Politika
2022. gada 11. maijs, 08:34

Golubeva neizskata demisionēšanas iespējas

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz pārmetumiem par 9. un 10. maijā Uzvaras parkā notikušo, iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) intervijā TV3 norādīja, ka demisionēšanas iespējas neizskata.

Iekšlietu ministre, komentējot Uzvaras parkā notikušo, "Twitter" ierakstījusi, ka tie, kas slavēja agresiju vai lietoja tās simboliku, ir aizturēti, ieskaitot jaunieti ar Krievijas karogu. "Policija aizstāvēja Latvijas pilsoņu tiesības, arī pielietojot spēku, kad nepieciešams," uzsvēra politiķe.

TV3 Golubeva atzīmēja, ka pulcēšanās 10.maijā nebija plānota. Policija cilvēkus sākotnēji neaizturēja, jo tie vienkārši nolika ziedus, bet aizturēšanas sākās tad, ka sanākušie vakarā sāka uzvesties demonstratīvāk un izmantot Krievijas agresiju slavinošus simbolus.

Neskatoties uz pārmetumiem, demisionēšanas iespējas Golubeva neizskata, jo uzskata, ka policija nodrošināja likumu ievērošanu. Slikta un neētiska rīcība vēl nav likuma pārkāpums, policijas nevēršanos pret pie pieminekļa Pārdaugavā sanākušajiem skaidroja politiķe.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon

Ministre pieļāva, ka vienīgi policijas reakcijas ātrums vakar varēja būt savlaicīgāks, tomēr viņa nedomā, ka būtu jāvērtē policijas vadības darbs.

Norises pie pieminekļa ir sabiedrībā notiekošā indikācija, piebilda Golubeva.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon

Ar Golubevu un VP vadību šodien plāno tikties Nacionālās apvienības Saeimas frakcija, paziņoja frakcijas vadītājs Raivis Dzintars. Politiskais spēks sagaida skaidrojumu par vakardienas notikumiem un "pārliecinošu redzējumu, kā nepieļaut tā atkārtošanos". "Pārdaugavā notikušais ir izaicinājums Latvijas valstij," uzskata Dzintars. Plānots, ka Golubeva un policijas pārstāvji tikšanās reizē piedalīsies attālināti.

Šodien saruna ar Golubevu paredzēta arī "Konservatīvo" Saeimas frakcijai, informēja frakcijas vadītājs Krišjānis Feldmans.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sagaida skaidrojumu no Golubevas par radušos situāciju pie Uzvaras pieminekļa, kur tika pieļauta vairāku simtu cilvēku pulcēšanās un padomju armijas, kā arī Krievijas slavināšana.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Kariņš otrdienas vakarā ierakstījis, ka necieņas izrādīšana pret Latvijas valstiskumu, vēsturisko pieredzi un Krievijas kara Ukrainā upuriem nav pieļaujama.

"Šodien notiekošais Pārdaugavā nav attaisnojams," raksta Kariņš, piebilstot, ka sagaida atbildīgo dienestu rīcību un Golubevas skaidrojumu par šo situāciju.

Skaidrojumu no iekšlietu ministres gaida arī "Konservatīvie". To pārstāvis, Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans tviterī norādījis, ka politiskais spēks pieprasījis publisku skaidrojumu no Golubevas par iespējamu likumpārkāpumu nenovēršanu, pieļaušanu un nevēršanos pret tiem administratīvā un kriminālprocesuālā kārtībā. "Konservatīvie" arī prasa Kariņam sasaukt koalīcijas ārkārtas sadarbības sanāksmi par šo jautājumu.

Kā informēja Feldmans, Golubevai tiek prasīts skaidrot Iekšlietu ministrijas un tās struktūru rīcību pirmdien un otrdien saistībā ar iespējamiem likumu pārkāpumiem, kas saistīti ar ar militārās agresijas un kara noziegumu simbolu izmantošanu publiskā vietā, Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu un likuma "Par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienas noteikšanu" regulējuma neievērošanu.

Uzvaras laukumā skatāma fotogrāfiju izstāde "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!"

gallery icon

Nedrošā Uzvaras parka pieminekļa iekštelpas

Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to šodien norobežos, pirmdien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP). ...

gallery icon