Rinkēvičs aicina Latvijā atvērt Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecību
Ministrs Edgars Rinkēvičs pauda pārliecību, ka vizīte AAE kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju apliecina nodomu stiprināt turpmākās abu valstu politiskās un ekonomiskās attiecības.
Politika
2015. gada 1. jūnijā, 21:41

Rinkēvičs aicina Latvijā atvērt Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecību

Jauns.lv

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), tiekoties ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) ārlietu ministru Abdulu bin Zaīdu Alnahjanu, izteicis aicinājumu AAE atvērt vēstniecību Rīgā, lai arī turpmāk padziļinātu un attīstītu divpusējo sadarbību, informēja Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rinkēvičs aicina Latvijā atvērt Apvienoto Arābu Em...

"Jau pašlaik ar Latvijas vēstniecības atklāšanu Apvienotajos Arābu Emirātos ir pieaugusi abu valstu sadarbības intensitāte ekonomikā, kultūrā un izglītībā. Arī Latvijas uzņēmēji aktīvi piedalās dažādās izstādēs un forumos," norāda Rinkēvičs.

Tikšanās laikā Rinkēvičs pateicās par AAE viesmīlību un vērsa uzmanību, ka šī ir pirmā oficiālā Latvijas delegācija, kas ieradusies Abū Dabī bez vīzām. Tas esot viens no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē panākumiem.

Abas amatpersonas apsprieda arī starptautisko attiecību aktualitātes, īpaši Irānas kodolprogrammas jautājumu. Ārlietu ministri bija vienisprātis, ka reģionālo attīstību ietekmē klimata pārmaiņas. Savukārt Rinkēvičs akcentēja, ka Latvija ir viena no zaļākajām valstīm pasaulē, bagāta mežiem, taču jau pašlaik būtu jādomā ilgtermiņā par vides saglabāšanu.

Rinkēvičs šodien svinīgā ceremonijā Abū Dabī arī atklāja Latvijas vēstniecību AAE. Latvijas nerezidējošais vēstnieks AAE ir Māris Selga, ar rezidences vietu Rīgā. Par Latvijas vēstniecības AAE pagaidu pilnvaroto lietvedi ir iecelts Rūdolfs Brēmanis.

Tāpat Abū Dabī Tirdzniecības un rūpniecības kamerā Latvijas ārlietu ministrs uzrunāja biznesa foruma "Uzņēmējdarbība Apvienotajos Arābu Emirātos" dalībniekus. Forumā piedalījās uzņēmēju delegācija no Latvijas ar pārstāvjiem, kas darbojas būvniecības, dizaina, pārtikas rūpniecības, tūrisma, medicīnas pakalpojumu un izglītības nozarēs.

Ministrs pauda pārliecību, ka vizīte AAE kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju apliecina nodomu stiprināt turpmākās abu valstu politiskās un ekonomiskās attiecības. "Latvijas vēstniecībai AAE ir nozīmīga loma divpusējās sadarbības sekmēšanā. Vēstniecība nodrošina Latvijas dalību dažādos projektos. Lai veicinātu divpusējās attiecības, esam jau noslēguši vairākus līgumus - konvenciju par nodokļu dubulto neaplikšanu un nolīgumu par gaisa satiksmi. Vairāki līgumi ir izstrādes stadijā," klāstīja Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka kopējais tirdzniecības apjoms pēdējos gados ir ievērojami pieaudzis, sasniedzot gandrīz 40 miljonus eiro 2014.gadā. "Tas padara AAE par Latvijai svarīgu ekonomiskās sadarbības partneri Persijas līča reģionā. Mēs redzam iespējas sadarbībai transporta un loģistikas, pārtikas rūpniecības, būvniecības un dizaina, kā arī izglītības un tūrisma, tai skaitā veselības tūrisma jomā," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

Vizītes noslēgumā ārlietu ministrs apmeklēja pianista Vestarda Šimkus solo koncertu.

LETA/ Foto: Ieva Lūka/ LETA