foto: Juris Rozenbergs
FOTO: kā šobrīd izskatās vēsturiskā Rīgas cirka ēka
Vēsturiskās konstrukcijas tiks saglabātas kā pastāvoša vēstures liecība.
Sabiedrība
2022. gada 7. janvāris, 11:04

FOTO: kā šobrīd izskatās vēsturiskā Rīgas cirka ēka

Jauns.lv

Vēsturiskās Rīgas cirka ēkas atjaunošana atrodas saudzīgās demontāžas fināla taisnē, un šajā būvniecības fāzē ar pietāti pret vēsturiskajām vērtībām tiek demontēti dažādu laikmetu uzslāņojumi, ir atsegti un daļēji izbūvēti ēkas pamati, kā arī tiek gatavotas konstrukcijas jaunā kupola uzstādīšanai.

Jauns.lv devās aplūkot, kā vēsturiskā un laika zoba sagrauztā cirka ēka un tās kupols izskatās šobrīd.

Kā aģentūru LETA vēl septembrī informēja Rīgas cirka pārstāve Zane Volkinšteine, līdz 2022. gada augustam paredzēta arēnas pārbūve, izveidojot kupola balsta konstrukcijas un gaisa akrobātikas iekares punktus.

Vēsturiskās konstrukcijas tiks saglabātas kā pastāvoša vēstures liecība.

Rīgas cirka ēka ar demontēto kupolu

Vēsturiskās Rīgas cirka ēkas atjaunošana atrodas saudzīgās demontāžas fināla taisnē, un šajā būvniecības fāzē ar pietāti pret vēsturiskajām vērtībām tiek demontēti dažādu laikmetu ...

gallery icon

Tuvākajos mēnešos tiks veikti energoefektivitātes, siltumizolācijas un ventilācijas darbi, tostarp arēnā izbūvēta siltā grīda. Paredzēta arī daļēja fasādes atjaunošana.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) uzsvēra, ka Rīgas cirka vēsturiskajai ēkai šogad aprit 133 gadi.

Viņaprāt, sasniegts cienījams vecums publiskai ēkai, kurā ilgu gadu garumā ik dienu plašai publikai izrādīta ne vien cirka māksla, bet arī kino, notikuši koncerti un citi publiski pasākumi, tostarp pat valdības ierēdņu kopsapulces.

Ministrs akcentēja, ka gadu laikā arēnas ēka bija nolietojusies, un tā pirms darbu sākšanas vairs neatbilda nedz estētiskajām, nedz mūsdienīga cirka, nedz arī drošības prasībām.

Viņš norādīja, ka pēc valsts īpašumtiesību jautājuma sakārtošanas uz Rīgas cirka ēkām Kultūras ministrija (KM) šeit darbus 2017. gada sākumā sāka ar vēsturiskās ēkas fasādes nostiprināšanu, Merķeļa ielas ieejas zonas sakārtošanu un starptautiska metu konkursa rīkošanu ēkas atjaunošanai un teritorijas attīstības vīzijas noskaidrošanai.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka KM ir izmantojusi katru iespēju, lai piesaistītu finansējumu šīs vēsturiskās ēkas atjaunošanai, kas ir unikāla ne vien Baltijā, bet Eiropas valstu mērogā.

Rīgas cirkā atrod vēstures liecības

Rīgas cirka pārstāve pavēstīja, ka atjaunošanas procesā atrastas arī dažādu laikmetu liecības - vairāk nekā gadsimtu senas izrāžu programmiņas, ar roku gleznoti reklāmplakāti no starpkaru perioda, ideoloģisko sistēmu plakāti ar uzsaukumiem, kā arī zem esošās sienu apdares atrastas agrīnāku laiku apdares elementi un ornamenti.

Visi atradumi, konsultējoties ar nozares ekspertiem, tiks saglabāti.

Arī pārbūves procesā demontētie materiāli un ēkas fragmenti, kam piemīt kultūrvēsturiska vērtība, tiek saglabāti atkārtotai izmantošanai ēkas eksterjerā vai interjerā, kā arī izstādīšanai ar cirka vēsturi saistītā ekspozīcijā.

Runājot par iekļaušanos termiņos, VSIA "Rīgas cirks" valdes locekle Liene Pērkone min, ka patlaban darbi norit pēc plāna un pat grafiku nedaudz apsteidz.

Līdzšinējo darbu laikā atklātas arī dažādas iepriekš nezināmas detaļas par ēkas tehnisko stāvokli.

Par Rīgas cirka vienīgo valdes locekli 29. decembrī tika apstiprināta līdzšinējā cirka stratēģiskās attīstības vadītāja Māra Pāvula, kas jaunos darba pienākumus sāka pildīt no 3.janvāra.

Pāvula izraudzīta atklātā konkursā trīs pretendentu konkurencē. Viņa vairākus gadus strādājusi arī kā Rīgas cirka skolas vadītāja, bijusi biedrības "Sansusī" valdes locekle un producente - mākslas rezidenču programmas vadītāja, kā arī projektu vadītāja un producente vairākās citās nevalstiskajās organizācijās, tostarp Beļģijā un Francijā.

Kamēr Rīgas cirka ēka tiek pārbūvēta, cirka izrādes notiek dažādās Rīgas kultūrtelpās, savukārt Rīgas cirka skolas nodarbības norit Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25.