foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pasaules pirmatskaņojumu pilī piedzīvos muzikālā teiksma, kuras viens no autoriem ir Mārtiņš Brauns
Piektdien Alūksnes Viduslaiku pilī pirmatskaņojumu piedzīvos muzikālā teiksma “Marienburgas Astotais brālis”, kuras viens no autoriem ir Mārtiņš Brauns.
Novadu ziņas
2021. gada 10. decembris, 05:32

Pasaules pirmatskaņojumu pilī piedzīvos muzikālā teiksma, kuras viens no autoriem ir Mārtiņš Brauns

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Alūksnes Viduslaiku pilī piektdien, 10. decembrī, izskanēs muzikālās teiksmas “Marienburgas Astotais brālis”, kuras viens no autoriem ir nule mūžībā aizsauktais komponists Mārtiņš Brauns, pasaules pirmatskaņojums. Tas būs kā atvadu sveiciens komponistam. Turpmāk Alūksnes Viduslaiku pils Dienvidu tornī šī teiksma skanēs vairākās reizes dienā no trešdienas līdz svētdienai.

Alūksnes novada dome informē: “Kā īpaša dāvana trešajā adventē no 10. decembra apmeklētājus gaidīs atjaunotais Alūksnes viduslaiku pils Dienvidu tornis, kur turpmāk īpašos seansos par pils vēsturi vēstīs inovatīvs skaņas un gaismas stāsts. 10. decembrī pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos īpašs oriģinālskaņdarbs – muzikāla teiksma “Marienburgas Astotais brālis”, kas izskanēs arī kā atvadu sveiciens vienam no tās autoriem – aizsaulē aizgājušajam komponistam Mārtiņam Braunam.

Dvēsele atgriežas Astotajā brālī

“Pasaule ir kā milzīgs mozaīkas attēls, kas sastāv no skaņām, krāsām un gaismas. Ar mūzikas palīdzību uzzinām par pasauli un atveram savu dvēseli citiem cilvēkiem. Šis mīlestībā pret Alūksni radītais muzikālais jaundarbs ir jauna žanra piedāvājums. Iedarbojoties uz cilvēka maņām, tas rada spēcīgu pārdzīvojumu, kas vēl ilgi pēc apmeklējuma ļauj gremdēties pieredzētajā un ilgoties pēc līdzīga baudījuma. Varam būt lepni, ka Alūksne ir aplaimota ar neatkārtojama talanta pieskārienu – personībām, kas radījušas šo unikālo mūzikas vēstījumu,” saka Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere.

Alūksnes jeb Marienburgas Astotais brālis

Alūksnes viduslaiku pils Dienvidu tornis jeb Marienburgas Astotais brālis atdzimst īpašā muzikālā teiksmā, kuras radīšanā piedalījies arī nule Mūžībā aizsauktais ...

gallery icon
9

Pilī, kas sākta būvēt 1342. gada 25. martā, Marijas pasludināšanas dienā, un nosaukta par Marienburgu, 360 gadu vēlāk – Lielā Ziemeļu kara laikā – tās aizstāvji izmisīgā cīņā uzspridzināja pulvera pagrabu, tā pārvēršot Marienburgu drupās. Tomēr pils dvēsele nav zudusi, un nu tā muzikālajā teiksmā atgriežas to laiku lieciniekā – 2019. gadā atjaunotajā Dienvidu tornī jeb Marienburgas Astotajā brālī.
 
“Marienburgas Astotais brālis” ir izcilu talantu kopdarbs. Radot spilgtu skaņas un gaismas piedzīvojumu, pils dvēseli ir sadzirdējuši izcilie komponisti un mūzikas producenti Artūrs Maskats, Mārtiņš Brauns un Sigvards Kļava, teiksmas teksta autors dramaturgs Lauris Gundars un dizaina birojs H2E. Šo skaņdarbu, kas vēstī par pagātnes un nākotnes satikšanos, izstāstīt palīdz Latvijas Radio koris un solisti – Agnese Pauniņa (Marija), Jānis Strazdiņš (Astotais brālis), Pēteris Vaickovskis, Kārlis Rūtentāls un Rūdolfs Bērtiņš (brāļi).

foto: Alūksnes novada dome
Marienburgas Astotajā brālī dzied dvēseles.

