foto: LETA
Urbanovičs: situācija Ukrainā ir ļoti bēdīga, traģiska un notiek pēc sliktākā iespējamā scenārija
Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs.
Politika
2022. gada 22. februāris, 23:14

Urbanovičs: situācija Ukrainā ir ļoti bēdīga, traģiska un notiek pēc sliktākā iespējamā scenārija

Jauns.lv / LETA

Ukrainas krīzes eskalāciju lielā mērā sekmējusi "viena nelieša un vienas patiesības" politika, uzskata partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis pauda, ka patlaban notiekošais saistībā ar situāciju Ukrainā ir "ir ļoti bēdīgi, traģiski un notiek pēc sliktākā iespējamā scenārija". Urbanoviču satrauc, ka patlaban notiekošais varētu būt nevis kāds "slikts atrisinājums", bet "slikta notikuma sākums". Viņaprāt, līdz šādam stāvoklim nonākts, jo kopš 2014.gada jeb Ukrainas krīzes sākuma tika darīts nepietiekami, lai veidotu dialogu un sapratni, kā arī meklētu risinājumus.

"Viss bija vairāk virzīts uz vienas patiesības nostiprināšanu visām pusēm. Rezultāts ir tik nožēlojams un riebīgs, cik tas ir. Gribētu tos, kam ir lielāka atbildība runāt visu mūsu vārdā, mudināt ņemt šo mācību vērā un būt atbildīgākiem, izvirzot apsūdzības un piedāvājot risinājumus," pauda politiķis.

Urbanovičs uzsvēra, ka nevar attaisnot Krievijas pieņemto lēmumu par iziešanu no Minskas vienošanās. "Neviens to nevar attaisnot," akcentēja politiķis, gan piebilstot, ka šī vienošanās tikusi tāpat izmantota miera meklējumu sabotāžai.

Atkārtoti norādot, ka nevar attaisnot Maskavas pieņemtos lēmumus, Urbanovičs pauda bažas, ka situācijas eskalācija ir rezultāts tam, ka kopš 2014.gada nav notikuši efektīvi mēģinājumi "meklēt mieru".

"Viena pagale nedeg, laiks no 2014.gada, kad sākās Ukrainas krīze, netika izmantots, lai meklētu mieru. Kašķis ir atrast. Ir pēdējais laiks, lai atsāktu meklēt mieru, kas tagad ir tik trausls," sacīja politiķis.

Bēgļu centrs, kurā izmitina no separātistu “republikām” evakuētos

Vairākas dienas pēc tam, kad tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” līderi paziņoja par tūlītēju evakuāciju, parādījušās fotogrāfijas no ...

gallery icon
17

Urbanoviča ieskatā Krievijai apsolītās sankcijas ir bijušas neizbēgamas, taču, viņaprāt, sankcijas problēmu neatrisinās. Viņaprāt, jādomā, kā rīkoties pēc tam, kad tiks izteiktas "asas reakcijas uz aso Krievijas rīcību". Deputāts domā, ka Krievija, pieņemot lēmumus, rēķinās ar sankciju noteikšanu pret to.

"Manuprāt, vajadzīga kāda lielāka saiešana. Varbūt pat iemūrējot ieejas un izejas un meklējot risinājumus, jo visa cilvēce ir briesmās. Tā vairs nav tikai Ukrainas krīze," piekodināja "Saskaņas" līderis, piebilstot, ka radusies situācija parāda, cik trausla ir pasaule un līderu subjektīvais pozicionējums, kā arī to, cik svarīgi ir neriskēt ar cilvēku likteņiem un dzīvībām.

Urbanovičs uzskata, ka Latvijā vadītājiem, kuriem ir milzīga atbildība, šoreiz nederētu mazas valsts politiķu drošums, jo šoreiz vajadzīga visu valstu vadītāju atbildība.

Jautāts, kā būtu rīkojies, ja viņš būtu cilvēks ar "milzīgu atbildību", Urbanovičs sacīja, ka par situāciju būtu satraucies daudz ātrāk. "Vienas patiesības, viena nelieša politika lielā mērā astoņus gadus ir sekmējusi šo eskalāciju. Arī Minskas vienošanās nepildīšanas atbalsts un bezierunu vienas konflikta puses atbalstīšana tāpat sekmējusi eskalāciju," vērtēja politiķis.

Komentējot to, kas situācijas eskalācijā būtu uzskatāms par vainīgo, Urbanovičs sacīja, ka vainīgi ir visi.

Kā ziņots, Eiropas Savienības ārkārtas Ārlietu padome vienojās par sankciju noteikšanu pret Krieviju, pirmajā sankciju paketē ietverot bankas, politiķus un finanšu sektora elementus, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Sankciju noteikšana seko pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.