Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

FOTO: Siguldā atklāj lielāko gaismu festivālu Ziemeļeiropā - “Brīnumzemē”

Jauns.lv

Piektdien, 4. februārī, Siguldas pils kvartālā tika atklāts lielākais zīda gaismu skulptūru festivāls Latvijā - “Brīnumzemē”.

FOTO: Siguldā atklāj lielāko gaismu festivālu Ziem...

Siguldā atklāj lielāko gaismu festivālu Ziemeļeiropā – “Brīnumzemē”

Festivāla tēma rasta iedvesmojoties no Luisa Kerola pasakas “Alise Brīnumzemē”. Festivālā apskatāmi vairāk nekā 300 dažādu krāsu un izmēru gaismas objekti, kuru izgatavošanai izmantoti 5 kilometri zīda auduma un teju četri simti tūkstoši spuldžu. Katra gaismas skulptūra stāsta savu stāstu, atdzīvinot maģiskas radības, pasaku dzīvniekus un augus.

Atklāšanas pasākums norisinājās 4. februāra vakarā, un tajā piedalījās gaismas festivāla idejas autors, Lietuvas Pakrojas muižas saimnieks Giedrjus Klimkevičs, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics un Bravo Events vadītājs Igors Jefremovs.

Siguldas domes priekšēdētājs izteica atzinību par pasākuma apmēru un dalījās iespaidos, atminoties bērnības laiku Siguldas Jaunās pils kvartālā, kad sapņos nevarēja rādīties kaut kas tik iespaidīgs, kā šis lielo gaismas laternu parks, kas liek justies īpaši ikvienam apmeklētājam.

Festivāla idejas autors no Lietuvas Pakrojas muižas Giedrius Klimkevičs atklāja, ka pasākuma vieta nav izvēlēta nejauši. “Mūs vieno kopīga vēsture, kas sakņojas tālajos viduslaikos, kad dzīvoja Barona fon der Ropa dzimta. Viņi ir bijuši pirmie, kuri redzēto Ķīnā centās izveidot arī šajās zemēs. Interesants fakts – agrāk izgaismot laternas bija izaicinājums, tās būvēja no bambusa, bet izgaismoja ar sveču palīdzību. Tagad izmantojam metāla stieples, zīdu un lampiņas un varam veidot daudz iespaidīgākus darbus. Mums ir prieks, ka šo festivālu beidzot izdevies atvest uz Latviju. Lietuvā tas jau divus gadus saņēmis balvu kā labākais tūrisma objekts.”

Festivāls tika atklāts ar Siguldas mēra un klātesošo, pirmo apmeklētāju, laika atskaiti un centrālā gaismas objekta - pulksteņa iedegšanu, kas iemirdzējās Siguldas Jaunās pils pagalmā. Siguldas pils kvartālā iespējams baudīt pastaigu pa lielformāta skulptūru gaismu parku, arī siltus ēdienus un dzērienus, pieejamas radošās darbnīcas – ir iespēja darboties keramikas darbnīcā, izgatavot sev īpašus suvenīrus - Siguldas monētas un izdaiļot pašiem savu Siguldas zināmāko simbolu – spieķīti.

Gaismu festivāls “Brīnumzemē” ir svētki, kas ziemas tumsā nes gaismu un prieku gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šī ir pirmā reize, kad Latvijā ir iespēja redzēt ar rokām darinātās lielformāta zīda skulptūras, kas iemirdzas visās varavīksnes krāsās, norāda festivāla organizatori. Festivāla apmeklētājus īpaši priecē zīda arkas un kvēlojošo sēņu un maģisko ziedu parki, iespēja fotogrāfēties pie milzu papagaiļiem un satikt arī trusi un Češīras kaķi no pasakas “Alise Brīnumzemē” un daudzas citas pasaku radības un būtnes. Īpašu noskaņu rada festivāla skaņu celiņš, kur mūzika mijas ar aktiera Arta Robežnieka ierunātajiem citātiem no pasakas “Alise Brīnumzemē”.

Festivāls apmeklētājus pulcēs piektdienās, sestdienās, svētdienās no 18:00 – 22:00 līdz pat 13. martam. Pasākums norisinās tikai zaļajā režīmā. Pasākumu drīkst apmeklēt vakcinēti/Covid-19 pārslimojuši pieaugušie, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, bērni līdz 12 gadu vecumam bez Covid-19 sertifikāta, bērni no 12 gadu vecuma, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu.