foto: Publicitātes
Rīgas cirka vadītājas amatā apstiprināta Māra Pāvula
Māra Pāvula.
Politika
2021. gada 29. decembris, 10:57

Rīgas cirka vadītājas amatā apstiprināta Māra Pāvula

Jauns.lv

Kultūras ministrijas konkursā uz VSIA "Rīgas cirks" valdes locekļa amatu uzvarējusi Rīgas cirka līdzšinējā stratēģiskās attīstības vadītāja Māra Pāvula. Jaunievēlētā valdes locekle amata pienākumus sāks pildīt no 3. janvāra, kad Rīgas cirka šābrīža vadītāja Liene Pērkone būs nolikusi savas pilnvaras.

Māra Pāvula ar cirka jomu saistīta jau vairāk nekā desmit gadus. Bakalaura studiju laikā (LKA) pievērsusies cirkam no zinātnieciski pētnieciskās puses, bet vēlāk, maģistra studiju programmā laikmetīgā cirka dzimtenē Francijā studējot starptautisko sadarbību un strādājot ar dažādām cirka apvienībām, guvusi praktisku pieredzi cirka izrāžu producēšanā, cirka žurnālistikā un citās ar nozari saistītās sfērās. Jau tolaik Māra Pāvula uzsāka Latvijas cirka jomai būtisku starptautisku kontaktu dibināšanu. 

Daudzu gadu garumā Pāvula ir darbojusies laikmetīgā cirka festivāla “Re Rīga!” rīkotāju komandā, viņa ir arī laikmetīgā cirka un ielu mākslas platformas “Next Door Circus” dibinātāja, kā arī “Sansusī” cirka un labklājības rezidenču programmas aizsācēja. Rīgas cirka komandai Māra pievienojās 2017. gadā, kad izveidoja Rīgas cirka skolu. Kopš 2019. gada Māra pilda Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītājas pienākumus. Kopš 2018. gada Māra ir ievēlēta arī Baltijas uz Ziemeļvalstu cirka tīkla (BNCN) un Laikmetīgā cirka un ielu mākslas tīkla Circostrada vadības komitejās un aktīvi piedalās nozares attīstības procesos starptautiskā līmenī.

Kā bijušajā Rīgas cirkā izskatās 2021. gada augustā

gallery icon

Pateicoties Pāvulas ieguldītajam darbam partneru tīkla attīšanā, viņas zināšanām un nozares darbības izpratnei, Rīgas cirks ir kļuvis par nozīmīgu spēlētāju cirka sektorā Eiropā un ik gadu piesaista būtisku finansējumu starptautiskos projektu konkursos. 

Pāvula par savu ievēlēšanu cirka vadītājas amatā teic: “Šis ir izšķirošs brīdis gan Rīgas cirkam, gan visam cirka sektoram Latvijā. Jau nākamgad tiks atklāta renovētā Rīgas cirka vēsturiskā ēka. Esmu pārliecināta, ka mana degsme par nozares attīstību, stratēģiskais redzējums un spēja iedvesmot un vadīt komandu arī sarežģītos apstākļos, kā arī zināšanas un izpratne par cirka mākslu, spēs dot nozīmīgu devumu, lai manā vadībā Rīgas cirka komanda padarītu Rīgu par reģionālo cirka mākslas centru.”

Līdzšinējā Rīgas cirka direktore Liene Pērkone Rīgas cirku vadījusi kopš 2019. gada, un šo dažu gadu laikā sasniegti vairāki būtiski mērķi – efektivizēta organizācijas vadība un veikts ieguldījums cirka nozares un infrastruktūras attīstībā. Tāpat daudz paveikts saistībā ar vēsturiskās cirka ēkas rekonstrukciju – 2019. gadā tika noslēgta metu konkursa sarunu procedūra "Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzija", kurā uzvarēja arhitektu birojs NRJA, kā arī parakstīts līgums ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par finansējuma piešķiršanu cirka ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas projekta īstenošanai.

Kā šova "Sapņu ķērājas" dalībnieces trenējās gaisa akrobātikā cirkā

gallery icon

2019. un 2020. gada laikā tika rīkotas un noslēgtas vairākas pārbūves projekta iepirkumu procedūras, un 2021. gada maijā uzsākti arhitekta Jāņa Frīdriha Baumaņa celtās cirka ēkas pārbūves darbi. Ēkas remontdarbu laikā Rīgas cirka administrācija un cirka skola pārcelta uz pagaidu telpām Āgenskalnā, kas Rīgas cirkam ļauj veiksmīgi turpināt savu darbību arī pārbūves laikā. 2021. gada laikā Kultūras ministrija piesaistīja papildu finansējumu vēsturiskās ēkas pārbūves darbiem nepilnu 2 miljonu eiro apmērā.

Lienes Pērkones vadībā 2020. gadā Rīga cirks kopā ar Zviedrijā bāzētu cirka organizāciju “Circus Syd” uz trīs gadiem pārņēma starptautiskā cirka tīkla BNCN vadību, kā rezultātā Rīgas cirks iesaistās vairāk starptautiskās sadarbības projektos un palielina savas iespējas pretendēt uz starptautisko fondu finansējumu, tādējādi ne tikai paplašinot  darbības lauku un iegūstot vērtīgu pieredzi, bet arī palielinot savu kapacitāti.
Kamēr Rīgas cirka ēka tiek pārbūvēta, Rīgas cirks turpina darbu – Rīgas cirka skola un cirka administrācijas birojs atrodas pagaidu telpās Zeļļu ielā 25, kādreizējās LU Fizikas un matemātikas fakultātes teritorijā. Savukārt izrādes notiek dažādās tām piemērotās Rīgas un Latvijas kultūrvietās.