“Šī ekspozīcija ir kā teiksmains dziedājums. Tā ir idejā balstīta ekspozīcija, kuras iedarbība primāri sakņojas mūzikā. Mums bija būtiski saglabāt vietas autentiskumu un neiejaukties autentiskajā vidē. Skaņa ir galvenais izteiksmes līdzeklis, stāsts, kas savijas ar dziedājumu, skaņa kā vietas gara izteicējs. Pieredzes dizainu izmantojām kā metodi iedvesmojoša ekspozīcijas stāsta radīšanai. Ekspozīcija ir kā stāsts par ilgām, kaislību, apskaidrību,” par “Marienburgas Astotā brāļa” tapšanu saka dizaina biroja H2E pārstāve Ingūna Elere.

Tornis atceras it visu 

Muzikālā teiksma klausītājam stāstīs par to, ka astotais pils tornis atceras itin visu kopš Marienburgas pils dzimšanas, tā vēstīs par pašu galveno – vēlmi un tiesībām būt patiesiem un par mīlestību, kas nekad nebeidzas. Ikviens Dienvidu torņa apmeklētājs ar skaņu un dziedājuma palīdzību tiks virzīts no pirmā līdz trešajam stāvam, katrā no tiem iepazīstot viduslaiku pils daudzu gadsimtu garās pastāvēšanas vēsturisko noskaņu. Piedzīvotais būs kā vairāku slāņu skaņas glezna, kurā slāni pa slānim, pārvietojoties pa stāviem, apmeklētājs ar savas iztēles palīdzību uztvers mūzikas, fona skaņu un trokšņu, kā arī balsu radīto muzikālo stāstu par pils vēsturi. Īpašu atmosfēru skaņas piedzīvojumam piešķirs arī torņa arhitektūra un iekšējā vide – akmens mūra sienas, kuru primārais uzdevums ir pasargāt, bet ne sniegt komfortu.

Muzikālo teiksmu Alūksnes viduslaiku pils Dienvidu tornī varēs piedzīvot katru nedēļas dienu, izņemot pirmdienas un otrdienas. Tās baudīšanai būs noteikti konkrēti seansu laiki ik pēc 40 minūtēm: pulksten 11.00, 11.40, 12.20, 13.00, 13.40, 14.20, 15.00, 15.40, 16.20 un 17.00. Lai apmeklējums būtu īpašs un drošs, savu vizīti obligāti jārezervē iepriekš pa tālruni 29149810 (apmeklētāju skaits vienā seansā ir ierobežots).

Alūksnes pils laiku lokos

Alūksnes viduslaiku pilī par 520 000 eiro atjaunots Dienvidu tornis. Livonijas ordeņa pils būvniecība Marienburgā jeb Alūksnē uzsākta 1342.gadā, bet ...

gallery icon
9

Tikmēr Rīgā, izgaismotā Dziesmu svētku estrādē līdz nākamā gada 9. janvārim katru vakaru no pulksten 17.00 līdz 20.00 skan Mārtiņa Brauna trīs izcili skaņdarbi – “Saule, Pērkons, Daugava” Dziesmu svētku kora izpildījumā, kā arī “Dvēselīte” un “Daugaviņa” grupas “Sīpoli” izpildījumā. Savukārt Rīgas Rātsnama zvani ik apaļā stundā no pulksten 9.00 līdz 23.00 atskaņo Mārtiņa Brauna aranžētās Ziemassvētku melodijas.

Mežaparka estrādē cilvēki izbauda Mārtiņa Brauna skaņdarbus

Godinot latviešu komponistu Mārtiņu Braunu, šonedēļ izgaismotajā Mežaparka Lielajā estrādē tiek atskaņota kormūzika komponista piemiņai.

gallery icon
67

Komponists Mārtiņš Brauns (1951-2021)

gallery icon
55