foto: Sintija Zandersone/LETA
83% Baltijas iedzīvotāju uztrauc klimata pārmaiņas
Sabiedrība
2022. gada 10. janvāris, 11:11

83% Baltijas iedzīvotāju uztrauc klimata pārmaiņas

Jauns.lv / LETA

Baltijā 83% iedzīvotāju uztrauc klimata pārmaiņas, bet 45% uztrauc vides piesārņojums, pavēstīja "SEB bankā", atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā secināts, ka Baltijas valstu iedzīvotājus visvairāk uztrauc gaisa un ūdens piesārņojums, mežu izciršana, klimata pārmaiņas un slikta atkritumu apsaimniekošana.

Vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju atzīmē, ka vismaz viena no minētajām vides problēmām jau tagad ietekmē viņus personīgi vai ietekmēs nākotnē. Tomēr tieši Latvijā ir visvairāk to respondentu, kuri uzskata, ka ikviena cilvēka rīcība var reāli palīdzēt risināt vides problēmas, pauž bankā.

Pēc aptaujas datiem, vairāk nekā 60% aptaujāto Latvijā uzskata, ka ikviens cilvēks ar savu rīcību var palīdzēt risināt vides problēmas, kamēr 20% pauž pretēju viedokli.

Tāpat aptaujā apmēram 9% respondentu Latvijā min, ka visas tagad notiekošās izmaiņas ir pašas dabas ietekmētas, tāpēc cilvēka iesaiste, lai kaut ko uzlabotu, nav nepieciešama, bet 4% domā, ka cilvēce neko nevar izdarīt apkārtējās vides labā, jo ir jau par vēlu.

Lietuvā aptuveni puse iedzīvotāju uzskata, ka ikviens ar savu rīcību var palīdzēt risināt vides problēmas, 30% uzskata, ka viens cilvēks ar savu rīcību neko nevar ietekmēt, 9% uzskata, ka viss notiek pats par sevi, bet 4% domā, ka ir jau par vēlu kaut ko darīt, lai uzlabotu situāciju.

Savukārt Igaunijā, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, visvairāk ir to iedzīvotāju, kuri uzskata - viens cilvēks neko nevar izdarīt dabas labā (33%), kā arī to, kuri sliecas domāt, ka visas izmaiņas ir dabiskas (11%).

Pie Ministru kabineta cilvēki protestē pret klimata nevienlīdzību

Šodien, 24. septembrī iepretim Ministru kabineta ēkai aptuveni 30 cilvēki mēģināja pievērst uzmanību klimata nevienlīdzībai.

gallery icon
46

"SEB bankas" Ilgtspējas attīstības vadītājs Latvijā Viktors Toropovs norāda, ka liela daļa cilvēku izvēlas neko nedarīt, lai situāciju mainītu, jo domā, ka viņu ieguldījums neko nevar ietekmēt. Kaut gan realitātē visi var rīkoties atbildīgāk, lai mazinātu pašu dzīvesveida ietekmi uz vidi. Ļoti bieži iedzīvotāji vienkārši nezina, kas būtu jādara, lai dzīvotu videi draudzīgāk. 

Tāpēc "SEB banka" radījusi lietotni "ManaEkopēda| SEB", kurā jebkurš var ne tikai aprēķināt sava dzīvesveida ietekmi uz vidi - savu oglekļa pēdu - bet arī smelties iedvesmu, kā dzīvot ilgtspējīgāk. Lietotne ir pieejama visiem - gan "SEB bankas" klientiem, gan tiem, kuri nav "SEB bankas" klienti. Tā ir bezmaksas un to var lejupielādēt "Google Play Store" un "App Store".

Iedzīvotāju aptauju, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, veica uzņēmums "Norstat", un tajā piedalījās 3000 Baltijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aktīvisti Rīgā cenšas atvērt apkārtējo acis klimata pārmaiņām veltītā gājienā

Šodien Rīgas centrā norisinājusies publiska akcija "Globālais streiks nākotnei", kuras mērķis ir aktualizēt klimata pārmaiņu radītās problēmas. Pasākums ir daļa ...

gallery icon
28