foto: Lauris Vīksne
Kristians Brekte jau atkal izraisījis "dīvānā pirdēju" diskusiju vētru
Mākslinieks Kristians Brekte ceremonijas “Kilograms kultūras 2021” apbalvošanā.
Kultūra
2022. gada 21. februāris, 13:10

Kristians Brekte jau atkal izraisījis "dīvānā pirdēju" diskusiju vētru

Jauns.lv

19. februāra vakarā kultūras balvu pasniegšanas ceremonijas “Kilograms kultūras 2021” nominācijā “Pārsteigums” uzvaras laurus plūca mākslinieks Kristians Brekte. Viņa pateicības runa izraisījusi kārtējo soctīklu diskusijas vilni.

Brektes veidotais gleznojums uz Rīgas 40. vidusskolas sienas “Veltījums Džemmai Skulmei”, par kuru mākslinieks saņēma apbalvojumu, pērn apvijās sabiedrības diskusijās.

Rīgas domes deputāts Konstantīns Čekušins (S) publiski izteica šaubas, vai ēka, kurā mācās 1. – 5. klašu bērni, ir piemērota šādiem zīmējumiem. Cilvēki soctīklos pauda ļoti atšķirīgus vērtējumus par murāli, sākot ar to, ka, ja bērnu vecāki nespēj paskaidrot, ka tā ir māksla un tas ir mākslinieka redzējums, tad nez vai viņi vispār kaut ko spēj paskaidrot, līdz aicinājumam sameklēt pacēlāju, iegādāties krāsas un to aizkrāsot.

Tie cilvēki, kuri iebilduši pret šo gleznojumu, galvenokārt pauž satraukumu, ka tajā jaušams seksuāla rakstura konteksts.

Erotiski skandalozais Kristiana Brektes Džemmai Skulmei veltītais murālis

Pāris nedēļas pirms jaunā mācību gada sākuma tāpat kā vakcīnu jautājums sabiedrību divās karojošās nometnēs sadalīja Mākslas akadēmijas profesora Kristiana ...

gallery icon

Tomēr šogad Brekte pamanījies iekļūt vēl vienā soctīklu diskusijā, šoreiz par pateicības runu pēc balvas iegūšanas ceremonijā “Kilograms kultūras 2021”.

Saņemot balvu, mākslinieks sacīja: “Paldies mammai, paldies vecākiem, paldies ”Mākslai vajag telpu”.

Esiet drosmīgi un ļaujiet māksliniekiem, tiesnešiem, dakteriem, dzejniekiem darīt savu darbu un nepirst dīvānā.”

Kristiana Brektes izmantotais apzīmējums "dīvānā pirdējs" radīja lielas diskusijas soctīklā "Twitter".

Vairāki lietotāji bijuši šokēti, ka šāda frāze izskanējusi Latvijas sabiedrisko mediju rīkotā pasākumā. Vairāki cilvēki nosodīja mākslinieku par rupjību izmantošanu savā pateicībā, kā arī nesapratuši, kādēļ murālis ieguvis apbalvojumu.

Tomēr otra daļa "Twitter" lietotāju uzslavējuši Brekti, apgalvojot, ka tik tieša izteikšanās ir bijis drosmīgs gājiens. Vairāki uzskata, ka mākslinieku nevajadzētu asociēt tikai ar vienu viņa darbu.

“Kilograms kultūras 2021” balvu nominantus izvirzīja žūrija – Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un sabiedrisko mediju portāla LSM kultūras jomas profesionāļi. Uzvarētājus noteica skatītāju un klausītāju balsojums.

Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde "Solargrāfija"

"ISSP galerijā" šodien atklāta latviešu mākslinieku Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādi "Solargrāfija", kas ir radošu pētījumu un refleksiju telpas ...

gallery icon