foto: Mirrorpix / Vida Press
Rēzeknē, bēgot no kara Ukrainā, ieradusies sieviete ar divus un piecus gadus veciem bērniem
Haoss Ukrainā, Ļvovas dzelzceļa stacijā./Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2022. gada 28. februāris, 19:38

Rēzeknē, bēgot no kara Ukrainā, ieradusies sieviete ar divus un piecus gadus veciem bērniem

Jauns.lv / LETA

Rēzeknē pirmie kara bēgļi no Ukrainas apmetušies pie tuviniekiem, šodien Rēzeknes pašvaldības domes ārkārtas sēdē informēja deputāts Jāzeps Korsaks (NA).

Viņš norādīja, ka Rēzeknē, bēgot no kara Ukrainā, ieradusies sieviete ar divus un piecus gadus veciem bērniem.

Uz Korsaka jautājumu domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam (S), vai pašvaldība ir apzinājusi un tai būs telpas, ko piedāvāt lielākam cilvēku skaitam, kas ieradīsies no Ukrainas, Bartaševičs atbildēja, ka Rēzeknes pašvaldībai brīvu telpu bēgļu izmitināšanai nav. Domes priekšsēdētājs pieļāva, ka dzīvesvietas, iespējams, varēs piedāvāt privātā sektora pārstāvji.

Mērs informēja, ka Rēzeknes novada dome jau ir paziņojusi, ka tā bēgļu izmitināšanai piedāvās bijušās Adamovas internātpamatskolas telpas.

Bartaševičs solīja, ka jau rīt būs apkopota un pašvaldības mājaslapā publicēta visa aktuālā informācija par bēgļiem pieejamo palīdzību Rēzeknē.

Opozīcijas deputāti interesējās, vai ir iespēja no pašvaldības budžeta ziedot līdzekļus Ukrainas iedzīvotāju atbalstam, uz ko Bartaševičs norādīja, ka pašlaik pašvaldība nav tiesīga ziedot, taču piebilda, ka atbalsts Ukrainai būs vajadzīgs ilgu laiku, tādēļ pašlaik ir jānogaida, kamēr tiks sakārtota likumdošana.

Kā vēstīts, pēdējās trīs diennaktīs Latvijā ir ieceļojuši aptuveni 300 Ukrainas pilsoņi, informēja Latvijas Iekšlietu ministrijā.
Daudziem palīdzība nav nepieciešama, jo viņi paliek pie radiem vai draugiem.

Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Šteins (AP) svētdien piedalījās Eiropas Savienības ārkārtas Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdē par situāciju Ukrainā un dalībvalstu sniegto palīdzību.

Tikšanās laikā Šteins informējis Eiropas kolēģus par pašreizējo Latvijas sniegto atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem. Latvijas valdība 24.februārī apstiprināja Iekšlietu ministrijas Pasākumu plānu personu no Ukrainas masveida ierašanās gadījumā Latvijā.

Patlaban plāns ir sācis darboties, un pirmos bēgļus no Ukrainas Latvija jau uzņem.