Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ķekavas muzejā šobrīd var ieraudzīt Rīgas porcelāna brīnumainos rakstus.

Iespaidīgā Rīgas porcelāna izstāde ““Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts” Ķekavas muzejā

Ķekavas Novadpētniecības muzejā apskatāma jaunā baldonieša Teo Ralfa Jēkabsona kolekcijas izstāde “Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts”, kas piedāvā ielūkoties kādreiz slavenās ...

Kultūra

FOTO: Ķekavā apskatāma unikāla izstāde ar "bērnības garšu"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ķekavas Novadpētniecības muzejā līdz 26. februārim ir apskatāma jaunā baldonieša Teo Ralfa Jēkabsona kolekcijas izstāde “Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts”, kas piedāvā ielūkoties kādreiz slavenās Rīgas porcelāna un fajansa rūpnīcas trauku daudzveidībā, kā arī apskatīt priekšmetus no trauku tapšanas procesa – skices, uzlīmes un ģipša formas. Īpašs stūrītis izstādē veltīts aiz muzeja logiem valdošajai ziemai, kurā apskatāmi tumši zilie kobalta trauki.

FOTO: Ķekavā apskatāma unikāla izstāde ar "bērnība...

Daudzas izstādē redzamās trauku formas ir pārņemtas no Kuzņecova fabrikas, kas darbojās līdz Otrajam pasaules karam, bet lielāko vairumu ekspozīcijā redzamo mākslinieki radījuši 20. gadsimta septiņdesmitajos-deviņdesmitajos gados.

Kolekcijas veidotājs un īpašnieks vēl ir skolnieks un pašlaik mācās Baldones vidusskolas 12. klasē. Interese par Rīgas porcelāna un fajansa fabrikas produkciju viņam ir jau no agras bērnības, bet kolekcijas veidošana iesākta 2015. gadā. Šobrīd tā sastāv no vairāk nekā 1000 dažādu veidu porcelāna un fajansa traukiem - tējas, kafijas, pusdienu servīzēm, krūzītēm, vāzēm, figūriņām un citiem izstrādājumiem.

Jauns.lv jau rakstīja, ka viņa kolekcijas aizsākums meklējams no laika, kad viņš no vecvecmāmiņas Viktorijas un vecmāmiņas māsas Antoņinas, kura savulaik strādājusi Rīgas porcelāna rūpnīcā par apgleznotāju, mantojumā saņēma Rīgas porcelānu.
Senākie baldonieša kolekcijas priekšmeti saistās ar Kuzņecova un Jesena ražojumiem 19./20. gadsimta mijā, bet jaunākā daļa – ar pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad, izstaigājot likvidētās Rīgas porcelāna fabrikas (tagad – tirdzniecības centrs „Akropole”) pamestos korpusus, ieraudzītas neapgleznoto porcelāna trauku kaudzes.

Veidojot savu kolekciju, Baldones skolēns nonācis pie atziņas, ka šie trauki, kas nereti glabājušies viesistabas trauku skapī un lietoti tikai īpašās svētku reizēs, nu veido savdabīgu „bērnības garšu”, tādu kā nerakstītu vēsturisko atmiņu.

Teo Ralfa Jēkabsona kolekcija liecina par fascinējošajiem Rīgas porcelāna rakstiem un formām.

Teo Ralfa Jēkabsona Rīgas porcelāna kolekcija

Baldones vidusskolas 12. klases skolnieks Teo Ralfs Jēkabsons ir lielas vēsturiskā un leģendārā Rīgas porcelāna kolekcijas īpašnieks, kurš to netur ...

Interesanti, ka pēc vidusskolas beigšanas jaunais baldonietis iecerējis studēt vēsturi un ķīmiju, un tas saistās ar porcelānu: vēsturi vēstures dēļ, bet ķīmiju tādēļ, lai izprastu porcelāna tapšanas brīnumu.

Jāpiebilst, ka pērn Teo Ralfa Jēkabsona kolekcijas izstādes bija vērojamas arī Baldones un Olaines muzejos. Bet katra izstāde ir īpaša un nekādā gadījumā nav iepriekšējās kopija, jo kolekcionāram vēl ir daudz ko rādīt un stāstīt.

Kopš vasaras desmitkārtīgi cēlušās Rīgas porcelāna rūpnīcā padomju gados ražoto tējas/kafijas servīžu cenas.

Rīgas porcelāna rūpnīcas tējas/kafijas servīzes

Kopš vasaras, dažu mēnešu laikā Igaunijā burtiski debesīs uzkāpušas pirms 25 gadiem likvidētās Rīgas porcelāna rūpnīcā ražoto tējas/kafijas servīžu cenas. ...

Dace Blūma. Servīze “Auseklis”, piedāvājums ražošanai, Rīgas Porcelāna rūpnīca, 20. gs. 80. gadu beigas.

Rīgas porcelāns Jelgavas muzejā

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā skatāma izstāde “Rīgas porcelāns”, kas veltīta porcelāna mākslas un ražošanas procesam Latvijā 20. ...

 

foto: Publicitātes foto
Ķekavas Novadpētniecības muzejā apskatāma izstāde “Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts”, kas atklāj Rīgas Porcelāna fabrikas fascinējošos izstrādājumus.
Ķekavas Novadpētniecības muzejā apskatāma izstāde “Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts”, kas atklāj Rīgas Porcelāna fabrikas fascinējošos izstrādājumus.