foto: LETA
Feldmans: Covid-19 ierobežojumu mazināšana primāri jāsāk ārtelpās
Sabiedrība
2022. gada 27. janvāris, 18:17

Feldmans: Covid-19 ierobežojumu mazināšana primāri jāsāk ārtelpās

Jauns.lv / LETA

Līdz ar prognozēto Covid-19 jaunā paveida omikrona izplatības samazināšanos plānotie Covid-19 ierobežojumu mazināšanas pasākumi būtu jāsāk ārtelpās un tikai tad - iekštelpās, pauda Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis, Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norādīja Feldmans, būtiski izvērtēt, vai ierobežojumiem ārtelpās ir kāds pamats, jo tie šobrīd paredz, ka ārā vienuviet var pulcēties līdz 20 personām, savukārt iekštelpās - līdz 10 personām.

Feldmans norādīja, ka būtu nepieciešams mainīt noteikumus attiecībā uz pieejamo platību publiskās vietās. Piemēram, stāvkoncertos un vai citos masveida pasākumos, pulcēšanās ierobežojumi varētu saglabāties, taču tos varētu mainīt attiecībā uz tirdzniecības vietu pieejamo platību cilvēkiem, kuriem nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Piemēram, pašlaik Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka apmeklētājiem, kuriem nav kāds no minētajiem sertifikātiem, pieejamā platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem. Attiecīgi, palielinot apmeklētājiem pieejamo sarkano zonu platību līdz, piemēram, 3000 kvadrātmetriem, tiktu atvieglota dzīve gan komersantiem, gan iedzīvotājiem, atzīmēja Feldmans.

Vienlaikus deputāts uzsvēra, ka brīdī, kad omikrona vilnis norimsies, ir jāņem vērā sabiedrības nogurums kopumā, kā rezultātā būs novērojama arī vēlme ļoti strauji iziet no ierobežojumiem.

"Ir jāmaina apstākļi, un skaidrs, ka mūsu sabiedrība nav izolēta no citām valstīm. Cilvēki aktīvi seko līdzi, kāda stratēģija ir izvēlētā citās valstīs, piemēram, Igaunijā. Manuprāt, ilgākā termiņā mums nebūs būtiskas atšķirības attiecībā uz ierobežojumiem Baltijas valstu starpā, bet tās varētu būt ar pāris nedēļu nokavēšanos," uzskata Feldmans.

Viņš aicina valdību dinamiski pieņemt tālākos lēmumus, "lai bilde būtu skaidra jau līdz februāra beigām", kad mēneša vidū prognozējams augstākā Covid-19 pandēmijas viļņa saslimstība.

Jau ziņots, ka, norimstot Covid-19 jaunā paveida "omikrona vētrai", plānots pakāpeniski atcelt ārkārtējo situāciju un arī drošības pasākumus, teikts veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) izplatītajā paziņojumā presei.Tajā viņš skaidro, ka, ja vīruss nesagādās nepatīkamus pārsteigumus, varēs sākt gatavoties drošai un brīvai vasarai.

Kā atklāja Veselības ministrijā (VM), ministrija ir sākusi darbu pie drošības pasākumu atcelšanas plāna, kuru iecerēts pakāpeniski ieviest pēc šā brīža Covid-19 uzliesmojuma beigām.

Zinātnieku modelētās prognozes liecina, ka augstākā Covid-19 pandēmijas viļņa saslimstība gaidāma februāra vidū.

Pēc omikrona viļņa pārvarēšanas plānots saglabāt pamata drošības pasākumus - piemēram, medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru valkāšanu, distances ievērošanu, sertfikātu izmantošanu, nosakot maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu liela mēroga pasākumos.

VM skaidro, ka Covid-19 vīruss nepazudīs un pēc vasaras miera perioda tas var atgriezties rudenī. Tāpēc Pavļuts rosina Operatīvās vadības grupai sākt darbu pie pandēmijas rudens attīstības scenārija, lai uzlabotu nozaru spēju savlaicīgi reaģēt un veiksmīgi strādāt ar nepieciešamajām drošības prasībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās