foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
VIDEO: atbalstītāji sarīko skaļu drāmu pirms aktīvista Jāņa Sondara tiesas
Visskaļāk izcēlās sabiedrībā zināmais aktīvists, bijušais politiķis Dainis Grabovskis.
Sabiedrība
2022. gada 11. februāris, 14:17

VIDEO: atbalstītāji sarīko skaļu drāmu pirms aktīvista Jāņa Sondara tiesas

Jauns.lv

Rudenī plašākas sabiedrības redzeslokā nonāca vietējais aktīvists vārdā Jānis Sondars, iemantojot uzmanību ar video, kurā agresīvi un rupji vēršas pret Saeimas deputātu Juri Pūci (“Attīstībai/Par!”). Šodien Sondars stājās tiesas priekšā par senākām izpausmēm pret žurnālisti Ingu Spriņģi, taču īsais ceļš līdz tiesas zālei izvērtās visnotaļ saspringts.

Jau ziņots, ka pērnā gada 28. oktobrī sociālajos tīklos parādījās video, kurā redzams, kā kāds vīrietis Vecrīgā uz ielas provocē Saeimas deputātu Juri Pūci, izsakot viņam arī draudus.

Video ir dzirdams: “Tu gribi piparus acīs? Es tevi brīdinu! Tu grūstījies, es tevi brīdinu. Pamēģini, maukas bērns, vēlreiz. Kameras priekšā izdari, un tad sapūtīsim tev arī kameras priekšā.”

Cilvēki protestē pret valdības darbu pie Brīvības pieminekļa un Ministru kabineta

Bija novērojams, ka 16. martā, ap 11:00 Brīvības laukumā, šķiet, pulcējās arī neliels skaits protestētāju, kuri iebilda pret valdības darbu ...

gallery icon
41

Lai arī šis bija pirmais incidents, kurš pamudināja Valsts policiju (VP) beidzot nopietni pieķerties Jāņa Sondara uzvedības izvērtēšanai, skaļais aktīvists jau iepriekš vairākas reizes bija paguvis ne mazāk agresīvi vērsties pret žurnālistiem un arī atsevišķiem likumsargiem, kuri uzraudzīja kārtību protesta pasākumos.

To, kā zināms, Covid-19 izplatības ieviesto ierobežojumu dēļ, šajos gados nav bijis maz.

Tiesā par žurnālistes vajāšanu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pulksten. 9.00 sāka izskatīt krimināllietu, kurā Sondars apsūdzēts par pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” žurnālistes Ingas Spriņģes vajāšanu.

Sondars apsūdzēts par to, ka vairākkārtēji izteicis draudus citai personai, kā arī par vajāšanu jeb vairākkārtēju un ilgstošu nevēlamu saziņu ar personu, kurai bija pamats baidīties par savu drošību.

Prokuratūras ieskatā Sondars gribējis iebiedēt viņam personīgi nepazīstamo Spriņģi, būdams neapmierināts ar "Re:Baltica" un Spriņģes publikācijām.

Sondars žurnālisti ilgstoši, gandrīz divu gadu garumā, vajājis, apzinoties, ka Spriņģe nevēlas ar viņu komunicēt.

Pats Sondars gan nesaskata pamatu šīm apsūdzībām un iepriekš vairākkārt apgalvojis, ka tās esot jāuztver kā provokatīva protesta forma.

Uz Sondara tiesu ierodas aktīvisti-atbalstītāji

Sociālajos tīklos šorīt tika ievietoti pašas Ingas Spriņģes videoklipi, kuros redzams, ka viņas un advokāta ceļu uz tiesas zāli jau pie pašām tiesas durvīm traucē citi aktīvisti.

Žurnāliste publiski raksta, ka Sondara atbalstītāji bija nostājušies rindā, lai kavētu personu ielaišanu tiesas zālē.

Visskaļāk no atnākušajiem izpaudās ar šādu uzvedību labi zināmais aktīvists Dainis Grabovskis, kurš skaļi kliedza uz Spriņģi un viņas advokātu, pieprasot, lai tiktu ievērota divu metru distance.

Brēcieni un filmēšana

Video arī dzirdams, kā Spriņģe saka: “Neaiztiec mani!” Grabovskis arī demonstratīvi pieprasīja apsargu iesaisti distances noteikumu ievērošanas nodrošināšanai.

Notiekošo cita starpā filmēja arī aktīvists Kaspars Lasis, kurš vairākkārt izpelnījies uzmanību dažādos Covid-19 protesta pasākumos.

Jūrmalnieks Dainis Grabovskis vēl 2021. gada pašvaldību vēlēšanās kandidēja no partijas “Jaunā Saskaņa” saraksta, saņemot 65 balsis un netiekot ievēlēts.

Grabovskis, pateicoties šāda veida konfliktiem un izdarībām, ir zināms jau gana sen.

Vēl 2011. gadā viņš, kā “Tautas kontroles” deputātu kandidāts, izraisīja nekārtības debatēs “izvēlies nākotni!”.

Debates Dainim Grabovskim tovakar beidzās ar aizturēšanu, taču tikai pēc neveiksmīga, īsa mēģinājuma aizbēgt no likumsargiem debašu skatuves virzienā.

