foto: Evija Trifanova/LETA
Ušakovs "Saskaņas" kongresā: "Mēs nemainījāmies, bet izmainījās Krievija un tās rīcība"
Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" kārtējais kongress, kurā plānots apspriest valsts aktuālākās problēmas un izstrādāt pieeju to risināšanai.
Politika
2022. gada 1. maijs, 13:15

Ušakovs "Saskaņas" kongresā: "Mēs nemainījāmies, bet izmainījās Krievija un tās rīcība"

Jauns.lv / LETA

Partija "Saskaņa" nav mainījusies un ir palikusi tāda pati gan 23., gan 24.februārī, taču mainījusies ir Krievija un tas, ko tā dara, šodien partijas kongresā sacīja "Saskaņas" domes priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

To politiķis pauda, norādot, ka izskanējušie pārmetumi "Saskaņai" par "mēteļa pārmešanu" nav pamatoti.

Pašreizējo situāciju ir izveidojis Krievijas sāktais noziedzīgais karš Ukrainā, jo Krievija, pret kuru mēs iepriekš tik labi attiecāmies, tagad Ukrainā veic kara noziegumus pret bērniem un veciem cilvēkiem, akcentēja Ušakovs.

EP deputāts norādīja, ka "Saskaņas" kongresa zālē, visticamāk, no delegātiem vairākums ir krievi un krievvalodīgie. Šajā kontekstā "Saskaņas" politiķis pauda, ka tie cilvēki, kuri tika nogalināti, izvaroti Bučas un citās Ukrainas pilsētās, ir tādi paši krievi un krievvalodīgie, kādi atrodas kongresa zālē un ir partijas vēlētāji.

Ušakovs asi kritizēja pašreizējās Rīgas domes lēmumu par brīvpusdienu atcelšanu daļai skolu audzēkņu, uzsverot, ka trūkst vārdu, lai aprakstītu to, ka vientuļai māmiņai var likt piemaksāt naudu par bērna ēdināšanu skolā.

"Saskaņa" cīnīšoties, lai nepieļautu divas kļūdas, kas Latvijā tika pieļauts 90.gadu sakumā - sociālā katastrofu un kārtējās kļūdas nacionālajā politikā. "Mēs esam vienīgie adekvātie cilvēki Latvijas politikā, - un tas arī varētu būt viens mūsu saukļiem," uzsvēra Ušakovs, norādot, ka pirms 14.Saeimas vēlēšanām atkal tiks rīkotas vēlēšanu sapulces dzīvojamo ēku pagalmos.

Politiķis norādīja, ka, lai izglābtu savus vēlētājus, "Saskaņai" piedāvā savus risinājumus ekonomiskās, sociālās, inflācijas un enerģētiskās krīzes risināšanai. "Vairāk Eiropas, vairāk sociāldemokrātijas un vienota politiskā nācija - tas ir tas, kas ir jādara "Saskaņai", lai varētu vairāk aizsargāt savus vēlētājus," pauda Ušakovs, kurš savā runā uzsvēra, cik nozīmīgi ir spēcīga Eiropas Savienība.

"Saskaņas" politiķis arī akcentēja, ka nav pamata atriebties vietējiem krieviem, kuriem nav nekāda sakara ar Krievijas rīcību. Ušakovs uzsvēra, ka Kremlis neraudās par cilvēku dzīves līmeņa pazemināšanos Bolderājā un Daugavpilī.

Tāpat Kremlis neraudās par nojauktu pieminekli, kurā varētu būt attēlots arī ukrainis, kā arī uzsvēra, ka Latvijā kā ģimenē nedrīkstam pieļaut konfrontāciju un spriedzi ar pieminekli. No konteksta noprotams, ka politiķis runāja par Uzvaras parkā esošo pieminekli.

Drošības žogi ir jāceļ uz ārējām robežām, bet jānojauc Latvijas iekšienē, kongresā sacīja tās līderis, Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Latvija, Eiropa un pasaule pašlaik ir lielu izaicinājumu priekšā, kad jaunas krīzes radījis Krievijas sāktais karš Ukrainā, atzīmēja politiķis. Kā partijai, kurai liela daļa atbalstītāju runā krievu valodā, svarīgi, kā karš ietekmēs tos, kuri mums uzticas, pauda politiķis.

"Saskaņas" frakcijas vadītājs norādīja, ka pirms kara vienmēr bijis par maksimāli labām attiecībām ar Krieviju jeb starp Rīgu un Maskavu. Uzreiz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā bija jautājums, kādu pozīciju ieņemt, un "Saskaņas" vadītājs pauda, ka par savu jau pausto viedokli saņēmis gan atbalstu, gan kritiku.

Urbanovičs uzsvēra, ka nebija iespējams klusēt, būt neitrālam, jo Krievija kā agresors ir nosodāma. Citāda viedokļa paušana būtu radījusi tikai insinuācijas jeb pārmetumus par "Saskaņas" atbalstītāju nostāju, pauda Saeimas deputāts. Partijas vadītājs akcentēja, ka negribas ticēt, bet nākas secināt, ka Krievija ir sākusi asiņainu, nežēlīgu karu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Politiķis norādīja, ka tie krievvalodīgie, kuri aptaujā pauduši, ka nenostājas nevienā pusē, no kādu cilvēku puses jau tikuši nodēvēti par draudu valsts drošībai. Taču šī situācija atspoguļo pie varas esošo nepadarīto darbu sabiedrības vienošanā, jo varas elite vienmēr guvusi labumu no tā, ka daļa krievu uzskatīti par svešiniekiem. Urbanovičs uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jābeidz saukt par okupantiem.

"Saskaņas" priekšsēdētājs pauda, ka drošības žogi jāceļ uz ārējām robežām, bet jānojauc Latvijas iekšienē, tajā skaitā, nenoniecinot iedzīvotāju dzimto valodu. Deputāts uzsvēra, ka Latvijas krieviem ir vairāk jāiesaistās politiskajos procesos un ka viņi vairs nevar attaisnot savu neiesaistīšanos politiskajās aktivitātēs.

Reizē Urbanovičs veltīja asu kritiku valdošajai elitei, kuras dēļ valsts stagnē.

Kongresā pieminekļa kontekstā izteicās arī Saeimas deputāte Regīna Ločmele (S), kura apsolīja, ka 9. maijā ies pie pieminekļa, lai būtu kopā ar tiem, kurus vēlas apsūdzēt visos pasaules grēkos. Reizē Ločmele pauda nosodījumu Putina sāktajam karam Ukrainā.

Kongresa sākumā šodien dalībai bija reģistrēti 108 no kopumā 127 pieteiktajiem delegātiem. Pieteiktie delegāti tika izvirzīti no 2032 partijas biedriem.

"Saskaņas" kongresā šodien tiek apspriestas problēmas valstī un prezentēti piedāvājumi to risināšanai.