Sabiedrība
2022. gada 19. janvāris, 21:50

Covid-19 inficēto rekords. Infektologs Uga Dumpis skaidro, ar ko jārēķinās

Jauns.lv / LETA

Situācija slimnīcās pasliktināsies ne tikai ar Covid-19, bet arī citu slimību pacientiem, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" prognozēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Viņš pauda, ka patlaban no slimnīcās ārstētajiem lielākā daļa vēl ir delta paveida pacientu, tomēr stacionāros ir arī omikrona paveida Covid-19 pacienti, kuru stacionēšanas procents gan esot zemāks.

Dumpis izcēla, ka tieši pacientiem ar hroniskām slimībām, inficējoties ar Covid-19, varētu pasliktināties veselības stāvoklis, kas savukārt ir risks slimnīcām.

"Jāsaprot, ka vienlaicīgi slimo milzīgs skaits Latvijas iedzīvotāju, un jebkura vīrusa infekcija var pasliktināt hroniskas slimības. Tā kā, protams, situācija slimnīcās pasliktināsies un ne tikai uz šo tā saucamo kovida gultu rēķina, bet arī uz citu - ne kovida pacientu rēķina," sacīja profesors.

Infektologs atturējās prognozēt precīzu stacionēto skaita pieaugumu, proti, kad slimnīcās varētu būt ievietoti 800 pacienti ar Covid-19, kas, pēc veselības ministra iepriekš paustā, nozīmētu stingrāku epidemioloģisko ierobežojumu ieviešanu no valdības puses. Viņš norādīja, ka, ja skatās uz dažādu Eiropas valstu piemēriem, situācija ir ļoti atšķirīga.

Atbildot uz jautājumu par 12 līdz 18 gadu vecu jauniešu vakcināciju pret Covid-19, Dumpis atzīmēja, ka patlaban nav plānots steigties ar lēmumu atļaut balstvakcinēties arī šī vecuma personām, jo tas neatrisinās pusaudžu saslimstības problēmu.

"Es domāju, ka mēs gaidīsim Eiropas Zāļu aģentūras lēmumu, un tas varētu būt par 16-18 gadīgiem pusaudžiem. Bērnu situācija un vakcinācija tomēr ir savādāka nekā citu vecuma grupu vakcinācija. Tajā pašā laikā es gribētu uzvērt, ka balstvakcinācija pārējiem tiešām ir ļoti, ļoti nepieciešama," uzsvēra Dumpis.

Kā ziņots, Latvijas slimnīcās otrdien ievietoti 75 Covid-19 pacienti, savukārt 56 sasirgušie izrakstīti, kopējam pacientu skaitam stacionāros augot no 645 līdz 654 pacientiem, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija.

No stacionētajiem pacientiem 574 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 80 - ar smagu slimības gaitu. Kopumā līdz šim no slimnīcām Latvijā izrakstīti 24 410 Covid-19 pacienti.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien valdības sēdē skaidroja, ka aptuveni ceturtdaļa no Covid-19 hospitalizētajiem slimnīcā ir ar citu pamata diagnozi.

Tāpat vēstīts, ka otrdien Latvijā konstatēti 5082 jauni Covid-19 gadījumi un reģistrēti 17 ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā palielinājies no 1570,9 līdz 1742,4 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.