foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Šim cenu lēcienam neviens nebija gatavs," - ekspolitiķis Kārlis Leiškalns stāsta, kā taupa elektrību
Kārlis, neskatoties uz notiekošo Latvijā un pasaulē, teic, ka viņa miera osta ir mājās Jūrmalā: “Kamēr acis redz, kā priedes lokās, un sirds gaida pavasari, es nezaudēju cerību. Cilvēce šīs problēmas atrisinās.”
Sabiedrība
2022. gada 1. februāris, 07:14

"Šim cenu lēcienam neviens nebija gatavs," - ekspolitiķis Kārlis Leiškalns stāsta, kā taupa elektrību

Jauns.lv

Bijušā deputāta Kārļa Leiškalna un viņa sievas Anitas ģimenei ir plašs mājoklis Jūrmalā, tā uzturēšanai nepieciešama ievērojama naudas summa. Kārlis žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis, ka viņš, ņemot vērā cenu iespaidīgo lēcienu, ir kļuvis taupīgāks.

Kādreizējais Latvijas Ostu asociācijas izpilddirektors, tagad šīs biedrības likvidators Kārlis Leiškalns ir nobažījies par kopējo situāciju Latvijā un pauž viedokli par straujo cenu kāpumu, kas ietekmē visu sabiedrību. “Es kā cilvēks, kuram ir salīdzinoši laba pensija, kaut kā vēl varu dzīvot. Bet arī man nākas piedomāt pie izdevumiem. No kā nākas atteikties? No kādas gardākas maltītes vai laba vīna,” nosaka bijušais politiķis.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kārlis Leiškalns.

Viņš atzīst, ka cietēju šajā laikā ir daudz, īpaši tādi, viņaprāt, esot lielo namu īpašnieki. “Tas bija murgs – būvēt tādas milzu mājas. Jā, bija laiki, kad būvniecībai nebija tādu izmaksu, izejvielas bija lētākas. Tad nu sacēla lielas mājas ar baseiniem. Tagad liela daļa cilvēku to visu nevar atļauties, nāksies pārdot,” pauž Leiškalns.

“Sociālā situācija Latvijā pašlaik nav iepriecinoša, to apliecina arī valdība, kura pat ir sākusi domāt. Šim cenu lēcienam neviens nebija gatavs – valdība cīnījās ar Covid-19. Valdības iespējas šajā karā ir mazas, jo grūti kaut ko ietekmēt Krievijas un Eiropas spēlītēs… Šī visa ir liela politiska problēma,” vērtē bijušais deputāts, piebilstot, ka, viņaprāt, nepieciešama cita līmeņa politiskā domāšana. “Šī politiķu paaudze atpaliek no realitātes – nespēj adekvāti un pietiekami ātri reaģēt uz notiekošo. Tāpat mums jāsaprot, ka pasaule ir vienota un valdības lamāšana nelīdzēs. Viss ir mainījies.”

Apgalvojumiem, ka “cenas kaut kad kritīsies”, Leiškalns nekad neesot ticējis. “Ir jāpielāgojas. Ir jāsamierinās ar to, kas notiek apkārt,” uzsver bijušais politiķis, kuram pašam palīdzot bērnībā ieaudzinātais “niķis” izslēgt elektrības slēdzi telpā, no kuras iziet. “Es tādā veidā taupu elektrību, tas man ir ļoti spēcīgs ieradums. Mani kopš mazotnes mācīja taupīt. Lai ietaupītu, tēvs pat pirka iesistas olas, nevis veselas, jo tādas bija lētākas,” atklāj Leiškalns.

Taujāts, cik jaunajā gadā nācies maksāt par gāzes apkuri un elektrību, Leiškalns atzīst, ka nemaz negrib redzēt tos lielos ciparus un rēķinu lietu atstājis sievas Anitas ziņā: “Man bail skatīties tajos rēķinos, ka ar sirdi slikti nepaliek.”

Ko par cenu celšanos un dzīvošanas izdevumu taupīšanu saka citi sabiedrībā zināmi ļaudis, tostarp AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis un ekspremjers Ivars Godmanis, lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!