foto: LETA (Zane Bitere)
Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos igauņu režisora Pedajasa iestudējums "Pavasaris"
Dailes teātris.
Kultūra
2022. gada 3. janvāris, 19:23

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos igauņu režisora Pedajasa iestudējums "Pavasaris"

Jauns.lv / LETA

Janvāris Dailes teātris sāksies ar diviem starptautiskiem projektiem un 12.janvārī pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Pavasaris", kur par pamatu izmantots Oskara Lutsa romāna dramatizējums un kuru veidojis igauņu režisors Prīts Pedajass.

Kā informēja Dailes teātra pārstāve Agnese Vārpiņa, "Pavasaris" ir humora pilns un aizkustinošs stāsts par draudzību un lauku jauniešu skolas dzīvi, rakstnieka Lutsa skolas gadiem ciema baznīcas skolā, igauņu nacionālās atmodas laikā - 20.gadsimta sākumā. Lutsa romāns "Pavasaris" atzīts par otro nozīmīgāko literāro darbu Igaunijā.

Izrādē piedalās plašs aktieru ansamblis: Lauris Subatnieks, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks, Kristīne Nevarauska, Aldis Siliņš, Niklāvs Kurpnieks, Mārtiņš Upenieks, Gints Andžāns, Juris Strenga, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Lidija Pupure, Anete Krasovska, Ērika Eglija-Grāvele, Milēna Miškēviča, Katrīna Griga, Kārlis Arnolds Avots un Inga Seņkāne.

Lauris Dzelzītis monoizrādē „Līgavainis”

gallery icon

Vārpiņa norādīja, ka 26.janvārī Dailē gaidāma pirmizrāde nākamajam starptautiskajam projektam - "Izrāde, kas saiet sviestā". Iestudējums "Izrāde, kas saiet sviestā" teātrī tiek veidota kā Londonas Vestendas "Mischief Theatre" oriģinālizrādes "The Play That Goes Wrong" replika, tās izveidi kopā ar Dailes aktieriem un tehnisko komandu vada "Mischief Theatre" režisore Eimija Mārčanta.

Teātra pārstāve atzīmēja, ka šī Henrija Luisa, Džonatana Sēra un Henrija Šīlda luga 2015.gadā ieguva prestižo Lorensa Olivjē balvu kā gada labākā komēdija. "The Play That Goes Wrong" izrādīta jau vairāk nekā 30 pasaules valstīs, tostarp guvusi panākumus Brodvejā.

Iepazīstinot ar darba saturu, Vārpiņa pavēstīja, ka luga stāsta par kādas universitātes drāmas pulciņu un viņu iestudējuma "Slepkavība Haveršamas muižā" pirmizrādi, kuras laikā greizi noiet pilnībā viss - rekvizīti neturas pie sienām, aktieri aizmirst tekstu, pat iebrūk skatuves grīda. Par spīti "force majeure" apstākļiem, drāmas pulciņa entuziasti apņēmušies izrādi nospēlēt līdz galam.

Lomas iestudējumā atveido Mārtiņš Upenieks vai Lauris Subatnieks, Andris Bulis vai Kārlis Arnolds Avots, Ieva Segliņa vai Kristīne Nevarauska, Imants Strads vai Artis Robežnieks, Toms Veličko vai Kaspars Dumburs, Anete Krasovska vai Ērika Eglija-Grāvele, Gints Andžāns vai Niklāvs Kurpnieks, vai Gints Grāvelis.

Izrāde "Smiļģis" Dailes teātrī

Dailes teātrī trešdienas vakarā izrādes “Smiļģis” otrā cēliena laikā uz skatuves nogāzās lielizmēra dekorācija, liecina ieraksti sociālajos tīklos. Izrāde tika ...

gallery icon

Ieskats Dailes teātra izrādē "Esiet sveicinātas, skumjas"

Ieskats Dailes teātra izrādē "Esiet sveicinātas, skumjas".

gallery icon

Regnāra Vaivara iestudējuma "Trīs draugi" pirmizrāde Dailes teātrī 2021. gada 2. oktobrī

gallery icon