Aģentūrai BNS tolaik Grabovskis skaidroja, ka ir tikai vēlējies paust savu viedokli, bet žurnālisti to viņam nav pienācīgi atļāvuši izdarīt.

Par vajāšanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu

Pēc incidenta ar deputātu Pūci kriminālprocess pret Sondaru sākts par huligānismu, turklāt kratīšanas laikā pie vīrieša atrasts maisiņš ar marihuānu.

Policija rosinājusi Sondaru apcietināt, taču tiesa šo prasību neatbalstīja. Aktīvists izolatorā atradās vien divas dienas.

Sondars 2019. gadā jau notiesāts ar nosacītu brīvības atņemšanu par aptuveni 22 gramu marihuānas glabāšanu.

Jau ziņots, ka policija sākotnēji atteica kriminālprocesa sākšanu saistībā ar Sondara izdarībām pret žurnālisti, bet prokuratūra pēcāk konstatēja, ka policijas lēmums pieņemts nepamatoti un izmeklēšana tika atjaunota.

Viņš žurnālistei draudējis sociālā tīkla "Facebook" tiešraidēs, ieradies ar bēru pušķi "Re:Baltica" birojā un daudzkārt zvanījis uz Spriņģes privāto tālruni, sūtījis draudu īsziņas, izmantojot SMS, "WhatsApp" un citas saziņas iespējas.

Pie Ministru kabineta ar sirēnām protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šobrīd pie Ministru kabineta Rīgā norit protesta akcija, kuras dalībnieki pieprasa valdībai nekavējoties atcelt saistībā ar Covid-19 izplatību spēkā esošos ...

gallery icon
191

Pirmo "Facebook" tiešraidi Sondars veica 2019. gada 18. novembrī, Spriņģi un citas "Re:Baltica" žurnālistes saucot rupjos vārdos, apgalvojot, ka viņas kalpo "kangariem", kā arī solot, ka pienāks brīdis, kad "Re:Baltica" par to samaksās.

Video tiešraides laikā Sondars lūdzis saviem skatītājiem atsūtīt Spriņģes telefona numuru, aicinājis atzīmēt komentāros "Re:Baltica" un Spriņģi, lai uz viņu "Facebook" profiliem tiktu nosūtīts paziņojums par šo video, kā arī paziņoja, ka aizies pie "Re:Baltica" ar bēru pušķi un kapu svecītēm.

Tajā pašā dienā apsūdzētais no sava "Facebook" profila nosūtīja piecas vēstules uz "Re:Baltica", tai skaitā hipersaiti uz iepriekš minēto video ierakstu, norādot, ka viņš ir politaktīvists un profesionāls provokators, un vēlas ar kameru ierasties "Re:Baltica" birojā un padebatēt tiešraidē.

Pēc divām dienām, 20. novembrī, vīrietis, translējot savas darbības "Facebook", ieradās "Re:Baltica" birojā Rīgā ar bēru pušķi un plastmasas pudelē pildītu caurspīdīgu šķidrumu, ko pats dēvēja par "svēto ūdeni".

Pēc tam, kad "Re:Baltica" darbinieks atteicies ielaist viņu telpās, vīrietis atstājis bēru pušķi pie durvīm, arī tādā veidā izsakot centra darbiniekiem un Spriņģei netiešus draudus, ņemot vērā pušķa simbolisko nozīmi.

Tajā pašā dienā Sondars "Facebook" publicēja video tiešraidi, kurā norādīja, ka "Re:Baltica" sakarā viss nav beidzies, un, ja "Re:Baltica" darbinieki skatās šo video, lai ir uzmanīgi, jo "visādi gadās ar kameru uzskriet uz ielas".

Papildus tam Sondars paziņoja, ka gan jau šādas "akcijas" rīkos biežāk.

Arī vēlākās savās tiešraidēs Sondars Spriņģei un "Re:Baltica" veltīja rupjības un lūdza saviem skatītājiem atsūtīt viņam Spriņģes telefona numuru vai privāto adresi.

Viņš vairākkārt zvanīja uz Spriņģes telefona numuru, ilgstoši sūtīja rupjas un draudīgas īsziņas. 

Piemēram, 2020. gada rudenī viņš nosūtīja Spriņģei 53 īsziņas, saucot žurnālisti par "padauzu", "kuci", kā arī draudējis ienest nākamo dāvanu un norādījis, ka "iespējams, šoreiz neiešu viens". Viņš arī solījis kādu paša izdomātu, it kā neapmaksātu, rēķinu cedēt bandītiem, lai tie "ar jums arī ņemas".

Kā norāda prokuratūra, Spriņģe Sondara darbības uztvēra kā reālu apdraudējumu un pamatoti baidījās par savu drošību, ņemot vērā saziņas veidu, intensitāti, ilgumu un saturu, kā arī uzskatot Sondaru par narkomānu un zinot, ka viņš agresīvā veidā ir vērsies arī pret citām personām Latvijā, tostarp vairākiem žurnālistiem.

Krimināllikums par vajāšanu paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.