Novadu ziņas
2022. gada 5. aprīlis, 19:12

Ogrē patvērumu rod Afganistānas pilsētas Maimanas mērs ar ģimeni

ReTV

Pēc islāmistu grupējuma “Taliban” varas pārņemšanas Afganistānā un draudiem nogalināt ģimeni, aizvadītā gada augustā patvērumu Latvijā lūdza pilsētas Maimanas vadītājs. Pēc septiņu mēneša darba mērs beidzot nogādāts drošībā, kopā ar ģimeni sācis latviešu valodas apguvi Ogrē, vēsta ReTV Ziņas.

Afganistānas pilsētas Meimanas mērs Latvijā ieradies kopā sievu un sešiem bērniem, no kuriem četri ir nepilngadīgi.

Mērs 2012. gadā viesojās Ogrē un tolaik tika parakstīts abu pilsētu sadraudzības līgums, kas arī bijis iemesls, kāpēc aizvadītā gada augustā pēc palīdzības vērsies pie Ogres vadības. 

Nazars Mohammads Sahebs Zadahs, bijušais Maimanas mērs stāsta: “Tas bija smags laiks - šie septiņi mēneši. Mēs pametām savas mājas un slēpāmies dažādos reģionos. Tagad jūtamies droši, priecīgi un esam pateicīgi par draudzīgo Latvijas cilvēku uzņemšanu.”

“Ceļš bija grūts tāpēc, ka Afganistānā sievietēm nav dokumentu," atklāj Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale. 

"Savukārt, lai šķērsotu robežu un ienāktu citā valstī, dokumenti ir nepieciešami ikvienam cilvēkam, tai skaitā sievietēm. Lai noorganizētu dokumentus un nogādātu tos šai ģimenei, kas atrodas Afganistānā, mums bija iesaistītas ļoti daudz valsts institūcijas.”

foto: ReTV

Šodien Maimanas mēra ģimenei aizvadīta pirmā latviešu valodas stunda. Esot būtiski to apgūt, jo ģimene prot dari valodu, kas apgrūtinot saziņu ar Latvijas iedzīvotājiem un iespēju pastāvīgi dzīvot.

Bārbale norāda: “Tāpat ir jābūt kopā ar ģimeni brīdī, kad viņi dodas uz veikalu nopirkt sev pārtiku, spēt nopirkt maizi. Bija situācija, kad ģimenes stāv pie miltu pakas un lūdz man, kur ir milti veikalā. Jā, tad es ņemu, rādu, dodu iepakojumu un saku - šie ir milti. Tā ir nepieciešamība pagaidām būt kopā ar viņiem līdzās. Šajā brīdī mēs runājam tikai par pamatvajadzībām, nokļūt uz vietu, ieiet veikalā, atrast sev nepieciešamos pārtikas produktus, tālāk jau nokļūt uz skolu, uz mājām, uz šīm nodarbībām.”

Uz jautājumu, kā aizvadītas pirmās dienas Latvijā, mērs norāda - ir vēl daudz jāmācās. “Mums jāpierod pie Eiropas kultūras un noteikumiem. Protams, valodas," saka Zadahs.

Maimanas mērs norāda, ka situācija Afganistānā šobrīd ir ļoti nedroša, tāpēc savu nākotni viņš saista ar Latviju.
foto: ReTV

“Mēs plānojam palikt Latvijā, apgūt kultūru, tradīcijas un likumus.”

Plānots, ka jau drīzumā Maimanas mēra bērni sāks mācības vietējā skolā. Savukārt ģimene domā par iespējām, kā Latvijā attīstīt uzņēmējdarbību. 

Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietniece stāsta: “Esam sākuši runāt par dažādām uzņēmuma iespējām, jo arī pati ģimene saskata dažādas iespējas, ko varētu šeit darīt. Tā varētu būt lauksaimniecība, ēdināšanas joma. Varbūt mums Latvijā būs iespēja baudīt unikālus afgāņu ēdienus. Sākām kopā ar ģimeni izstrādāt dažādus biznesa plānus. Tas ir atkal jāpastāsta viņiem, kādas ir biznesa iespējas, kur iespējams gūt papildu finansējumu, kādi dokumenti ir jāizstrādā. Kas no jūsu puses ir vajadzīgs, kā rakstīt biznesa plānu pēc mūsu latviešu un Eiropas noteikumiem.”

To atzina arī Maimans mērs, ka šobrīd svarīgi ir saprast Latvijas likumus, kas būtiski atšķiroties no līdz šim pieredzētā, bet viņš ir pārliecināts, ka ar pacietību spēs visu apgūt un iedzīvosies pagaidām vēl svešajā valstī.

foto: ReTV