foto: LETA
Strauji izpērk degvielas kannas; autovadītāji steidz veidot degvielas krājumus
Degvielas kannas.
Sabiedrība
2022. gada 12. marts, 06:25

Strauji izpērk degvielas kannas; autovadītāji steidz veidot degvielas krājumus

Jauns.lv

Saistībā ar Krievijas karu un tā ietekmi uz energoresursu tirgu un cenām, pēdējās dienās sarosījušies arī Latvijas autobraucēji. Portāls Jauns.lv noskaidroja, ka šoferu aktivitāte benzīntankos ir palielinājusies, jo daļa autovadītāju steidz veidot krājumus. Tāpat ir pieaudzis pieprasījums pēc degvielas kannām.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis sarunā ar portālu Jauns.lv atzina, ka pēdējā laikā cilvēku aktivitāte degvielas uzpildes stacijās ir palielinājusies.  “Protams, jūtam, ka ir vairāk cilvēku. Ir krietni vairāk.”

Cilvēki satraucas par degvielas cenu un pieejamību

Viņš skaidroja, ka cilvēku aktivitātes pieaugums saistīts ar ļaužu bažām, ka varētu pietrūkt degvielas un tā varētu sadārdzināties. “Ir neplānotie pirkumi, kuri marta sākumā nebija paredzēti.” Turklāt krājumus cenšas izveidot ne tikai daļa privātpersonu, bet arī uzņēmumu.

“Cilvēki veido rezerves. Viņi varbūt domā, ka degvielas nebūs, tāpēc veido rezerves. Protams, viņi redz, ka gandrīz katru dienu paaugstinās cenas, un vēlas kaut kādā veidā nodrošināties.”

Vēlas nodrošināties vismaz tuvākajai nedēļai

Daudz cilvēku pilda degvielu savās kannās, jo vēlas nosegt tuvākā laika patēriņu. Tāpat daudzi piepilda pilnas auto tvertnes, nodrošinoties ar degvielu vismaz vienai vai divām nedēļām.

Veidojot krājumus, ļaudis cenšas nodrošināties pret risku, ka tuvākajā laikā varētu nebūt degvielas, kā arī pret strauju cenu kāpumu. “Viņi grib ieekonomēt uz cenu kāpumu.”

Vairāk pērk degvielas kannas

Portāls Jauns.lv arī novēroja, ka pēdējā laikā iedzīvotāji aktīvāk iegādājas degvielas kannas.  Nedēļas vidū vairākos lielajos saimniecības preču veikalos Rīgā bija izpirktas kannas, citos bija pieejamas tikai 10 litru kannas, jo lielākās (20 litru) kannas jau bija izpirktas.

Benzīntankos kannas jau ir izpirktas

Karčevskis pavēstīja, ka benzīntankos jau ir izpirktas degvielas kannas. “Tās jau ir izpirktas.”

Iepriekš degvielas uzpildes stacijās pieejamās kannas bija paredzētas dažādām avārijas un neparedzētām situācijām, nevis tāpēc, lai vairums autovadītāju varētu veidot savus degvielas krājumus. Līdz ar to benzīntankos nebija ļoti lieli kannu krājumi. “Tās, kuras bija, ir izpirktas. Tās ir beigušās.”

Neskrieniet uz benzīntankiem!

Runājot par aktuālo situāciju Latvijas degvielas tirgū, Karčevskis teica: “Patlaban piegādes notiek, degvielas pietiek, bet ir grūtības saistībā ar to, ka ir strauji palielinājies patēriņš, jo tiek viedoti uzkrājumi.

To neviens nebija paredzējis. Tādu grafiku martam, protams, nebija iespējams paredzēt, jo degvielu martam mēs pasūtījām februārī. Mēs nevarējām zināt, ka februāra beigās sāksies karš, pieaugs cenas un būs grūtības.”

Viņš aicināja ļaudis neskriet uz benzīntankiem un panikā nepildīt degvielu. “Neskrieniet, jo citādi jūs veiciniet to, ka degviela tiek izpirkta, veidojot uzkrājumus!”

Straujš cenu kāpums

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā ir strauji pieaugušas degvielas cenas. Lai tās samazinātu, Latvijā jau izskanējuši aicinājumi samazināt akcīzes nodokli degvielai.