām nāk no Nīderlandes, un, ka konkrētais audzētājs ir pietiekami labi zināms nozarē.

Runājot par 9. un 10. maiju, bāzes pārstāve apgalvoja, ka cilvēki ir pirkuši ziedus, bet ievērojamas izmaiņas ierastajā darba ritmā nav novērotas.

Nav arī ne uz vienu, ne otru pusi grozīta konkrētā zīmola ziedu cena.

Uzvaras pieminekli norobežo ar žogu

gallery icon
21

“Okupekļa” dienas ir skaitītas

Jau ziņots, ka pēc divām “uzvaras dienām”, kas 9. un 10. maijā nosvinētas Rīgā, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Grozījumi pieņemti likumā "Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem".

"Par" nobalsoja 68 deputāti, bet "pret" 18. Trīs deputāti nenobalsoja vispār. Balsojums tika uzņemts ar aplausiem, bet pēc tam nolasīts visu deputātu balsojums.

"Pret" balsojuši Valērijs Agešins (S), Sergejs Dolgopolovs (S), Nikolajs Kabanovs (S), Andrejs Klementjevs (S), Ivans Klementjevs (S), Jānis Krišāns (S), Edgars Kucins (S), Regīna Ločmele (S), Vladimirs Nikonovs (S), Vitālijs Orlovs (S), Igors Pimenovs (S), Ivans Ribakovs (S), Artūrs Rubiks (S), Jūlija Stepaņenko, Ļubova Švecova, Zenta Tretjaka (S), Jānis Tutins (S) un Jānis Urbanovičs (S).

Nebalsoja Aldis Gobzems (KuK), Inga Goldbergs (S) un Karina Sprūde (KuK). "Es nebalsoju, jo mana balsošanas iekārta sit visu laiku pa nagiem, un viņu vajag sataisīt," taisnojās Gobzems.

Pārējie deputāti nobalsoja "par".