foto: Valsts kanceleja.
Kariņš: Iekšlietu ministrija strādā pie 40 000 ukraiņu bēgļu uzņemšanas plāna
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Politika
2022. gada 20. aprīlis, 10:12

Kariņš: Iekšlietu ministrija strādā pie 40 000 ukraiņu bēgļu uzņemšanas plāna

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) strādā gan pie 40 000 ukraiņu bēgļu uzņemšanas plāna, gan pie bēgļu atbalsta sistēmas vienkāršošanas, trešdien TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atklāja, ka valdība katru nedēļu uzklausa iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) ziņojumu par situāciju ar bēgļiem no Ukrainas.

"Šobrīd ir ieradušies nepilni 22 000 bēgļu, un pieauguma temps ir ļoti palēninājies. Nav paredzams, ka tuvākajā nedēļā vai divās nedēļās būs atkal straujš pieaugums," pārliecināts premjers.

Pēc viņa paustā, IeM strādā gan pie tā, kā Latvija varētu tikt galā ar 40 000 bēgļu, gan pie tā, kā izskatīsies dzīvē atbalsta sistēma bēgļiem pēc noteiktā termiņa, kad viņiem vairs nebūs pieejams pašlaik noteiktais atbalsts.

"Pamatdoma, kas mūs valstī ir, ir palīdzēt šiem cilvēkiem integrēties sabiedrībā," uzsvēra Kariņš.

Bijušajā RTU ēkā Vecrīgā izveidots atbalsta centrs bēgļiem no Ukrainas

No šodienas Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem atradīsies Kaļķu ielā 1, bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā blakus Rātsnamam.

gallery icon
36

Viņš stāstīja, ka bēgļu pieplūduma temps ir palēninājies, bet ukraiņu bērnu reģistrēšanās skaits izglītības iestādēs tikai aug. "Tas acīmredzot skaidrojams ar to, ka viena daļa bēgļu ir sapratusi, ka viņi uzturēsies Latvijā ilgāku laiku, ka tik ātra atgriešanās mājās laikam nebūs," sacīja valdības vadītājs.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka IeM sakārtos atbalsta sistēmu vienkāršākā un saprotamākā veidā, lai būtu skaidri saprotama valsts un pašvaldību loma.

Ministru prezidents sacīja arī, ka bēgļu izmitināšana viesnīcās izmaksā dārgi, tāpēc mērķis ir pārcelt Ukrainas iedzīvotājus uz citiem mājokļiem, sniedzot nepieciešamo atbalstu.

"Tīri cilvēciski var ļoti labi saprast jebkuru no šiem bēgļiem. Kurš tad bēg no mājām ar domu, ka es vairs neatgriezīšos. Visi taču gaida, ka varētu atgriezties," atzina politiķis.

Viņiem nācās pamest visu: Kongresu namā ierīkots Atbalsta centrs bēgļiem no Ukrainas

Rīgā, Kongresu namā atvērts atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem, kur tiek sniegta iespējami pilnvērtīga palīdzība no Krievijas uzsāktā kara aizbēgušajiem ukraiņiem.

gallery icon
25

Jau ziņots, ka saskaņā ar Iekšlietu ministrijas informāciju līdz otrdienai Latvijā bija reģistrēts 21 981 Ukrainas civiliedzīvotājs.

Līdz šim kopš kara sākuma Ukrainā Latvijā 16 501 bēglim izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību patlaban bijusi nepieciešama 9493 personai.

Pilnu interviju ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu skaties zemāk pievienotajā sižetā. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās