foto: Ivars Soikāns/LETA
Kolēģi neatceras tikšanos ar Līvānu mēru Vaivodu; KNAB sākuši pētīt aizdomīgo komandējumu
Līvānu mērs Andris Vaivods jau divdesmit gadu ieņem šo amatu.
Novadu ziņas
2022. gada 31. janvāris, 05:55

Kolēģi neatceras tikšanos ar Līvānu mēru Vaivodu; KNAB sākuši pētīt aizdomīgo komandējumu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Par Līvānu mēra Andra Vaivoda komandējumu resorisko pārbaudi sācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

"Kas Jauns Avīze" jau rakstīja par Vaivoda komandējuma dīvainībām, kad 3. augustā pusdeviņos no rīta viņa dienesta auto par ātruma pārsniegšanu fotoradars fiksēja Brocēnos, vietā, kur it kā nevajadzētu atrasties. Saskaņā ar komandējuma uzdevumu Vaivods devās uz Rīgu tikties ar Latgales plānošanas reģiona, Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem un piedalīties Reģionālās attīstības centru apvienības valdes sēdē.

Opozīcija prasa izmeklēšanu

Pēc Vaivoda nepārliecinošajiem skaidrojumiem un, iespējams,  veiktajām izmaiņām komandējuma dokumentos ar sūdzību aizdomās par pašvaldības auto izmantošanu personīgām vajadzībām tiesībsargājošajās iestādēs vērsās domes opozīcijas deputāti Jānis Klaužs un Valdis Labinskis.

Iesniedzēji saņēmuši atbildi no KNAB, kuru parakstījusi priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule.

Tajā teikts, ka uzsākta resoriskā pārbaude, par rezultātiem pieņemto lēmumu – kriminālprocesa uzsākšanu vai atteikšanos to uzsākt – iesniedzējus informēs atsevišķi.

Līvānu domes izpilddirektors Uldis Skreivers "Kas Jauns Avīzei" atzīst: “Jācer, ka KNAB ar šo situāciju tiks galā, jo no Vaivoda kunga mēs vaļsirdīgus skaidrojumus par notikušā apstākļiem tā arī neesam saņēmuši un viss šis notikums ir par daudz ievilcies.”

Pretrunas domes protokolā

Vēl vairāk jautājumu liek uzdot Līvānu domes mājaslapā  ievietotā 2021. gada 26. augusta domes sēdes protokolā  Nr. 14 atrodamā informācija. Pēc tās redzams, ka pats mērs ir informējis: “2. augustā Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods tikās ar Preiļu novada domes priekšsēdētāju Āriju Vucānu, lai pārrunātu abu pašvaldību sadarbības jautājumus, kā arī jautājumus par Latgales plānošanas reģiona un biedrības  "Reģionālo attīstības centru apvienība" darbu. “

Saskaņā ar protokolā pausto, 3. augustā Vaivods Rīgā piedalījās minētās biedrības pilnsapulcē, kurā notika valdes vēlēšanas un par priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, par viņa vietniekiem Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa un Vaivods.

Šo domes sēdi, pēc protokola spriežot, vadījis pats Vaivods, un 2. septembrī viņš protokolu arī parakstījis.

 Ņemot vērā, ka ātruma pārsniegšana fiksēt 3. augusta rītā, "Kas Jauns Avīze" tomēr nolēma pārliecināties par Vaivoda vārdu patiesumu. Rezultāts bija pārsteidzošs, jo Reģionālo attīstības centru apvienības mājaslapā atrodama informācija, ko apstiprina arī fotogrāfija, ka sapulce ar vadības pārvēlēšanu patiesībā norisinājusies nevis 3. augustā, bet gan 21. jūlijā.

Preiļu mērs tādu tikšanos neatceras

Atsaucoties uz domes protokolā teikto par tikšanos 2. augustā, "Kas Jauns Avīze" sazinājās ar Preiļu novada domes vadītāju Vucānu. Viņa teiktais ir visai lakonisks: “Es neatceros, ka 2. augustā būtu ticies ar savu kolēģi no Līvānu domes.”

No paša Vaivoda skaidrojumu par šīm neatbilstībām iegūt neizdevās, jo no Līvānu domes sabiedrisko attiecību daļas vadītājas saņēmām vien atbildi, ka “minētie fakti neatbilst patiesībai”.

Tikmēr Līvānos runā, ka, iespējams, Vaivods pats pie dienesta auto stūres nemaz nav bijis un tas varētu būt uzticēts vienam no viņa znotiem, kura tuvinieki dzīvo tieši Saldus novadā.