foto: Edijs Pālens/LETA
Aizokeāna miljonārs grib attiesāt Krasovicku villu
Eksbaņķiera Viktora Krasovicka bērni var zaudēt pajumti Jūrmalā.
Sabiedrība
2022. gada 31. janvāris, 05:39

Aizokeāna miljonārs grib attiesāt Krasovicku villu

Kas Jauns Avīze

Turīgs Krievijas izcelsmes uzņēmējs, ASV pilsonis Aleksandrs Šustorovičs uzsācis tiesvedību ar bijušā "Parex bankas" līdzīpašnieka Viktora Krasovicka ģimeni par "Villu Marta", kas uzskatīta par vienu no vērtīgākajām privātmājām Latvijā.

Šustorovičs prasību Rīgas rajona tiesā pret Krasovicka meitu Aleksandru un dēlu Georgiju iesniedzis pērn 28. septembrī. Tiesa lūgta atzīt un nostiprināt zemesgrāmatā Šustoroviča īpašuma tiesības uz vairāk nekā hektāru lielo zemesgabalu un 2412 kvadrātmetru plašajām ēkām Jūrmalā, Bulduru prospektā 14, 16, 18 un Vidus prospektā 17, turklāt nodot tajā esošo kustamo mantu viņa lietošanā un valdījumā.

Īpašums pārdots, bet ne līdz galam

Nekustamo īpašumu kompānijas "Latvia Sotheby’s International Realty" vadītāja Ilze Mazurenko stāsta, ka uzņēmums bija "Villa Marta" pārdošanas darījuma starpnieks. Īpašums Šustorovičam pārdots par sešiem miljoniem eiro.

foto: Evija Trifanova/LETA
Vairāk nekā desmit gadu laikā "Villas Marta" vērtība krietni kritusies. Vēl 2009. gadā eksperti to lēsa ap 40 miljoniem eiro, bet tagad cena noslīdējusi līdz sešiem miljoniem.

Pirkuma līgums noslēgts jau 2021. gada aprīlī, taču neesot līdz galam izpildīts, jo pēdējā brīdī pārdevēji nolēmuši mainīt līguma nosacījumus, bet pircējs tam nepiekrita. “No aprīļa līdz rudenim centāmies panākt vienošanos starp pircēju un pārdevēju, taču tas neizdevās, un rudenī pircējs vērsās tiesā,” skaidro Mazurenko.

Prasa televizorus un citu mantu

Rīgas rajona tiesa 7. oktobrī lietā piemērojusi prasības nodrošinājumu, ierakstot Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatā aizlieguma atzīmi "Villu Marta" atsavināt un apgrūtināt ar lietu vai saistību tiesībām.

Tāpat tiesa pēc Šustoroviča lūguma apķīlājusi Aleksandras Krasovickas kustamo mantu – mājas kinozāles aprīkojumu, divus televizorus, tenisa treniņa mašīnu, astoņus mēbeļu komplektus, trenažierus, seifu, dizaineru lustras, vilnas un zīda paklājus, kolekcijas tekstilu, traukus, dārza šūpuļkrēslu un citas mēbeles, kas atrodas villā. Šī mantība esot pārdota kopā ar īpašumu, bet patlaban neesot zināms, vai tā joprojām atrodas villā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aleksandra Krasovicka ar dzīvesbiedru, "Mix Media Group" īpašnieku Andreju Feldmani.

Īpašums ar teju gadsimta vēsturi

"Villa Marta" būvēta 1928. gadā, bet 1997. un 1998. gadā pēc pasaulē pazīstamā Latvijā dzimušā baltvācu izcelsmes arhitekta Meinharda fon Gerkāna projekta tai blakus uzbūvētas viesu nama piebūves, tenisa halle un citas ēkas. Pēc pārbūves villa uzdāvināta Krasovicku meitai Aleksandrai, kura aizvien ir tās īpašniece. Vienīgi kā kompleksā esošās tenisa halles īpašnieks zemesgrāmatā reģistrēts Georgijs Krasovickis.

