foto: Twitter: ugunsdzeseji
Noskaidrota ķīmiskā viela, kas atrasta atkritumu šķirošanas laukumā Rumbulā; savākšanas darbi ir pabeigti
Ap plkst. 11 VUGD saņēma izsaukumu uz Getliņu ielu Rumbulā, kur atklātā teritorijā bija konstatēta ķīmiskas vielas noplūde.
Sabiedrība
2022. gada 18. janvāris, 15:41

Noskaidrota ķīmiskā viela, kas atrasta atkritumu šķirošanas laukumā Rumbulā; savākšanas darbi ir pabeigti

Jauns.lv / LETA

Rumbulas poligonā "Eco Baltia vide" nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanas smagajā transportlīdzeklī konstatētā viela, visticamāk, ir veselībai kaitīgs kodīgs sārms - kālija hidroksīds, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Jalinska.

Viņa pastāstīja, ka incidents Getliņu ielā Rumbulā, kur šodien atklātā teritorijā konstatēta ķīmiskas vielas noplūde, ir saistīts ar SIA "Eco Baltia vide" nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanas smago transportlīdzekli. Transportlīdzeklim šopēcpusdien ierodoties Rumbulas atkritumu apsaimniekošanas poligonā no atkritumu tvertnes parādījušies nezināmas izcelsmes garaiņi.

Kā ķīmiskā viela nonāca atkritumos?

Šodien vides apsaimniekošanas uzņēmumam SIA “Eco Baltia vide”, veicot nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanas maršrutu Piņķos, tika konstatēts, ka kādā no juridisko personu adresēm pie sadzīves atkritumiem bija novietotas burkas, kas, atbilstoši sniegtajam pakalpojumam, tika savāktas transportēšanai uz poligonu. Tajās bijusi tobrīd vēl nezināma ķīmiska viela, kura atkritumu savākšanas transportā pēc sapresēšanas un saskarsmes ar mitrumu sākusi gruzdēt, Jauns.lv informēja uzņēmuma pārstāvji.

Darbinieki, kuri veica maršrutu, stingri ievērojot ugunsdrošības prasības, atkritumu gruzdēšanu novērsuši, taču pa ceļam tā atjaunojusies. Drošības nolūkos pieņemts lēmums atkritumus nevest uz poligonu, kur bija paredzēts to gala mērķis, bet uz uzņēmuma šķirošanas laukumu, kura platība ļauj atkritumus drošā vidē izbērt un gruzdēšanu novērst pilnībā.

Abiem darbiniekiem, kas atradās automašīnā, kļuvis slikti, tāpēc izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Jalinska informēja, ka atkritumu tvertnē atrastas ķīmiskās vielas viena litra stikla taras iepakojumā. Pēc VUGD sniegtās informācijas, tur bijušas aptuveni desmit burkas ar minēto vielu. Atsevišķas no tām ir plīsušas, izraisot vielas nonākšanu kopējā atkritumu masā. Pēc uzrakstiem uz taras, secināms, ka tajās esošā viela ir kālija hidroksīds - kodīgs sārms, kas ir bīstams un kaitīgs veselībai.

Savākšanas darbi pabeigti

VUGD informē, ka ķīmiskās vielas savākšanas darbi ap plkst. 15 notikuma vietā Getliņu ielā tika pabeigti. 

Patlaban viela ir savākta konteineros, par kuru utilizāciju lems objekta pārstāvji. 

Jau vēstīts, ka Rumbulā otrdien atkritumu šķirošanas laukumā burkās atrasta ķīmiska viela un evakuēti septiņi cilvēki, no kuriem divi nodoti mediķiem.

Ap plkst. 11 VUGD saņēma izsaukumu uz Getliņu ielu Rumbulā, kur atklātā teritorijā bija konstatēta ķīmiskas vielas noplūde.

NMPD pavēstīja, ka mediķi snieguši palīdzību un nogādājuši ārstniecības iestādē divas personas ar aizdomām par saindēšanos ar ķīmiskajām vielām. Abu hospitalizēto stāvoklis esot stabils un viņi ir pie samaņas.

Notikuma vietā pie mediķiem vērsās arī viens ugunsdzēsējs, kurš pēc palīdzības saņemšanas darbu notikuma vietā turpināja.

SIA “Eco Baltia vide” atgādina, ka arī iedzīvotājiem un uzņēmumiem jāievēro noteiktas prasības sevis radīto atkritumu apsaimniekošanā. Nepadomājot par sekām un neievērojot valstī noteiktās vides un atkritumu apsaimniekošanas prasības, var tikt radīti būtiski veselības draudi ne vien pašam, bet arī citiem cilvēkiem, kuri pēcāk uzņemas rūpi par atkritumu nogādāšanu tālākai apstrādei vai noglabāšanai poligonā.