foto: LETA
Uz antigēnu testa “grābekļa” uzkāpusi arī SIA “Brief”
Sabiedrība
2021. gada 11. decembris, 16:54

Uz antigēnu testa “grābekļa” uzkāpusi arī SIA “Brief”

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Aizsardzības ministrijai pagalam neveicas ar antigēna paštestu iepirkumiem. Pirmais konkursā izvēlētais piegādes pretendents, “Ekspress laboratorija” 30. novembrī paziņoja, ka no līguma parakstīšanas atsakās, jo nespēj iekļauties noteiktajā piegādes laikā. Tagad arī “Brief” informējis, ka piegāde kavēsies – tas nozīmē, ka uzņēmumam par katru nokavēto dienu aprēķinās soda naudu 41600 eiro apmērā.

Rotaļlietu tirgotājs un uzņēmums bez pieredzes

Aizvadītajā nedēļā Aizsardzības ministrija (AM) informēja, ka Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu SIA “Brief”, par viena testa cenu 1,04 euro, kas tika iesniegta sākotnējās sarunu procedūras laikā. Līguma kopējā summa par četriem miljoniem paštestu ir 4,160,000 eiro bez PVN. Saskaņā ar noslēgto vispārīgo vienošanos, piegādes laiks bija paredzēts piecas darbdienas no līguma noslēgšanas brīža. 

Saskaņā ar vispārīgās vienošanās noteikumiem, piegādātajam, ja tas nepiegādā preci noteiktā termiņā, var tikt piemērots līgumsods 0,5% vai, ja valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija - 1% apmērā, no nepiegādātās preces summas par katru nokavēto dienu, bet ne vairāk kā 10% apmērā no piegādes līguma kopējās summas.

Kā informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins: “10. decembrī Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centrs ir saņēmis informāciju no SIA “Brief”, ka antigēnu paštestu kravas piegāde kavēsies, un tā tiks piegādāta 14. decembrī.

Saskaņā ar noslēgto līgumu starp Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centru un SIA “Brief”, kravai ar kopumā četriem miljoniem antigēnu paštestu bija jābūt piegādātai ne vēlāk kā 10. decembrī. Saskaņā ar līguma nosacījumiem, Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centrs piemēros uzņēmumam līgumsodu par katru nokavēto dienu, kas sastāda 41 600 eiro dienā.” 

Atgādināsim, ka SIA “Brief” jau vienreiz valsts pasūtījumu ir izgāzusi, nespējot līgumā noteiktajā laikā piegādāt dzeloņdrātis Latvijas–Baltkrievijas robežas izbūvei par kopējo summu 488400 eiro. Septembrī Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) paziņoja, ka sadarbību ar uzņēmumu vairs neturpinās, un izvēlējās citu pretendentu, savukārt SIA “Brief” tagad ir jāmaksā arī visai ievērojams līgumsods. 

Aizdomu ēna pār šo uzņēmumu ir kritusi arī Valsts kontroles (VK) revidētajos iepirkumos 2020. gadā – tad tika konstatēts, ka līgumā par individuālo aizsardzības līdzekļu piegādi par summu 107 712 eiro “revidenta ieskatā piegādātāju izvēles process nav bijis caurskatāms”. Interesanti arī, ka šo konkrēto darījumu ir finansējis viena no partijas “Latvijas attīstībai” sponsoriem, Olafa Berķa uzņēmums “Ersts Finance”. 

Jāatzīmē, ka SIA “Brief”, kas vēl pirms pāris gadiem nodarbojās pārsvarā ar rotaļlietu tirdzniecību, pēdējos divus gadus bauda īpašu AM labvēlību un tā pārsāvis Kārlis Broks-Putniņš intervijā raidījumam “Nekā personīgi” vēl pirms gada atzinis, ka uzvarētu iepirkumu kopējais apmērs ir no 5 līdz 6 miljoniem eiro.

Savukārt uzņēmums “Ekspress laboratorija”, kurš sākotnēji uzvarēja konkursā par antigēnu testu piegādi, izrādījās bez jebkādas pieredzes šādu iepirkumu jomā un līdz dalībai konkursā faktiski nekādu saimniecisku darbību nebija veicis. Valsts iepirkumu shēmu pārzinātāji gan izteicās, ka tas varētu būt arī speciāli radīts process, lai SIA “Brief” dotu laiku sagatavoties un iegūt piegādes tiesības kā nākamajam pretendentam.

Testu iepirkumus turpinās 

Kaut arī daudzi nozares profesionāļi šādu antigēnu paštestu iepirkuma un  pielietošanas lietderību ir apšaubījuši, tomēr tas tiks turpināts, lai nodrošinātu Ministru kabineta (MK) noteiktā paštestu apjoma iegādi – 7.5 miljonus gabalu. Galkins informē:

“Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centrs ir uzsācis sarunu procedūras otro kārtu par atlikušo 3.5 miljonu paštestu apjomu ar pretendentiem, kuri tika izvēlēti Vispārējās vienošanās līguma ietvarā šā gada novembrī. Saskaņā ar noslēgto Vispārējo vienošanos un līguma nosacījumiem, tikai pēc antigēnu testu saņemšanas, kvalitātes un skaita pārbaudes, uzņēmumam tiek samaksāta līgumā noteiktā summa. Saskaņā ar līgumu netiek veikti avansa maksājumi.  

Vienlaikus neraugoties uz radušos situāciju, Aizsardzības ministrija kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Izglītības un zinātnes ministriju ir sagatavojuši antigēnu testu piegādes plānu un joprojām plāno testu piegādi līdz 17. decembrim, prioritāri tos piegādājot izglītības iestādēm, sociālās aprūpes centriem un pārējām valsts iestādēm.” 

AM arī informē, ka kopumā šajā iepirkumā tika iesniegti 30 piedāvājumi. Pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas 22. novembrī tika pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem. Šo pretendentu piedāvātās cenas (4 000 000 gab. piegādei) bija 0,75 – 1,25 eiro par testu, piegādes minētajam apjomam nodrošinot piecu līdz 20 darbadienu laikā no līguma noslēgšanas.