foto: Juris Rozenbergs
Aktieris Andris Bērziņš bez Covid-19 sertifikāta svētkos izklaidē pansionātu iemītniekus
Jauns.lv mēģināja sazināties ar Bērziņu, lai vaicātu, kā viņš realizējis piedalīšanos pasākumā, ņemot vērā viņa attieksmi pret Covid-19 vakcīnām.
Sabiedrība
2022. gada 11. janvāris, 05:33

Aktieris Andris Bērziņš bez Covid-19 sertifikāta svētkos izklaidē pansionātu iemītniekus

Jauns.lv

Pandēmijas apstākļos dzīvojam jau otro gadu, taču ik pa laikam ir novērojams, ka joprojām neesam iemācījušies ar atbildību izturēties pat pret tiem, kuri Covid-19 riskiem ir pakļauti visvairāk - pensionāriem. Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", aktieris Andris Bērziņš, kurš labi zināms kā vakcīnu pretinieks, nesen bez Covid-19 sertifikāta kāpa uz skatuves, lai svētkos izklaidētu pensionārus.

Aģentūra LETA 4. janvārī ziņoja, ka ar jauno Covid-19 omikrona paveidu ir saslimuši visi 16 Limbažu novadā esošās veco ļaužu mītnes “Sprīdīši” iemītnieki.

“Sprīdīšu” vadītājas pienākumu izpildītāja Ilze Elste informēja, ka 14 no klientiem ir vakcinēti pret Covid-19, savukārt divi ir kategoriski atteikušies no vakcinācijas.

Elste atzina, ka Ziemassvētkos viens no klientiem bez atļaujas visu diennakti bija devies svinēt svētkus ārpus pansionāta. Viņam vienam no pirmajiem bija pozitīvs Covid-19 tests.

Savukārt gada nogalē Covid-19 omikrona paveids tika atklāts arī vienai no aprūpētājām. Tieši ar šiem gadījumiem pansionāta vadība izvēlas skaidrot slimības uzliesmojumu. “Laimīgā kārtā visiem klientiem slimība norit viegli vai vispār bez simptomiem. Aprūpētājiem, kuriem slimības gaita norit bez simptomiem, lai pasargātu no saslimšanas mājiniekus, ir nodrošināta dzīvošana uz vietas veco ļaužu namā,” sacīja Elste.

Taču kāda cita epizode saistībā ar šo un divām citām veco ļaužu mītnēm, liek šaubīties, ka pansionātos līdz galam tiek ievēroti ar Covid-19 saistītie piesardzības pasākumi un pat Ministru kabineta (MK) noteiktais. 

Andris Bērziņš uz skatuves kāpis ar negatīvu testu

Portāls Lsm.lv iepriekš ziņoja, ka aprūpes centra “Sprīdīši” un vēl divu pansionātu iemītniekiem svētkos ticis sarīkots īpašs pasākums Pociema Kultūras namā.

Tur uzstājies pazīstamais aktieris Andris Bērziņš, kurš jau labu laiku neslēpj, ka ir vakcīnu pretinieks.

Tā kā šādas kultūras norises saskaņā ar MK noteikumiem kopš 15. novembra drīkst rīkot tikai “zaļajā režīmā” (izslimošanas vai vakcinēšanās sertifikāts), rodas jautājums: aktieris ir izslimojis, vai tomēr sapotējies pret Covid-19 un attiecīgi uzrādījis kādu no sertifikātiem?

Šādi uz jautājumiem par notikušo svētku pasākumu atbildēja Pociema Kultūras nama vadītāja Aija Romancāne: “Pansionāta “Pērle” organizētajā pasākumā, kurš notika Pociema kultūras namā, tika ievēroti visi epidemioloģiskās drošības pasākumi.”

Taču to, vai aktieris Bērziņš uzrādījis izslimošanas vai vakcinēšanās sertifikātu, kultūras nama vadītāja atteicās komentēt: “Attiecībā uz jūsu jautājumu, es neesmu tiesīga sniegt informāciju par trešās personas medicīnas datiem un pārkāpt cilvēka privātuma tiesības.”

Nedz uzrunāto pansionātu vadība, nedz Pociema Kultūras nama vadītāja pagaidām nav informējusi par to, cik tieši cilvēku piedalījās šajā svētku pasākumā.

Protams, tika mēģināts sazināties ar Bērziņu, lai vaicātu, kā viņš realizējis piedalīšanos pasākumā, ņemot vērā viņa attieksmi pret Covid-19 vakcīnām. Atbildi sniedza aktiera dzīvesbiedre Inese Gūtmante, apgalvojot, ka Bērziņš pirms skatuves ieņemšanas uzrādījis negatīvu testu un ne pirms, ne pēc tā nav juties slims.

Paula un Bērziņa dzejas un dziesmu programma “Es šonakt sēdēšu uz jumta”

2019. gada 27. augustā Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, izskanēja Maestro Raimonda Paula un aktiera Andra Bērziņa jaunā dzejas un dziesmu programma ...

gallery icon
80

Nedaudz mulstot par kultūras nama vadītājas drošo apgalvojumu, ka viss tomēr noticis, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, nācās vērsties Kultūras ministrijā (KM) ar lūgumu skaidrot – vai šāda formāta pasākums (kāds tas aprakstīts medijos) drīkst notikt, ja mākslinieks uzrāda vien negatīvu Covid-19 testu?

“Publisks pasākums var notikt tikai epidemioloģiski drošajā režīmā, t.i., visiem – gan organizatoriem, gan dalībniekiem – māksliniekiem, gan apmeklētājiem jābūt ar derīgu vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikātu. Nav izņēmumu attiecībā uz māksliniekiem,” norādīja KM Sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Lai tur vai kā, pansionāta “Sprīdīši” vadība saista slimības uzliesmojumu tieši ar sākumā minētajiem incidentiem, kad kāds no iemītniekiem neatļauti devies svinēt svētkus ārpus pansionāta un kādam no darbiniekiem konstatēts Covid-19.

Šādi liek spriest arī ziņas, ka vismaz pagaidām par slimības izplatīšanos neziņo pārējie divi svētku pasākumā iesaistītie pansionāti.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!