Sabiedrība
2021. gada 24. decembris, 21:30

Valdība ļāvusi gadumijas svinības rīkot arī izklaides vietās; uzņēmēji raugās uz šo iespēju ar skepsi

Jauns.lv

Valdība lēmusi atcelt izklaides vietu darba laika ierobežojumus Vecgada vakarā, ļaujot gadumijas svinībām norisināties visu nakti arī publiskās vietās. TV3 ziņas vēsta, ka uzņēmēji tomēr raugās uz valdības lēmumu ar skepsi – pastāv bažas, ka pēcāk varētu tikt nostādīti grēkāža lomā, ja atkal pasliktināsies Covid-19 saslimstības rādītāji. Turklāt vairāki izklaides vietu īpašnieki aprēķinājuši, ka pasākuma rīkošana izmaksas būs krietni lielākas nekā iespēja nopelnīt, un varētu būt problēmas ar pietiekoši liela skaita darbinieku nodrošināšanu.

Ierobežojumi nozīmē papildus izmaksas

Vecrīgas bārs “Cuba” izveidojis āra leti tiem, kas Jaungada svinībās uzreiz iekšā netiks, jo viesu sākotnējais saraksts ar telpu kvadratūrai atļauto skaitu gandrīz nokomplektēts.

“Paņemts papildus apsargs, kas kontrolēs, cik cilvēku ir iekšā,” stāsta “Cuba” īpašnieks Arnis Bikšus. “Tas viss, protams, nāk klāt pie izmaksām. Viss, protams, ir dubultā. Par tādu lielu peļņu nevienu gadu nav bijusi runa. Skaidrs, ka jāstrādā “ķeksīša pēc” pastāvīgo viesu dēļ, kas uzreiz rezervēja galdiņus.”

Svinētāju atsaucība pagaidām neliela

Savukārt bārs-klubs “KadagiPiens” dejošanas aizlieguma dēļ gatavo izklaides programmu pie galdiņiem, piemēram, bingo ar balvu izspēli un nelielu salūtu pagalmā pusnaktī. Lai finansiāli neaizietu mīnusos, par vietas rezervāciju būs jāmaksā.

“Uz garāmgājējiem nepaļaujamies vispār. Ir cerība, ka visas vietas varētu norezervēt,” tā stāsta bāra-kluba “KadagiPiens” vadītājs Ģirts Upītis, norādot, ka atsaucība uz pasākumu vēl nav bijusi pietiekoši liela, lai pārliecinoši teiktu, ka pasākumu nenāksies atcelt.

Nav skaidrības, vai spēs nodrošināt pietiekoši daudz darbinieku

Taču “Ezītis Miglā” 15 bāru darbinieki vēl pirms valdības lēmuma ļaut Jaungada svinībām noritēt visu nakti balsoja 31. decembrī nestrādāt arī līdz pulksten 23. Valdības pēkšņais lēmums ļaut svinēt Jaungada vakaru, atceļot ierobežojumus, nozīmē, ka bāru un ēdināšanas vietu īpašniekiem steigā jāmeklē darbinieki, kuru būtu gatavi jaungada naktī strādāt.

“Alga būs dubultā, un pa nakts stundām tā sanāks trīskārša,” stāsta bāru tīkla “Ezītis Miglā” līdzīpašnieks un Restorānu biedrības valdes loceklis Ernando Gamarra. “Izklausās, ka bāru darbiniekiem tas varētu būt pievilcīgi, bet ja viņi jau bija saplānojuši braukt ciemos pie radiem, varbūt kāds uz ārzemēm, tad var gadīties, ka būs grūti. Mēs vēl neesam sapratuši situāciju. Bet es paredzu, ka mums būs dažas vietas, kas arī nestrādās.”

Izmaksas lielākas par iespēju nopelnīt

Savukārt kokteiļu bāra un ēstuves “Mañana” vadība pēc aprēķinu veikšanas lēma Jaungada naktī nestrādāt. Spēkā esošie epidemioloģiskie noteikumi par četriem cilvēkiem pie viena galda un distanci starp katru nākošo grupu neļauj telpu piepildīt tā, lai atgūtu svētku svinēšanā ieguldāmos līdzekļus. Turklāt liegums dejot ir iemesls, ka cilvēku varētu nenākt.

“Pie šādiem nosacījumiem tie būtu tikai un vienīgi zaudējumi,” secina “Mañana” īpašnieks Normunds Juraševskis, norādot, ka algas Jaungada naktī jāmaksā dubultā likmē, bet mākslinieku honorāru likmes ir krietni augušas. “Tās ir tādas izmaksas, kas pie šiem nosacījumiem noteikti neatmaksājas.”

Viņš pauž, ka cilvēki labprātāk izvēlēsies svētkus pavadīt privātos pasākumos, kur nebūs tādi ierobežojumi kā liegums dejot.

“Būsim kā grēkāži”

“Negribas atkal kārtējo reizi būt vainīgiem. Mēs visu laiku tiekam taisīti par “Kovida perēkļiem”. Līdz ar to kārtējo reizi būtu, uz ko parādīt ar pirkstu,” stāsta Juraševskis. “Redziet, izballējāties Jaungada naktī, tagad mēs visi varam atkal sēdēt mājās.”

“Tiešām, kā saka, slazds,” pauž “Cuba” īpašnieks Bikšus. “Mēs būsim kā grēkāži.” Viņš norāda, ka šādā situācijā nonākt nevēlētos, tādēļ ļoti centīsies ievērot visus ierobežojumus.

Apvaicājoties Latvijā zināmākajiem klubiem, kas nav strādājuši arī līdz patlaban atļautajiem pulksten 23 vakarā, TV3 noskaidrojis, ka tie neplānojot strādāt arī Jaungada naktī. Klubi esot ieziemoti.

Rīgas kafejnīcas un krodziņi Covid-19 ierobežojumu dīkstāves klusumā

Nevarētu teikt, ka Rīgas bāru un krogu kartē pietrūkst daudzveidības, taču Covid-19 pandēmijas laikā tos visus vieno pulcēšanās ierobežojumu dēļ ...

gallery icon