Eksperti 2009. gadā laikrakstam "Dienas Bizness" villas vērtību lēsa ap 40 miljoniem eiro, 2016. gadā tā bija izlikta pārdošanā par 15 miljoniem. Jautāta, kāpēc nedaudz vairāk nekā desmit gadu laikā vērtība samazinājusies līdz sešiem miljoniem eiro, darījumā iesaistītā Mazurenko norāda uz vairākiem iemesliem.

Maz gribētāju, dārga uzturēšana

Pirmkārt, šādiem īpašumiem ir ļoti maz potenciālo pircēju, turklāt klienti no NVS valstīm ir gandrīz izsīkuši. Otrkārt, šis ir liels īpašums, kura uzturēšana ir ļoti dārga, treškārt, vairāku gadu garumā nav notikuši darījumi par tik lielu summu, tāpēc šo darījumu nav bijis iespējas salīdzināt ar kādu līdzvērtīgu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Georgijs Krasovickis 2007. gadā – kadrs no raidījuma "Degpunktā", kad uz Jūrmalas šosejas policija viņu apturēja par pārgalvīgu autovadīšanu.

Ceturtkārt, kā skaidro Mazurenko, īpašums būvēts vairāk nekā pirms 20 gadiem, tāpēc ir daļēji nolietojies. Viens no pirkuma līguma nosacījumiem bijusi tehniskā ekspertīze ēkām, taču to nav izdevies veikt.

Mazurenko nevēlas detalizēti skaidrot, ko tieši pārdevēji gribējuši mainīt jau pēc līguma noslēgšanas, vien atklāj, ka tā bijusi norēķinu kārtība un citi būtiski nosacījumi. Tāpat pārdevējiem neizdevās ar Jūrmalas pašvaldību noslēgt nomas līgumu par ielas – 3. līnijas – posmu, kas iet cauri īpašumam. Par šī posma faktisko iekļaušanu Krasovicku īpašumā gadiem noritējusi tiesvedība.

Kas grib iegūt Krasovicku mantu

Aleksandrs Šustorovičs dzimis 1966. gadā toreizējā PSRS un vēl pusaudža gados kopā ar vecākiem emigrējis uz ASV, kur beidzis Hārvarda universitāti.

Pateicoties tēva, PSRS Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekļa, sakariem, 1988. gadā viņš izveidoja ASV un PSRS kopuzņēmumu "International Academic Publishing", kas ieguva tiesības publicēt ārzemēs Krievijas Zinātņu akadēmijas izdotos darbus. Ar šo biznesu viņa kompānija "Pleiades Publishing" nodarbojas aizvien. Šustorovičs bijis arī vīriešu izklaides žurnāla "Penthouse" krievu versijas izdevējs.

foto: Rob Rich/Everett Collection/ Vida Press
Viens no retajiem Aleksandra Šustoroviča foto, uzņemts 2005. gadā Ņujorkā, ierodoties uz koncertu. Kopā ar viņu – politiķe Džordžeta Mosbahere, kura no 2018. līdz 2021. gadam bija ASV vēstniece Polijā.

Vēlāk ar toreizējā Krievijas atomenerģētikas ministra Viktora Mihailova un ārlietu ministra Andreja Kozireva atbalstu Šustorovičs nodibināja uzņēmumu "Pleiades Group", kuram vajadzēja kļūt par starpnieku Krievijas bagātinātā urāna pārdošanā ASV, tomēr darījums neīstenojās.

Šustorovičs 2000. gadā mēģinājis atbalstīt Džordža Buša priekšvēlēšanu kampaņu, taču Republikāņu partijas priekšvēlēšanu štābs viņa čeku par 250 000 dolāru bez paskaidrojumiem atraidīja. 2016. gadā viņš ziedoja miljonu dolāru prezidenta Donalda Trampa inaugurācijai.

Kādu laiku Šustorovičam bija attiecības ar krievu televīzijas zvaigzni Kseniju Sobčaku. Šobrīd Šustorovičs dzīvo Ņujorkā un ir mākslas menedžmenta kompānijas "IMG Artists" prezidents un izpilddirektors, nereti dēvēts par klasiskās mūzikas oligarhu.